Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Brexit με ή χωρίς συμφωνία; - Οι επιλογές της May και το ενδεχόμενο νέου δημοψηφίσματος

tags :
Brexit με ή χωρίς συμφωνία; - Οι επιλογές της May και το ενδεχόμενο νέου δημοψηφίσματος
Η 14η Ιανουάριου η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία όσον αφορά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ
Ανοιχτά παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα όσον αφορά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, ακόμα κι αυτό του… Bremain.
Μάλιστα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει αποφανθεί ότι εάν η Βρετανία ανακαλέσει το άρθρο 50 (πράξη αποχώρησης από την Ευρώπη), μπορεί να διατηρήσει όλα τα τρέχοντα προνόμιά της, συμπεριλαμβανομένων όχι μόνο της δημοσιονομικής έκπτωσης, αλλά και των ευρωβουλευτών της στο Στρασβούργο και του Επιτρόπου της.

Η μεγαλύτερη πρόκληση

Κατά το 2019, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, θα αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη πρόκληση της: την ψήφιση της συμφωνίας για το Brexit από τη Βουλή των Κοινοτήτων πριν την επίσημη έξοδο της χώρας από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου.
Ως γνωστόν η ψηφοφορία αυτή ήταν προγραμματισμένη για τις 29 Μαρτίου, αλλά αναβλήθηκε καθώς η αποτυχία ήταν δεδομένη.
Αρχικά, αφού οι βουλευτές επιστρέψουν από τις χριστουγεννιάτικες διακοπές, θα ξαναρχίσουν τη συζήτηση για το συμφωνία και στη συνέχεια η ψηφοφορία αναμένεται στις 14 Ιανουαρίου και οπωσδήποτε πριν τις 21 Ιανουαρίου οπότε η May πρέπει να ενημερώσει την ευρωβουλή για τη συμφωνία.

Το σενάριο υπερψήφισης της συμφωνίας

Σε περίπτωση υπερψήφισης της συμφωνίας για το Brexit, χρειάζονται 10 εβδομάδες για την επικύρωση της πριν την προθεσμία της 29ης Μαρτίου, οπότε και η Βρετανία πρέπει να αποχωρήσει από την ΕΕ.
Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, το σενάριο αυτό συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες.

Το σενάριο καταψήφισης της συμφωνίας

Σε περίπτωση που η May δεν καταφέρει να «περάσει» τη συμφωνία για το Brexit από τη βρετανική βουλή, θα έχει 21 μέρες για να ενημερώσει για τα επόμενα βήματα της.
Από την πλευρά της, πάντως, η ΕΕ έχει διαμηνύσει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης.

Τι μέλλει γενέσθαι

Η βρετανική κυβέρνηση ενδέχεται να επιχειρήσει την παράταση του άρθρου 50, που λήγει στις 29 Μαρτίου.
Αν και δεν είναι σαφές εάν κάτι τέτοιο είναι εφικτό, δεδομένου ότι η ΕΕ είναι κατά του Brexit χωρίς συμφωνία, δεν αποκλείεται να ανάψει το πράσινο φως.
Χωρίς παράταση όμως το μέλλον φαίνεται αβέβαιο.
Σύμφωνα με αναλυτές, σε αυτή την περίπτωση η βρετανική κυβέρνηση θα βρεθεί σε δύσκολη θέση είτε να προχωρήσει στο σενάριο της μη-συμφωνίας, είτε να προχωρήσει σε εκλογές είτε να προχωρήσει σε δεύτερο δημοψήφισμα.
Μάλιστα, το τελευταίο ενδεχόμενο φαίνεται το πιο πιθανό.
Παρ' όλα αυτά, ένα νέο δημοψήφισμα δεν θεωρείται απλή υπόθεση, καθώς χρειάζονται 22 εβδομάδες για τη διεξαγωγή του από τη στιγμή βέβαια που συμφωνήσει η Βουλή.
Και σε αυτή την περίπτωση όμως θα χρειαστεί παράταση του άρθρου 50.
Το μόνο σίγουρο είναι πως ό,τι κι αν συμβεί στους πρώτους μήνες του 2019, θα είναι πρωτόγνωρο για το Ηνωμένο Βασίλειο και να αναμένεται να οδηγήσει σε πιο επώδυνες πολιτικές καταστάσεις σε σχέση με το 2018.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης