Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σε ομηρία διαρκείας το πολιτικό σύστημα, οικονομία και αγορά, εάν αποχωρήσει ο Καμμένος από την κυβέρνηση

Σε ομηρία διαρκείας το πολιτικό σύστημα, οικονομία και αγορά, εάν αποχωρήσει ο Καμμένος από την κυβέρνηση
Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ο βασικός καταλύτης των πολιτικών εξελίξεων
Ραγδαίες αναμένονται οι πολιτικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα, με ορόσημο τη Συμφωνία των Πρεσπών, η τύχη της οποίας θα κρίνει όχι μόνο την τύχη της κυβέρνησης και τον χρόνο των εκλογών, αλλά και την πορεία της οικονομίας.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το υπουργείο Εξωτερικών, η διαδικασία στην Ελλάδα θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο 2019, δεδομένης της έναρξης των συζητήσεων για τη Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή της πΓΔΜ στις 9 Ιανουαρίου 2019.
Δεδομένης της δέσμευσης Καμμένου ότι θα παραιτηθεί από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, το μεγάλο ερώτημα είναι η τύχη της κυβέρνησης μετά από μια τέτοια εξέλιξη.
Το πολιτικό σύστημα, η οικονομία και η αγορά, κινδυνεύουν να τεθούν σε ομηρία διαρκείας, εάν αποχωρήσουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, αλλά δεν πέσει η κυβέρνηση.
Μολονότι η κυβέρνηση δεν θα βρεθεί αντιμέτωπη με δύσκολες ψηφοφορίες μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, το κλίμα αβεβαιότητας και η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά την οικονομία, το χρηματιστήριο και τις τράπεζες και να καθυστερήσουν δραματικά την προσέλκυση επενδύσεων η οποία κρίνεται ζωτικής σημασίας για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Θα πέσει η κυβέρνηση;

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ο βασικός καταλύτης των πολιτικών εξελίξεων καθώς ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή, θα κριθεί η ημερομηνία των εκλογών και πιθανότατα και το εκλογικό αποτέλεσμα.
Αυτό που είναι δεδομένο όσον αφορά την κυβέρνηση Τσίπρα, είναι ότι μόλις έρθει προς κύρωση η συμφωνία στη Βουλή, οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν από το κυβερνητικό σχήμα.
Το έχει πει επανειλημμένα ο κ. Καμμένος, το επανέλαβε και σήμερα ο αντιπρόεδρος Π. Σγουρίδης, ο οποίος υποστήριξε πως «όταν έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, τότε τελειώνουν τα πάντα για εμάς σε σχέση με αυτήν την κυβέρνηση».
Όλα αυτά εν πολλοίς γνωστά.
Όπως γνωστό μέχρι τώρα ήταν η δέσμευση των ΑΝΕΛ πως δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν μια πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Τσίπρα.
Ωστόσο, ο κ. Σγουρίδης ξεκαθάρισε πολλά «ασαφή» έως σήμερα σημεία σχετικά με τη στάση των ΑΝΕΛ.
Ο κ. Σγουρίδης υποστήριξε πως οι ΑΝΕΛ δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα εφόσον αυτή ζητηθεί στο πλαίσιο της ψηφοφορίας της Συμφωνίας των Πρεσπών και διεμήνυσε πως στην ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών θα εφαρμοστεί κομματική πειθαρχία, δηλαδή όποιος δεν καταψηφίσει όπως επιτάσσει η κομματική γραμμή, θα διαγραφεί από το κόμμα.
Την ίδια ώρα, η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει ότι αν ο Πάνος Καμμένος επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να του ανακοινώσει ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους στην Κυβέρνηση, τότε ο κ. Αλέξης Τσίπρας πρέπει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.
Αν ο κ. Τσίπρας δεν το κάνει, τότε ο ΠτΔ θα πρέπει αυτόματα να παρέμβει, από τη στιγμή που διαπιστώσει ότι υπάρχει έλλειψη δεδηλωμένης.
Σχετικά με το ενδεχόμενο πρότασης μομφής από τη ΝΔ, πριν έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, παραμένει ανοικτό.
Η ΝΔ γνωρίζει ότι η πρόταση μομφής δεν πρόκειται να υπερψηφιστεί, ωστόσο στόχος είναι  να φέρει την κυβέρνηση και τον Πάνο Καμμένο προ των ευθυνών τους.
Όσον αφορά την κύρωση της Συμφωνία από την ελληνική Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας εξαρτάται από τις διαθέσεις του Σταύρου Θεοδωράκη και των υπόλοιπων βουλευτών του Ποταμιού, καθώς και από τη στάση του Θανάση Θεοχαρόπουλου.
To βέβαιο είναι ότι το πολιτικό τοπίο θα ξεκαθαρίσει άμεσα, με την προκήρυξη εκλογών να μοιάζει μονόδρομος για τον πρωθυπουργό, αν και ο ίδιος θα εξαντλήσει όλα τα μέσα για να φτάσει τη θητεία της κυβέρνησης έως το τέρμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης