Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2019 μετά την έγκριση στη Γερουσία - Νέος δημοσιονομικός έλεγχος της Κομισιόν το 2019

Ιταλία: Στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2019 μετά την έγκριση στη Γερουσία - Νέος δημοσιονομικός έλεγχος της Κομισιόν το 2019
Τις διαδικασίες - εξπρές ψήφισης του προϋπολογισμού στηλίτευσαν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης
(upd) Ύστερα από την έγκριση με 167 ναι, 78 όχι και 3 αποχές που πήρε από τη Γερουσία, ο προϋπολογισμός της Ιταλίας του 2019 που υπήρξε προϊόν σφοδρής αντιπαράθεσης με την Κομισιόν εισέρχεται στην τελική του ευθεία καθώς στις 28 -29 Δεκεμβρίου η ολομέλεια της ιταλικής Βουλής καλείται να τον εγκρίνει.
Κατά τη συζήτηση και ψηφοφορία στη Γερουσία υπήρξε μεγάλη ένταση από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, και συγκεκριμένα από το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα και από το κεντροδεξιό Forza Italia, για τις διαδικασίες – εξπρές που ακολουθήθηκαν προκειμένου να εγκριθεί ο προϋπολογισμός, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αγνόησε επιδεικτικά το ρόλο του κοινοβουλίου, και ότι όλα εγκρίθηκαν χωρίς πραγματική συζήτηση.
Αν και οι δυνάμεις της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας έκαναν λόγο για «νίκη του λαού», το Δημοκρατικό κόμμα απείλησε ακόμα και με προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο ενώ δεν συμμετείχε στην τελική ψηφοφορία.
«Απειλείται η ίδια η Δημοκρατία» ανέφεραν οι Γερουσιαστές τους Δημοκρατικού Κόμματος,υπενθυμίζοντας πως πριν αναλάβουν την κυβέρνηση, τα στελέχη του Κινήματος του Πέντε Αστέρων καταδίκαζαν τις «διαδικασίες εξπρές» και ζητούσαν απόλυτο σεβασμό στις δικαιοδοσίες της Βουλής και της Γερουσίας.
Η Γερουσία με τα 167 «ναι»αφενός έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Giuseppe Conte αφετέρου ενέκρινε τις τελικές αλλαγές που έγιναν στο κείμενο του προϋπολογισμού μεταξύ της Ρώμης και των Βρυξελλών.
Η διαδικασία ήταν ταχύτατη και πλέον η Ρώμη καλείται να εφαρμόσει όλα όσα συμφωνήθηκαν με τις Βρυξέλλες για να αποφευχθεί η διαδικασία επιβολής κυρώσεων για υπερβολικό έλλειμμα.
Όπως έγινε γνωστό οι επενδύσεις για το 2019 μειώνονται κατά τρία δισεκατομμύρια ευρώ ενώ το σύνολο των κοινωνικών μέτρων - δηλαδή οι εξαγγελίες για το εισόδημα των πολιτών και η ασφαλιστική μεταρρύθμιση - θα κοστίσει 11 δισεκατομμύρια ευρώ και όχι 16, όπως είχε σχεδιαστεί αρχικά.
Οι δε λεπτομέρειες για το ποιός έχει δικαίωμα να πάρει το «βασικό εισόδημα» για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους άνεργους, όπως και να βγει νωρίτερα στη σύνταξη, θα γίνουν γνωστές μόνον τον Ιανουάριο με ειδικό διάταγμα.
Ο αρχηγός του Κινήματος των 5 Αστέρων και υπουργός Εργασίας, Luigi Di Maio στέκεται κυρίως, την αποζημίωση πολιτών που έχασαν χρήματα λόγω κακοδιαχείρισης των τραπεζών, την πρόσληψη 12.000 σχολικών φυλάκων και καθαριστριών και την μείωση των κρατικών δαπανών για την άμυνα.
Η εφημερίδα Corriere della Sera, όμως, υπογραμμίζει ότι πολλά από τα μέτρα της «λίστας Di Maio», δεν έχουν λάβει ακόμη οριστική έγκριση.
Οι γιορτές αναμένεται να φέρουν λίγη ηρεμία στο όλο πολιτικό σκηνικό της χώρας.
Ωστόσο με την έλευση του νέου έτους τα δημοσιονομικά της Ιταλίας θα τεθούν εκ νέου στο μικροσκόπιο της Κομισιόν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης