Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στο α΄ δίμηνο 2019 θα συσταθεί επιτροπή για να καταθέσει προτάσεις για την προστασία της Ά κατοικίας - Προς επίλυση η παρακράτηση φόρων από ομόλογα

Στο α΄ δίμηνο 2019 θα συσταθεί επιτροπή για να καταθέσει προτάσεις για την προστασία της Ά κατοικίας - Προς επίλυση η παρακράτηση φόρων από ομόλογα
Αξίζει να αναφερθεί ότι η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει και προκρίνει ως συλλογική λύση το ιταλικό μοντέλο για τα NPEs των ελληνικών τραπεζών
(upd2)Στο α΄ δίμηνο του 2019 θα συσταθεί επιτροπή μεταξύ τραπεζών και κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας ήταν το συμπέρασμα της σχεδόν 2 ωρών συνάντησης μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προεδρείου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
Ο Τσίπρας ανέφερε ότι πρέπει έως τον Φεβρουάριο 2019 να έχουν καταλήξει σε μια συμφωνία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, να δημιουργηθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα ώστε η εφορία άμεσα να έχει πρόσβαση στα στοιχεία των δανειοληπτών και έτσι να προστατεύεται και ο δανειολήπτης.
Αν και δεν τέθηκε ακόμη όριο καθώς βρίσκεται σε διαβούλευση, ωστόσο αναμένεται να μειωθούν τα κριτήρια (αντικειμενικές και εμπορικές τιμές) για την προστασία της πρώτης κατοικίας ενώ θα τροποποιηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και ο νόμος Κατσέλη ο οποίος δεν αντιμετωπίζει τις προκλήσεις και τα νέα δεδομένα.
Έγινε συζήτηση και για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και ο πρωθυπουργός φωτογράφισε την πρόταση του υπουργείου οικονομικών δηλαδή το Ιταλικό μοντέλο ως λύση.
Το ζήτημα του συμψηφισμού φόρων μεταξύ τραπεζών και κράτους δεν εξετάστηκε στην συνάντηση Τσίπρα με τραπεζίτες αλλά το έχει αναλάβει η Χ. Απαλαγάκη ως εκπρόσωπος της Ένωσης Τραπεζών.

Παρακράτηση φόρου επί ομολόγων και εντόκων

Τον Οκτώβριο του 2018 εκδόθηκαν δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για δύο άλλες τράπεζες, που αφορούσαν σε προπληρωμή, μέσω της παρακράτησης φόρων από τόκους ομολόγων και εντόκων γραμματίων.
Οι αποφάσεις ερμήνευσαν το φορολογικό νόμο 2238/94  και έκριναν ότι οι παρακρατούμενοι φόροι μπορούν να συμψηφιστούν μόνο με την ετήσιο φόρο εισοδήματος και ότι το όποιο μη συμψηφισθέν ποσό δεν επιστρέφεται
Οι παρακρατηθέντες φόροι συγκεκριμένης τράπεζας για το 2008, ύψους 42 εκατ. ευρώ έχουν επιστραφεί στο σύνολό τους από το Ελληνικό Δημόσιο.
Για να αντιμετωπισθεί η επίπτωση των αποφάσεων στις απαιτήσεις των τραπεζών για το 2008 αλλά και σε άλλες παρόμοιες φορολογικές απαιτήσεις από το Δημόσιο οι τράπεζες θα καταθέσουν μέσω της ΕΕΤ πρόταση προς το υπουργείο Οικονομικών.
Η Ένωση Τραπεζών σε συνεργασία με την κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει βρει λύση και την οποία η κυβέρνηση θα περάσει με νομοθετική ρύθμιση.

Τσίπρας: Παράταση του νόμου Κατσέλη έως τον Φεβρουάριο 2019

Η παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας έως τον Φεβρουάριο του 2019 συμφωνήθηκε κατά τη συνάντηση των τραπεζιτών με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, στο διάστημα αυτό θα διαμορφωθεί από κοινού το νέο ανακγαίο πλαίσιο της πρώτης κατοικίας και του πτωχευτικού κώδικα των ιδιωτών.
Στη συνάντηση αποφασίστηκε και η δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας για τον εκσυγχρονισμό του πτωχευτικού δικαίου και τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που θα λαμβάνει υπόψη την ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης για την επιδότηση των επιλέξιμων δανειοληπτών, αλλά και τα κεφαλαιακά και εποπτικά δεδομένα των τραπεζών.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, στη συνάντηση διαπιστώθηκε η κοινή βούληση για εντατικοποίηση της συνεργασίας των δύο πλευρών, προκειμένου να επιταχυνθεί η μείωση των κόκκινων δανείων, η χρηματοδότηση της οικονομίας και η προστασία της πρώτης κατοικίας.
Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας περιέγραψε το σχέδιο της κυβέρνησης για τη δραστική μείωση των κόκκινων δανείων με την ταυτόχρονη προστασία της πρώτης κατοικίας, που θα συμβάλλει στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.



Καραμούζης μετά τη συνάντηση με Τσίπρα: Στόχος η προστασία της α΄κατοικίας και η ευρωστία των τραπεζών

«Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του, συζητήσαμε όλα τα θέματα που αφορούν τον τραπεζικό κλάδο, κυρίως τα θέματα της πρώτης κατοικίας και είχαμε μια θετική προσέγγιση», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Νίκος Καραμούζης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την ΕΕΤ.
Ο κ. Καραμούζης σημείωσε ότι «και οι δυο πλευρές θέλουν να βρουν λύσεις που προστατεύουν το κοινωνικό σύνολο και την πρώτη κατοικία, αλλά κυρίως διασφαλίζουν την ευρωστία και την προοπτική του τραπεζικού συστήματος».
«Είμαστε σε σωστό δρόμο», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΕΤ.
Σε ερωτήματα για το αν παρατείνεται ο νόμος Κατσέλη για δύο μήνες ανέφερε ότι «θα αποφασίσει η κυβέρνηση, δεν είναι δικό μας θέμα αυτό», «θα αποφασίσει η κυβέρνηση και θα ανακοινώσει αν θα επεκτείνει τον νόμο Κατσέλη ή όχι».
«Δεν μπορώ να σχολιάσω, είμαστε σε αρχικό στάδιο συζητήσεων», απάντησε ο κ. Καραμούζης ερωτηθείς εάν το πλαίσιο προστασίας μετά τον νόμο Κατσέλη θα είναι με μειωμένη αξία.
Στη συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους της κυβέρνησης και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος.

Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews.gr

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα 28 Δεκεμβρίου 2018 στις 11:00 στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα οι έλληνες τραπεζίτες υπό την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και τον Νίκο Καραμούζη.
Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα σοβαρά θέματα που αφορούν το κλάδο, κόκκινα δάνεια, ιταλικό μοντέλο, παράταση 2 μηνών για τον νόμο Κατσέλη κ.α.

Η συνάντηση πραγματοποιείται εν μέσω μιας πολύ δύσκολης συγκυρίας για τις τράπεζες όπου οι μετοχές έχουν καταρρεύσει και διεθνείς επενδυτικοί οίκοι όπως η Morgan Stanley αναφέρει ότι απαιτούνται 11,1 δισεκ. κεφάλαια για να εξυγιανθούν από τα προβληματικά τους δάνεια.
Η συνάντηση των τραπεζιτών με τον Τσίπρα πραγματοποιείται με ελλείψεις καθώς πολλοί τραπεζίτες απουσιάζουν σε διακοπές.
Η πραγματικότητα πάντως είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες τελούν υπό αυστηρή δοκιμασία καθώς η σχεδόν καθημερινή τους απαξίωση στο χρηματιστήριο τις έχει εγκλωβίσει σε επικίνδυνο καθοδικό σπιράλ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει και προκρίνει ως συλλογική λύση το ιταλικό μοντέλο ενώ και η ΤτΕ φαίνεται ότι συναινεί άπαξ και ο SSM δεν εγκρίνει την δική της πρόταση με τα SPV και την μεταφορά κεφαλαίων DTC.
Υπενθυμίζεται ότι τέλη Ιανουαρίου 2019 ή το αργότερο μέσα Φεβρουαρίου θα δοθεί το πράσινο φως από τον SSM, τον μόνιμο εποπτικό μηχανισμό των τραπεζών, για το ιταλικό μοντέλο με βάσει το οποίο θα μειωθούν τα NPEs στην Ελλάδα.
Αρχές Ιανουαρίου 2019 αναλαμβάνει ο Andrea Enria νέος επικεφαλής στον SSM αντικαθιστώντας την Danièle Nouy.
Η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με το ΤΧΣ, που είναι ο βασικός μέτοχος των ελληνικών τραπεζών, έχουν συμφωνήσει ότι το ιταλικό μοντέλο είναι η λύση μείωσης για τα προβληματικά δάνεια στην Ελλάδα.
Το μοντέλο της ΤτΕ έχει απορριφθεί.
Το ιταλικό μοντέλο περιλαμβάνει τις εξής παραμέτρους:

- τιτλοποίηση έως 20 δισ. προβληματικών ανοιγμάτων,
- έκδοση 6-7 δισ. ευρώ τραπεζικών ομολόγων, senior, mezzanine και junior,
- παροχή εγγυήσεων από το ε3λληνικό δημόσιο.

Για να μη θεωρηθεί state aid, δηλαδή κρατική βοήθεια, η παροχή εγγυήσεων από το ελληνικό δημόσιο, η αποτίμηση των NPEs που θα τιτλοποιηθούν θα πρέπει να είναι κοντά στις αγοραίες τιμές.
Το ιταλικό μοντέλο δεν είναι η λύση του προβλημάτων των NPEs στην Ελλάδα αλλά μπορεί να ειπωθεί ότι αποτελεί έναν συμπληρωματικό μηχανισμό αντιμετώπισης του προβλήματος.
Πχ 30 δισ. που θα μειωθούν τα NPEs το 2019 και ως 20 δισ. από το ιταλικό μοντέλο, συνολικά θα αφαιρεθούν από το σύστημα 50 δισ. σε σύνολο 85 δισ. κόκκινων δανείων.
Όμως σε κάθε περίπτωση θα απαιτηθούν από τις τράπεζες να συνεισφέρουν κεφάλαια.
Όπως έχει αναλυθεί οι ελληνικές τράπεζες για να μπορέσουν α φθάσουν σήμερα στα επίπεδα της Ευρώπης στα NPEs θα χρειαστούν να δαπανήσουν 11 με 12 δις. κεφάλαια.
Ο μέσος όρος NPEs στην Eυρώπη των υγειών τραπεζών είναι 2,8% με 3,5% στο σύνολο των δανείων έναντι 47% που είναι στην Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης