Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lane (Κεντρική Τράπεζα Ιρλανδίας): Τα NPLs συνιστούν «εθνικό συστημικό κίνδυνο» - Κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία

Lane (Κεντρική Τράπεζα Ιρλανδίας): Τα NPLs συνιστούν «εθνικό συστημικό κίνδυνο» - Κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία
Η οικονομική κρίση άφησε τις ιρλανδικές τράπεζες με το μεγαλύτερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων
Ως «εθνικό συστημικό κίνδυνο» ειδικά σε περίπτωση ύφεσης χαρακτήρισε τα «κόκκινα» δάνεια ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας, Philip Lane.
Η οικονομική κρίση, που επηρέασε καταλυτικά την αγορά ακινήτων την περίοδο 2007 -2013 άφησε τις ιρλανδικές τράπεζες με το μεγαλύτερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στην Ευρώπη.  
Η οικονομία της Ιρλανδίας έχει ανακάμψει και έχει επιτύχει την ταχύτερη ανάπτυξη στην Ευρώπη τα τελευταία πέντε χρόνια.
Ωστόσο, οι προσπάθειες για την εκκαθάριση των επισφαλών δανείων παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα τάσεις επιβράδυνσης και υπό το βάρος της αντίδρασης καταναλωτικών οργανώσεων.
«Ακόμα κι αν η συνολική οικονομία είναι σταθερά και σε κατάσταση ανάκαμψης, η κληρονομιά της κρίσης παραμένει μαζί μας», έγραψε ο Lane  σήμερα (23/12/2018) στην εφημερίδα Business Post της Ιρλανδίας.
«Ενώ πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν θυσιάσει πολλά για να μειώσουν τα επίπεδα του χρέους την τελευταία δεκαετία, το ποσοστό των NPLs εξακολουθεί να είναι υπερβολικά υψηλό και αποτελεί εθνικό συστημικό κίνδυνο σε περίπτωση μελλοντικής κρίσης», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Το μέσο τρέχον ποσοστό NPLs 11,4% στις τράπεζες είναι σημαντικά χαμηλότερο από το ανώτατο όριο του 32%, το  2013 αλλά είναι πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης 3,6%.
Ο Lane εκτιμά ότι, εξακολουθούν  να υπάρχουν κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία, κυρίως λόγω εξαιρετικών υψηλών επιπέδων  αβεβαιότητας, εμπορικών ανησυχιών και σε τοπικό επίπεδο εξαιτίας του Brexit.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης