Τελευταία Νέα
Speculator

Αναδυόμενες αγορές: Το μεγάλο στοίχημα της ανάκαμψης για το 2019 – Ισχυρή άνοδο προβλέπουν οι επενδυτικοί οίκοι

Αναδυόμενες αγορές: Το μεγάλο στοίχημα της ανάκαμψης για το 2019 – Ισχυρή άνοδο προβλέπουν οι επενδυτικοί οίκοι
Η «βουτιά» των αναδυόμενων αγορών το 2018 δημιουργεί μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες, τονίζουν οι αναλυτές
Το 2018 ήταν ένα έτος – κόλαφος για τις αναδυόμενες αγορές, αλλά το 2019 μοιάζει μία εντελώς διαφορετική ιστορία, σύμφωνα τουλάχιστον με τους αναλυτές που τις παρακολουθούν στενά.
Για το 2018 το ETF, iShares MSCI Emerging Markets (το οποίο «παρακολουθεί» την πορεία αρκετών μετοχών των αναδυόμενων αγορών) βρέθηκε σε bear market, με πτώση άνω του 20% από τα ιστορικά υψηλά του, ενώ σημείωσε την πρώτη ετήσια πτώση του από το 2015 έως και σήμερα.
Σημειώνεται ότι σε bear market είναι και αρκετά ETFs τα οποία «παρακολουθούν» μετοχές εισηγμένες στις αγορές Βραζιλίας, Μεξικού, Ν. Κορέας, Ινδίας και Κίνας.
Οι επενδυτές κατά τη διάρκεια του 2018 εγκατέλειψαν τις μετοχές αναδυόμενων αγορών, καθώς υπήρξε ένας συνδυασμός παραγόντων που έπληξε τις προοπτικές: αύξηση επιτοκίων από τη Fed αλλά και εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Όμως οι αναλυτές θεωρούν ότι ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων από τη Fed θα χαλαρώσει εντός του 2019, ενώ εκτιμούν ότι ο πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας δεν

Χαλάρωση στον ρυθμό αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων μπορεί να προσφέρει στήριξη στις αναδυόμενες αγορές.
«Το 2019 θα είναι ένα έτος χαμηλότερων ρυθμών ανάπτυξης και σε ορισμένες αναδυόμενες αγορές εμφανίζονται εξαιρετικές ευκαιρίες», υποστηρίζει ο Brian Nick, επικεφαλής επενδύσεων στην εταιρεία Nuveen.

Και το ζήτημα του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, εάν υπάρξει χαλάρωσή του θα ωθήσει υψηλότερα τις αναδυόμενες αγορές και κυρίως αυτήν της Κίνας.
Υπενθυμίζεται ότι ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε άνω του 24% το 2018, ενώ το iShares China Large-Cap ETF εμφάνισε απώλειες της τάξης του 16%.
Αυτή, όμως, η πτώση έχει καταστήσει και περισσότερο ελκυστικές τις αποτιμήσεις των αναδυόμενων αγορών.
Για το 2018 διαπραγματεύθηκα με P/E στο 11,41, δηλαδή με το χαμηλότερο από τον Φεβρουάριο του 2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης