Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οι εθνικιστές δεν είναι λαϊκιστές ενισχύονται σε όλη την Ευρώπη, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία – Τι πραγματικά συμβαίνει;

Οι εθνικιστές δεν είναι λαϊκιστές ενισχύονται σε όλη την Ευρώπη, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία – Τι πραγματικά συμβαίνει;
Μπορεί η αφετηρία των εθνικιστικών κομμάτων να είναι η ακροδεξιά ιδεολογία αλλά, πατριώτες μπορεί να είναι και αριστεροί οπότε το πολιτικό εύρος που τα εθνικιστικά κινήματα μπορούν να κινηθούν είναι πολύ μεγάλο.
Οι εθνικιστές σε όλη την Ευρώπη ενισχύονται.
Σε χώρες όπου παραδοσιακά δεξιοί και σοσιαλδημοκράτες αλληλοδιαδέχονταν στην εξουσία, οι εθνικιστές αποτελούν τον νέο μεγάλο πολιτικό πόλο εξουσίας.
Οι πολιτικοί αντίπαλοι προσπαθούν να τους αποδομήσουν με μη πειστικά επιχειρήματα.
Είναι λαϊκιστές αναφέρουν οι πολιτικοί αντίπαλοι αλλά είναι όντως λαϊκιστές;
Η Ιταλία αποδεικνύει ότι οι εθνικιστές της Lega είναι πραγματιστές και όχι λαϊκιστές και αυτό αποδείχθηκε καθώς ο Salvini ο επικεφαλής της Lega κατάφερε να φθάσει σε ένα συμβιβασμό με την ΕΕ και το δημοσιονομικό έλλειμμα από 2,4% μειώθηκε σε 2,04%.
Αυτό δεν ονομάζεται λαϊκισμός αλλά σωστή πολιτική στρατηγική που στην Ιταλία λόγω χρέους 2,43 τρισεκ. ευρώ απέδωσε.
Η Ιταλία είναι το πρώτο επίσημο παράδειγμα που δείχνει ότι οι εθνικιστές δεν είναι λαϊκιστές.
Η Lega είναι πρώτο κόμμα, έχει εδραιωθεί στην πρώτη θέση και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εκλέξει σχεδόν 30 ευρωβουλευτές που θα αποτελέσει ρεκόρ για την ιστορία της Ιταλίας.

Η Γαλλία είναι ένα άλλο παράδειγμα που μας δείχνει ότι ο Macron είναι ο λαϊκιστής και όχι η Le Pen του Εθνικού Μετώπου.
Ο Macron ο πρόεδρος της Γαλλίας που αρχικά θεωρήθηκε ως το νέο ανερχόμενο πολιτικό αστέρι της Ευρώπης έχει καταρρεύσει και σχεδόν το 73% των Γάλλων τον αποδοκιμάζουν.
Αντιθέτως το Εθνικό Μέτωπο είναι πρώτο κόμμα στην Γαλλία και η Le Pen υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι μαζί με τον Salvini οι δύο μεγάλοι νικητές στις ευρωεκλογές.

Η Ισπανία είναι ένα άλλο παράδειγμα ραγδαίας δημοκοπικής ενίσχυσης των ακροδεξιών του Vox που κινείται μεταξύ 8% και 12% όταν στις τελευταίες εκλογές λάμβανε ποσοστά της τάξης του 0,2%.
Η εντυπωσιακή άνοδος του VOX (φωνή) ενός κόμματος στην Ισπανία έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον διεθνών πολιτικών παρατηρητών.
Τι είναι το VOX τι πρεσβεύει και γιατί έχει τέτοια απήχηση στο εκλογικό σώμα;
Το VOX είναι ισπανικό κόμμα που συγκαταλέγεται στα ακροδεξιά αλλά με ένα άκρως ρεαλιστικό πρόγραμμα.
Ιδρύθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2013 και στις τελευταίες εκλογές είχε λάβει 0,23%.
Τα βασικά θέματα στα οποία είχε επικεντρωθεί το VOX ήταν η βία της αυτονομιστικής ομάδας ΕΤΑ, η δημοσιονομική πολιτική του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας.
Αποτελείται από φιλοσόφους, οικονομολόγους και ενώ χαρακτηρίζεται ακροδεξιό στην οικονομική πολιτική είναι φιλελεύθερο.
Έχει ταχθεί κατά της μαζικής μετανάστευσης, ωστόσο αποδέχεται την οργανωμένη μετανάστευση.
Θεωρείται μετριοπαθές ευρωσκεπτικιστικό κόμμα και επικριτικό στην πολυπολιτισμικότητα.
Επίσης έχουν ταχθεί κατά της παραχώρησης της ισπανικής κυριαρχίας στην ΕΕ, όπως και κατά του γάμου μεταξύ ιδίου φύλου, ωστόσο προτείνει την πολιτική ένωση μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών.
Πρόεδρος του VOX είναι ο Santiago Abascal ο οποίος είναι κοινωνιολόγος και πολιτικός και βασκικής καταγωγής.
Επί χρόνια ήταν μέλος στο Λαϊκό κόμμα ωστόσο το 2014 εκλέχτηκε πρόεδρος στο VOX.
Το πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι ισπανοί έχοντας εμπειρία από την διακυβέρνηση Φράγκο με την δικτατορία που εγκαθίδρυσε…και ενώ Λαικό κόμμα και σοσιαλιστές έχουν κυβερνήσει την Ισπανία και αναδείξει το Podemos ως υπολογίσιμη πολιτική δύναμη…είναι έτοιμοι να στραφούν και στην ακροδεξιά.
Το VOX φαίνεται ότι θα είναι το επόμενο κόμμα τύπου Lega στην Ιταλία που θα απασχολήσει την κοινή γνώμη της Ευρώπης.

Στην Γερμανία το AfD αποτελεί φαίνεται ότι θα είναι το τρίτο κόμμα πίσω από τους Χριστιανοδημοκράτες και του Πράσινους.
Οι εκροές από τους σοσιαλδημοκράτες ενισχύουν τους Πράσινους που ανακόπτουν σε κάποιο βαθμό την δυναμική των εθνικιστών.
Πάντως η Εναλλακτική για την Γερμανία AfD στην Ανατολική Ευρώπη σε ορισμένες περιοχές είναι πρώτο κόμμα και αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει ότι τα κίνητρα είναι οικονομικά και όχι μόνο θέματα μετανάστευσης που ενισχύουν τους ακροδεξιούς.

Όμως δεν είναι μόνο αυτές οι χώρες.
Στο Βέλγιο οι Εθνικιστές από 5,5% έχουν εκτιναχθεί στο 12%.
Στην Ουγγαρία το Fidesz που κυβερνάει με ποσοστά ρεκόρ 51% με 55% έχει χαρακτηριστεί ακροδεξιό – εθνικιστικό αλλά παραμένει στους κόλπους του Λαϊκού Κόμματος.
Παρ΄ όλα αυτά όλη η Ευρώπη το θεωρεί ακροδεξιό κόμμα αλλά στις ευρωεκλογές θα προσμετρήσει το ποσοστό του στο Λαϊκό Κόμμα.
Στην Ελλάδα η Χρυσή Αυγή στις ευρωεκλογές θα ανακηρυχθεί τρίτο κόμμα με ποσοστά μεταξύ 8% με 9% που αποτελεί επίσης εθνικιστικό κίνημα.
Παρ΄ ότι έχει δυσφημιστεί όσο καμία πολιτική παράταξη στην Ευρώπη και αποκλειστεί από όλα σχεδόν τα μέσα ενημέρωσης η Χρυσή Αυγή είναι τρίτο κόμμα στην Ελλάδα διατηρώντας όλες του τις δυνάμεις και σε ορισμένες περιοχές ενισχύεται εκ νέου όπως η Μακεδονία.

Τα κίνητρα

Τα βασικά κίνητρα που ωθούν τους πολίτες στα εθνικιστικά κινήματα είναι
1)Η οικονομική κόπωση στην Ευρώπη, οι κοινωνίες δεν έχουν δει οικονομική ευημερία παρά τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
2)Εμφανίζονται να έχουν αντισυστημικό χαρακτήρα και προτάσσουν το δίκαιο του αδυνάτου.
3)Το μεταναστευτικό έχει διαδραματίσει επίσης σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη των ακροδεξιών – εθνικιστικών κομμάτων.
4)Οι σοσιαλδημοκράτες έχασαν την ιδεολογική τους ταυτότητα και καταρρέουν, δεν έχουν διαφορές από τους κεντροδεξιούς, οπότε η ιδεολογική ισοπέδωση επέτρεψε στους εθνικιστές να παρουσιάσουν μια νέα ιδεολογική ταυτότητα.
Μπορεί η αφετηρία των εθνικιστικών κομμάτων να είναι η ακροδεξιά ιδεολογία αλλά, πατριώτες μπορεί να είναι και αριστεροί οπότε το πολιτικό εύρος που τα εθνικιστικά κινήματα μπορούν να κινηθούν είναι πολύ μεγάλο.
Ο πατριωτισμός απέναντι στον διεθνισμό, ο πατριωτισμός απέναντι στην ισοπέδωση των εθνών – κρατών βρίσκει πρόσφορο έδαφος στην Ευρώπη.
Οι εθνικιστές δεν είναι λαϊκιστές αποδεικνύονται πραγματιστές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης