Τελευταία Νέα
Διεθνή

Juncker: Η ΕΕ έχει μέλλον αλλά είναι αργή στη λήψη αποφάσεων - Δεν υπάρχει εναλλακτική στην ολοκλήρωση της Ευρώπης

Juncker: Η ΕΕ έχει μέλλον αλλά είναι αργή στη λήψη αποφάσεων - Δεν υπάρχει εναλλακτική στην ολοκλήρωση της Ευρώπης
Για πάνω από δύο χρόνια, όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ ζητούν καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης και τώρα ξαφνικά υπάρχουν ανησυχίες
(upd) Έντονα επικριτικός απέναντι στις «χώρες της ΕΕ που επιδεικνύουν «σκανδαλώδη υποκρισία» στις συζητήσεις για τη διεύρυνση της υπηρεσίας ασφάλειας των συνόρων Frontex» ήταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude Juncker, ο οποίος γενικότερα αναφέρει, πως δεν υπάρχει μία πειστική εναλλακτική λύση απέναντι στην ολοκλήρωση της ΕΕ.
Όπως τόνισε στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, «για περισσότερο από δύο χρόνια, όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ ζητούν καλύτερη προστασία κατά μήκος των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης και τώρα ξαφνικά υπάρχουν ανησυχίες απ' όλες τις πλευρές.
Θίγεται τάχα η εθνική κυριαρχία, όλα προχωρούν υπερβολικά γρήγορα και οι αριθμοί αυξήθηκαν υπερβολικά.
Πρόκειται για σκανδαλώδη υποκρισία».
Τον Σεπτέμβριο η Κομισιόν πρότεινε να αυξηθεί ο αριθμός των συνοριοφυλάκων του μόνιμου σώματος που είναι στη διάθεση της Frontex από 1.500 σε 10.000 έως το 2020.
Η πρόταση διατυπώθηκε αφού ηγέτες της ΕΕ δήλωσαν στη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Ιουνίου πως η ενίσχυση των συνόρων της ΕΕ κατά της παράνομης μετανάστευσης αποτελεί προτεραιότητα.
Όμως πολλά κράτη επέκριναν τα σχέδια, με αποτέλεσμα η αυστριακή προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ να προτείνει να καθυστερήσει η αύξηση μέχρι το 2027.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Horst Seehofer δήλωσε πως το 2025 θα μπορούσε να είναι «μια εφικτή χρονική προθεσμία».
Ο Juncker κατηγόρησε τις χώρες εκείνες, που είχαν διαμαρτυρηθεί πιο ηχηρά για τη συνοριακή ασφάλεια, πως είναι αυτές που δεσμεύονται τώρα λιγότερο.
«Η Ευρώπη δεν μπορεί να δουλέψει έτσι», δήλωσε.
«Πρέπει να ενεργήσουμε γρήγορα ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι και ώστε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ να είναι πραγματικά υπό έλεγχο».
Πάντως στη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα ο Juncker δεν εμφανίζεται απόλυτα απαισιόδοξος για το μέλλον της ΕΕ.
«Δεν υπάρχει λόγος για απελπισία στην Ευρώπη αλλά φυσικά μπορεί κανείς να έχει αμφιβολίες.

Η ΕΕ έχει μέλλον

Έχω κάθε εμπιστοσύνη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μέλλον.
Χρειάζεται μόνο να επισκεφθείτε ένα νεκροταφείο πολέμου για να δείτε ποια είναι η εναλλακτική λύση στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Αυτό που με κάνει πολύ θυμωμένο, ωστόσο, είναι ότι οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων στην ΕΕ είναι μερικές φορές πολύ αργές», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής ασφάλισης κατά της ανεργίας αλλά με την προϋπόθεση οι χώρες της ΕΕ να πραγματοποιούν μεταρρυθμίσεις.
«Στην πρότασή μας για τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό προγραμματισμό, η Επιτροπή πρότεινε δύο μέτρα: 25 δισ. ευρώ για ένα πρόγραμμα στήριξης μεταρρυθμίσεων και 30 δισ. ευρώ για μια λειτουργία σταθεροποίησης, ένας μηχανισμός απορρόφησης σοκ για την αντιμετώπιση ασύμμετρων εξωτερικών κλυδωνισμών - αυτό μπορεί περιλαμβάνουν επίσης αντασφάλιση για τα εθνικά συστήματα ασφάλισης ανεργίας».
«Το μέσο αυτό θα μπορούσε να συμβάλει στην άμβλυνση ξαφνικών οικονομικών κρίσεων σε μια συγκεκριμένη χώρα που οφείλονται σε εξωτερικές εξελίξεις, παρέχοντας έτσι αντασφάλιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τα εθνικά συστήματα ασφάλισης.
Δεν είναι σωστό ότι μια συγκεκριμένη χώρα της ΕΕ πρέπει να μειώσει τα επιδόματα ανεργίας εξαιτίας της αύξησης του αριθμού των ανέργων σε μια κρίση που δεν έχει να κάνει με αυτήν.
Είναι σημαντικό να μην ανταποκρίνεται σε κρίσεις με το λανθασμένο είδος περικοπών των δαπανών, τη μείωση των επενδύσεων, τις δαπάνες για την εκπαίδευση και τα επιδόματα ανεργίας», ανέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης