Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία οι μεγαλύτερες αγορές για το QE της ΕΚΤ

DBRS: Σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία οι μεγαλύτερες αγορές για το QE της ΕΚΤ
Η έκθεση της DBRS για το QE της ΕΚΤ
Γερμανικά, ιταλικά και γαλλικά κρατικά ομόλογα αφορούν οι περισσότερες εκ των αγορών στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (Quantitative Easing, QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), όπως αναφέρεται σε έκθεση της DBRS.
Όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα του καναδικού οίκου, μεγάλες αγορές έγιναν και σε ισπανικά κρατικά ομόλογα, ενώ ακολουθεί η Ολλανδία.
Να υπενθυμιστεί πως η Ελλάδα δε συμμετείχε στο QE.
Σε ό,τι αφορά στην Κύπρο, τα ομόλογα δημοσίου που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναλογούν στο 4% των σχετικών εκκρεμών περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ, αξίας 2,1 τρισεκ. ευρώ στο τέλος του 2018 (27% των κυβερνητικών ομολόγων που εκκρεμούν στην Ευρωζώνη) -η Κύπρος συμμετείχε μόνο για λίγους μήνες.
Τα ποσοστά επί των εκκρεμών ομολόγων για Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία και Γερμανία, ανέρχονται σε 18%, 22%, 25% και 32%, αντίστοιχα.
Η DBRS σχολιάζει πως «δεν αναμένει η σταδιακή προσαρμογή της κατοχής περιουσιακών στοιχείων δημόσιου τομέα να έχει σημαντική επίπτωση στην αγορά κυβερνητικού χρέους, αλλά αναμένει ότι οι επενδυτικές εργασίες της ΕΚΤ θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο στις αγορές κυβερνητικού χρέους στην ευρωζώνη, αν και με πιο περιορισμένο αντίκτυπο».
Δεδομένου του σχετικά μεγάλου αριθμού κυβερνητικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο, «τα περιουσιακά στοιχεία που ωριμάζουν θα παρέχουν ένα σημαντικό ύψος κονδυλίων επανεπένδυσης για να συνεχίσει η ρευστότητα στις αγορές».

Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης