Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τέλη Ιανουαρίου 2019 το «πράσινο φως» Enria (SSM) για το Ιταλικό μοντέλο στην Ελλάδα

tags :
Τέλη Ιανουαρίου 2019 το «πράσινο φως» Enria (SSM) για το Ιταλικό μοντέλο στην Ελλάδα
Ο μέσος όρος NPEs στην Eυρώπη των υγειών τραπεζών είναι 2,8% με 3,5% στο σύνολο των δανείων έναντι 47% που είναι στην Ελλάδα
Τέλη Ιανουαρίου 2019 ή το αργότερο μέσα Φεβρουαρίου θα δοθεί το πράσινο φως από τον SSM, τον μόνιμο εποπτικό μηχανισμό των τραπεζών, για το ιταλικό μοντέλο με βάσει το οποίο θα μειωθούν τα NPEs στην Ελλάδα.
Αρχές Ιανουαρίου 2019 αναλαμβάνει ο Andrea Enria νέος επικεφαλής στον SSM αντικαθιστώντας την Danièle Nouy.
Η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με το ΤΧΣ, που είναι ο βασικός μέτοχος των ελληνικών τραπεζών, έχουν συμφωνήσει ότι το ιταλικό μοντέλο είναι η λύση μείωσης για τα προβληματικά δάνεια στην Ελλάδα.
Το μοντέλο της ΤτΕ έχει απορριφθεί.
Το ιταλικό μοντέλο περιλαμβάνει τις εξής παραμέτρους:

- τιτλοποίηση έως 20 δισ. προβληματικών ανοιγμάτων,
- έκδοση 6-7 δισ. ευρώ τραπεζικών ομολόγων, senior, mezzanine και junior,
- παροχή εγγυήσεων από το ε3λληνικό δημόσιο.

Για να μη θεωρηθεί state aid, δηλαδή κρατική βοήθεια, η παροχή εγγυήσεων από το ελληνικό δημόσιο, η αποτίμηση των NPEs που θα τιτλοποιηθούν θα πρέπει να είναι κοντά στις αγοραίες τιμές.
Το ιταλικό μοντέλο δεν είναι η λύση του προβλημάτων των NPEs στην Ελλάδα αλλά μπορεί να ειπωθεί ότι αποτελεί έναν συμπληρωματικό μηχανισμό αντιμετώπισης του προβλήματος.
Πχ 30 δισ. που θα μειωθούν τα NPEs το 2019 και ως 20 δισ. από το ιταλικό μοντέλο, συνολικά θα αφαιρεθούν από το σύστημα 50 δισ. σε σύνολο 85 δισ. κόκκινων δανείων.
Όμως σε κάθε περίπτωση θα απαιτηθούν από τις τράπεζες να συνεισφέρουν κεφάλαια.
Όπως έχει αναλυθεί οι ελληνικές τράπεζες για να μπορέσουν α φθάσουν σήμερα στα επίπεδα της Ευρώπης στα NPEs θα χρειαστούν να δαπανήσουν 11 με 12 δις. κεφάλαια.
Ο μέσος όρος NPEs στην Eυρώπη των υγειών τραπεζών είναι 2,8% με 3,5% στο σύνολο των δανείων έναντι 47% που είναι στην Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης