Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ανατροπή στις γεωπολιτικές ισορροπίες το 2019 με «αιχμή» τη Συρία - Ο Trump αλλάζει τα δεδομένα

Ανατροπή στις γεωπολιτικές ισορροπίες το 2019 με «αιχμή» τη Συρία - Ο Trump αλλάζει τα δεδομένα
Η στρατηγική Trump έχει προκαλέσει μεγάλη διπλωματική αναταραχή, καθώς εκτιμάται ότι ανοίγει τον δρόμο σε Τουρκία, Ιράν και Ρωσία, ώστε να «κάνουν παιχνίδι» για την επόμενη μέρα στη Συρία
Ραγδαία είναι η αλλαγή των γεωπολιτικών ισορροπιών μετά την απόφαση του Donald Trump να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία, με τους αναλυτές να προσπαθούν να ξεδιαλύνουν το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην Εγγύς και Μέση Ανατολή.
Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ για τη Συρία αλλά και οι προθέσεις του για το Αφγανιστάν ήταν άλλωστε και οι κύριες αιτίες που οδήγησαν σε παραίτηση τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ James Mattis, ο οποίος πάντως ήταν γνωστό πως διαφωνούσε με κορυφαίες επιλογές του προέδρου Trump.
Η στρατηγική Trump έχει προκαλέσει μεγάλη διπλωματική αναταραχή, καθώς εκτιμάται ότι ανοίγει τον δρόμο σε Τουρκία, Ιράν και Ρωσία, ώστε να «κάνουν παιχνίδι» για την επόμενη μέρα στη Συρία.
Γαλλία και Γερμανία εξέφρασαν ανοικτά τη διαφωνία τους, ενώ και το Ισραήλ εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις καθώς βρίσκεται αντιμέτωπο με την ιρανική απειλή.
O πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan «έπεισε» τον Donald Trump να αποσύρει τα στρατεύματά του, δεσμευόμενος ότι η Άγκυρα θα αναλάβει την εξάλειψη του ISIS σε Συρία και Ιράκ, με τις ευλογίες της Ρωσίας.
Ωστόσο ερωτηματικό αποτελεί η τύχη των Κούρδων στα βόρεια της Συρίας, τους οποίους ο Erdogan αντιμετωπίζει ως τρομοκρατική απειλή και στοχεύει στην εξαφάνισή τους.
Όσον αφορά το πολύ σημαντικό κομμάτι της ανοικοδόμησης της Συρίας, η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της θα αναλάβουν το οικονομικό σκέλος.
Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις ανησυχίες, κυρίως όσον αφορά την εξάλειψη της απειλής του Ισλαμικού Κράτους, την ισχυροποίηση της θέσης του Ιράν και την τύχη των Κούρδων, ο Trump εξετάζει την επιβράδυνση της απόσυρσης των στρατευμάτων.
Σε κάθε περίπτωση ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει στον σχεδιασμό του, καθώς εκτιμά ότι οι ΗΠΑ ζημιώνονται από την παρουσία τους στη Συρία.

Ενισχύεται η θέση Ρωσίας και Ιράν στην περιοχή - Ο ρόλος του Ισραήλ



Με την απόφασή του αυτή, ο Trump «παρακάμπτει» τις θέσεις και τις συμβουλές των ειδικών του σε θέματα ασφάλειας και των στρατιωτικών διοικητών και παράλληλα αιφνιδιάζει τους συμμάχους στην περιοχή.
Όπως αναφέρουν αξιωματούχοι και αναλυτές, ο Trump ενισχύει τη θέση της Ρωσίας και του Ιράν και αφήνει στη μέση τον στόχο για την εξάλειψη του κινδύνου του Ισλαμικού Κράτους, καθώς οι δεσμεύσεις του Erdogan κάθε άλλο παρά αξιόπιστες θεωρούνται.
Μεγάλη είναι και η δυσαρέσκεια του Ισραήλ, λόγω της ιρανικής απειλής.
Πάντως δεν λείπουν και οι αναλυτές οι οποίοι εκτιμούν ότι με την απόφαση αυτή ο Trump δίνει χώρο στο Ισράηλ, ώστε να ηγηθεί της προσπάθειας ανακοπής της επιρροής του Ιράν στην περιοχή.
Σημειώνεται ότι στη Συρία, και συγκεκριμένα στο βόρειο τμήμα της, έχουν αναπτυχθεί περίπου 2.000 στελέχη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.
 Στην πλειονότητά τους, πρόκειται για μέλη των Ειδικών Δυνάμεων, που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και εκπαιδεύουν τοπικές δυνάμεις στις περιοχές οι οποίες αποσπάστηκαν από τα χέρια των τζιχαντιστών.
Πάντως αναλυτές υποστηρίζουν ότι η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια των προεκλογικών δεσμεύσεων που είχε αναλάβει ο Trump, ο οποίος είχε ως σύνθημα «η Αμερική Πρώτα» και ο οποίος είχε υποσχεθεί πως θα μειωθεί η στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ.
Μάλιστα αναφέρεται πως ο Trump είχε λάβει την απόφαση αυτή πριν από δύο χρόνια.

Ο Assad «πρόλαβε» τον Erdogan - Τι φοβούνται οι Κούρδοι





Τελευταία εξέλιξη με ιδιαίτερη σημασία για το μέλλον της Συρίας και των Κούρδων, καθώς και τον ρόλο που θα διαδραματίσει η Τουρκία στην περιοχή, αποτελεί η είσοδος του συριακού στρατού στην στρατηγικής σημασίας πόλη Μανμπίτζ, στα βόρεια της χώρας, μετά την έκκληση για βοήθεια των κουρδικών δυνάμεων που φοβούνται μεγάλης κλίμακας τουρκική επίθεση στην περιοχή.
Η Άγκυρα έχει συγκεντρώσει στρατιωτικές ενισχύσεις στα σύνορα με την Συρία, προωθώντας άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα κοντά στην πόλη Μάνμπιτζ, όπου παραμένουν, σύμφωνα με την Τουρκία οι κουρδικές δυνάμεις.
Η Τουρκία, η οποία φοβάται την εγκαθίδρυση κουρδικής οντότητας στα σύνορά της, η οποία θα μπορούσε να ενισχύσει τις αποσχιστικές τάσεις της δικής της κουρδικής μειονότητας στο τουρκικό έδαφος, είναι εχθρική προς τις YPG εξαιτίας των σχέσεών τους με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία και τους δυτικούς της συμμάχους.
Το Κρεμλίνο ωστόσο θεωρεί «θετική» την είσοδο του συριακού στρατού στο Μάνμπιτζ, θεωρώντας ότι αυτό θα συμβάλει στην «σταθεροποίηση της κατάστασης».
Την ίδια ώρα οι Κούρδοι στρέφονται στην οδό της διπλωματίας, την ώρα που αναβαθμίζεται ο ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή με τις ευλογίες Trump και Putin.
H ανησυχία περί «προδοσίας» είναι έκδηλη, καθώς κινδυνεύουν να μείνουν «ξεκρέμαστοι» μετά το deal Erdogan - Trump, παρά τις διαβεβαιώσεις των «συμμάχων» Αμερικανών ότι είναι προστατευμένοι.
Τους Κούρδους έσπευσε να στηρίξει ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron, o οποίος υπογράμμισε την προσφορά τους και απηύθυνε έκκληση σε όλες τις μεγάλες δυνάμεις «να μην τους ξεχάσουν» και να τους στηρίζουν τόσο διπλωματικά, όσο και στρατιωτικά.

Μαρία Παπαδάτου

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης