Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κοτζιάς: Έχει βρεθεί από το 2017 η πλειοψηφία για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Κοτζιάς: Έχει βρεθεί από το 2017 η πλειοψηφία για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Τι ανέφερε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, για τη συμφωνία των Πρεσπών
Βέβαιος για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών εμφανίστηκε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς.
Ο κ. Κοτζιάς σε συνέντευξή στο ειδησεογραφικό πρακτορείο των Σκοπίων (MIA) κληθείς να απαντήσει εάν η Συμφωνία των Πρεσπών θα επικυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο είπε «για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία;
Ναι, ναι, δεν υπάρχει αμφιβολία.
Η πλειοψηφία αυτή έχει δημιουργηθεί.
Θα έλεγα ότι έχει βρεθεί ήδη από το 2017.
Είναι άνθρωποι που ξέχωρα από τη στάση που έχουν απέναντι στη κυβερνητική πολιτική, θέλουν να τελειώνει το θέμα, να κλείσει και θεωρούν την συμφωνία έναν καλό συμβιβασμό ή σύμφωνα με άλλους έναν αναγκαίο συμβιβασμό».
Σε ερώτηση για το αν θα άλλαζε κάτι στη συμφωνία αν μπορούσε να γυρίσει το χρόνο πίσω απάντησε  «τίποτα», συμπληρώνοντας ότι «πρώτον, ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω και δεύτερον είναι μια υποθετική ερώτηση και δεν έχει νόημα στην πολιτική».
Εξέφρασε την άποψη ότι «το αποτέλεσμα είναι καλό και χρήσιμο» και πως ο ίδιος είναι βαθιά πεπεισμένος ότι «οι φιλικές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των χωρών θα υπάρχουν ανάμεσα και στη Βόρεια Μακεδονία και την Ελλάδα».
Ακόμη, υπογράμμισε ότι μετά το πέρας δύο – τριών ετών από την κύρωση της συμφωνίας «και από τις δύο χώρες και όλοι θα δουν ότι η ζωή αλλάζει μόνο προς το καλύτερο με αυτή τη συμφωνία και πως ούτε εμείς παίρνουμε τα Σκόπια από εσάς, ούτε εσείς τη Θεσσαλονίκη από εμάς - όλες αυτές τις ανοησίες που λέγονται, τότε νομίζω ότι θα περπατώ χαμογελώντας στους δρόμους των Σκοπίων».
 Ο ίδιος κάνει αναφορά στις δυσκολίες που συνάντησε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ενώ σχετικά με τις αντιδράσεις κατά της Συμφωνίας σχολιάζει ότι «οι Έλληνες Μακεδόνες δεν αντιδρούν τόσο, όσο οι Πόντιοι στη Μακεδονία. Είναι θέμα ταυτότητας και όχι γεωστρατηγικών συμφερόντων.
Τόσο με την ΠΓΔΜ, όσο και με την Αλβανία, το πρόβλημά μας έγκειται στα ζητήματα ταυτότητας, όχι σε γεωστρατηγικά θέματα».
Τέλος, ο κ. Κοτζιάς αφήνει αιχμές κατά της κυβέρνησης, αναφέροντας πως «δεν προώθησε επαρκώς τη Συμφωνία στο εσωτερικό της Ελλάδας, αφού υπήρχε η άποψη ότι δεν έπρεπε να γίνει καμπάνια ενημέρωσης για το συγκεκριμένο θέμα, λόγω του κ. Καμμένου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης