Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί ο Salvini παρουσιάζει ξαφνικά ένα μετριοπαθές πρόσωπο – Τα σχέδιά του για την ιταλική κεντροδεξιά

Γιατί ο Salvini παρουσιάζει ξαφνικά ένα μετριοπαθές πρόσωπο – Τα σχέδιά του για την ιταλική κεντροδεξιά
O Salvini παρουσιάζει ένα πιο μετριοπαθές πρόσωπο το τελευταίο διάστημα
Ο Matteo Salvini προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα της ιταλικής πολιτικής σκηνής, που φέρουν το κόμμα του, τη Lega να προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις με ποσοστά από 34% έως και 35%.
Προκειμένου να κεφαλαιοποιήσει τα δημοσκοπικά κέρδη και να εδραιώσει την πρωτιά του, ο Salvini παρουσιάζει ένα πιο μετριοπαθές πρόσωπο, όπως σημειώνουν οι Financial Times. 
Για να τεκμηριώσει τα γραφόμενά της η βρετανική εφημερίδα, πηγαίνει πίσω στο 2013, όταν ένα στενός συνεργάτης του Salvini που μόλις είχε αναδειχθεί ως ηγέτης της Lega είχε «ανεβάσει» στο διαδίκτυο ένα site με την ονομασία  «bastaeuro.org» (σ.σ.όχι άλλο ευρώ).
Μάλιστα ο Salvini είχε χρησιμοποιήσει τον συγκεκριμένο ιστότοπο για την προώθηση περιοδείας του στο Βορρά και με σκοπό να επιτεθεί στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.
Σήμερα αναφέρουν οι Financial Times, η εν λόγω ιστοσελίδα …δεν υπάρχει.
Από τότε που ανέλαβε υπουργικά καθήκοντα στην κυβέρνηση συνασπισμού της Ιταλίας μαζί με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων τον Ιούνιο του 2018, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και ηγέτης της Lega είχε μια θεαματική αλλαγή στάσης απέναντι στο ευρώ. 
Όταν κάποτε υποσχέθηκε να πραγματοποιήσει μια «οικονομική επανάσταση» αν κέρδιζε εξουσία, ο Salvini έκανε πρόσφατα σχόλια σχετικά με την Ευρώπη, που θα μπορούσαν εύκολα να προέρχονται από έναν συμβατικό κεντροδεξιό πολιτικό.
«Έχουμε το ευρώ στις τσέπες μας και θα το κρατήσουμε», δήλωσε στους δημοσιογράφους τον Δεκέμβριο του 2018, δεσμευόμενος να δημιουργήσει στενότερους δεσμούς με το Βερολίνο.
Επίσης ξεκαθάρισε ότι, δεν έχει καμία πρόθεση να ακολουθήσει ένα «Brexit» αλά ιταλικά.
Ο Salvini αρνήθηκε ακόμη πως το κόμμα του τάχθηκε υπέρ της εξόδου της Ιταλίας από το ευρώ.
«Στο εκλογικό πρόγραμμα της Lega δεν υπάρχει πολιτική εξόδου  από το ευρώ  ή την Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε.
Όπως παρατηρεί η βρετανική εφημερίδα, το πρόγραμμα της Lega για τις εκλογές του 2018 έγραφε:
«Το ευρώ είναι η κύρια αιτία της οικονομικής μας πτώσης. . . πάντα αναζητούσαμε εταίρους στην Ευρώπη για να ξεκινήσουμε μια κοινή πορεία συμφωνημένης εξόδου.»
Ο μετασχηματισμός του ηγέτη της Lega σε έναν φαινομενικά μετριοπαθή ενισχύθηκε τον Δεκέμβριο, αφού απέφευγε τη σύγκρουση με την ΕΕ αντιστρέφοντας την πορεία των δημοσιονομικών σχεδίων της κυβέρνησής του.
Ακύρωσε έτσι τη δέσμευση, που είχε αναλάβει τον  Οκτώβριο του 2018 να μην  αλλάξει ούτε ένα «κόμμα από τον προϋπολογισμό».
Οι προτάσεις της ιταλικής κυβέρνησης  προκάλεσαν αντιπαράθεση μεταξύ της Ιταλίας και της ΕΕ και υπήρξε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο της διαδικασίας κυρώσεων σε βάρος της Ιταλίας.
Τώρα, ο Salvini υποστήριξε ένα σχέδιο με τη μεσολάβηση του πρωθυπουργού Giuseppe Conte, προκειμένου, για να περιορίσει το έλλειμμα της Ιταλίας για το 2019 από 2,4% σε 2% του ΑΕΠ, σε σημαντική συμβολική παραχώρηση στην Κομισιόν.
Οι παρατηρητές υποστηρίζουν ότι ο κ Salvini προσπαθεί όλο και περισσότερο να αλλάξει το μήνυμα που εκπέμπει στη βάση των ψηφοφόρων του.
Αντί να γίνει ο ταγός της ευρωπαϊκής αποσταθεροποίησης, ακολουθεί μία πιο ρεαλιστική προσέγγιση που θέλει το κόμμα του να εμφανίζεται ως ο αντιπροσωπευτικότερων υπερασπιστής των δικαίων της Ιταλίας ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου του 2019.
Η Lega ασκεί έλξη σε ψηφοφόρους, που επέλεγαν τη Forza Italia του Silvio Berlusconi, που έχει καταρρεύσει στις δημοσκοπήσεις.
Οι σφυγμομετρήσεις δείχνουν σταθερά, πως το κόμμα του Salvini θα κέρδιζε πάνω από 30%, εάν διεξάγονταν βουλευτικές εκλογές αυτή την περίοδο.
Μάλιστα ένας νέος κυβερνητικός συνασπισμός απαρτιζόμενος από τη Lega, τη Forza Italia και άλλα μικρά δεξιά κόμματα θα μπορούσαν ενδεχομένως να δώσουν στον Salvini την απαιτούμενη πλειοψηφία για μία πιο λειτουργική κυβέρνηση. 

Εκμεταλλεύθηκε την πολιτική συγκυρία

O Giovanni Orsina, της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης  στη Ρώμη, δήλωσε ότι όταν ο Salvini ανέλαβε ηγετική θέση για το κόμμα του, έπρεπε να υιοθετήσει ριζοσπαστικές θέσεις, προκειμένου να κερδίσει την προσοχή των ψηφοφόρων.
Η πρότερη στάση του απέναντι στο ευρώ και η αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό και στη συνέχεια η μεταστροφή του ήταν μέρος μιας προσπάθειας να πείσει τους παραδοσιακούς κεντροδεξιούς ψηφοφόρους ότι θα μπορούσαν να εμπιστευθούν την Ιταλία στη Lega, η οποία δεν θα προχωρούσε σε καμία ενέργεια που θα αποσταθεροποιούσε την ιταλική οικονομία.   
«Η Lega το 2014 βρισκόταν σε μια πολιτική κατάθλιψη», σημείωσε ο Orsina.
«Ο Salvini αναγνώρισε με σαφήνεια τρεις μεγάλες πολιτικές ευκαιρίες: την παρακμή του Berlusconi στην ιταλική δεξιά, την οικονομική κρίση στην Ευρώπη και το μεταναστευτικό.
Συνέθεσε αυτά τα τρία συστατικά, προχώρησε στο πολίτικό του άνοιγμα και εκτέλεσε το σχέδιό του με αρτιότητα».

Οι οικονομικοί κίνδυνοι

Ωστόσο τα πολιτικά οφέλη της Lega θα μπορούσαν να απειληθούν την επιβράδυνση της ιταλικής οικονομίας, η οποία μπορεί να μειώσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων.
Η Ρώμη προβλέπει οικονομική ανάπτυξη 1,5% το 2019, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από εκείνο των περισσότερων οικονομολόγων.
Τα επίσημα στοιχεία στα τέλη Νοεμβρίου κατέδειξαν ότι η ιταλική οικονομία συρρικνώθηκε κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους ενώ μια παρατεταμένη οικονομική κάμψη θα έστηνε ένα ανεπιθύμητο σκηνικό για τον Salvini πριν από τον Μάιο και τις ευρωεκλογές.
Ο Lorenzo Codogno, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος και γενικός διευθυντής στο ιταλικό  υπουργείο Οικονομικών, δήλωσε ότι μια εξήγηση για τη μετατόπιση του προϋπολογισμού της κυβέρνησης ήταν μια απογοητευτική δημοπρασία ιταλικών ομολόγων το Νοέμβριο.
Η ασθενής ζήτηση πιθανότατα έπεισε τη Ρώμη, πως είναι λιγότερο ικανή από ό, τι πίστευε ως προς την αυτόνομη αναχρηματοδότηση των σχεδίων της.

Εκλογές το 2019;

Ο Salvini αρνήθηκε επανειλημμένα τις φήμες ότι θα προκαλέσει νέες γενικές εκλογές το επόμενο έτος, εάν οι ευρωεκλογές  επιβεβαιώσουν την ενίσχυση της Lega σε ολόκληρη την Ιταλία.
Αν όμως το κόμμα του συνεχίσει να κερδίζει δυναμική, μπορεί να αποφασίσει να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία, που δεν μπορούσε να φανταστεί και ο πιο αφοσιωμένος οπαδός της Lega, όταν έγινε ο Salvini έγινε ηγέτης του κόμματος.
«Οι ευρωπαϊκές εκλογές θα είναι το μεγάλο καλοκαίρι για τον Salvini, δήλωσε ο Orsina.
«Αν ο Salvini πετύχει ένα καλό αποτέλεσμα σε όλη την Ιταλία, πάνω από το 30%, δεν πιστεύω ότι αυτή η κυβέρνηση θα διαρκέσει πολύ περισσότερο.
Δεν βλέπω πώς θα μπορούσε να αντισταθεί στον πειρασμό και  να μην πάει σε πρόωρες εκλογές» τόνισε.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης