Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Από την εποχή των ηγετών, στην εποχή των διαχειριστών – Απαιτείται μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από τους τραπεζίτες

Από την εποχή των ηγετών, στην εποχή των διαχειριστών – Απαιτείται μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από τους τραπεζίτες
Το σύστημα από την εποχή των ηγετών έχει περάσει στην εποχή των διαχειριστών και ίσως πρώτη φορά που απουσιάζει ο ηγέτης από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Μια μεγάλη εξέλιξη έχει σημειωθεί στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα καθώς από την εποχή των ηγετών στο ελληνικό banking έχουμε περάσει στην εποχή των καλών διαχειριστών.
Μεγάλες τραπεζικές φυσιογνωμίες όπως Κωστόπουλος, Σάλλας, Καρατζάς, Μαντζούνης, Αράπογλου, Νανόπουλος, Καραμούζης έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν από το σύστημα και έχουν αντικατασταθεί από ικανούς διαχειριστές.
Ένα οικονομολόγο Μυλωνά, ένα treasurer Καραβία, ένα οικονομικό διευθυντή Ψάλτη και ένα της επενδυτικής τραπεζικής Μεγάλου.
Το σύστημα από την εποχή των ηγετών έχει περάσει στην εποχή των διαχειριστών και ίσως πρώτη φορά που απουσιάζει ο ηγέτης από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Από τους διαχειριστές ο μόνος που έχει ξεχωρίσει για την αποτελεσματικότητα του είναι ο Καραβίας της Eurobank, ο οποίος ωστόσο υποστηρίζεται και από τις πρωτοβουλίες του βασικού μετόχου.
Μυλωνάς και Ψάλτης εύλογα δεν έχουν ακόμη δείξει έργο ειδικά ο Ψάλτης που μόλις ανέλαβε.
Ο Μεγάλου στην Πειραιώς δίνει μάχη δυσανάλογη λόγω του μεγέθους των προβληματικών δανείων.
Εγκαταλείψαμε την εποχή των ηγετικών φυσιογνωμιών με τα πλεονεκτήματα και ελαττώματα τους και έχουμε περάσει στην εποχή των διαχειριστών.
Π.χ. στο παρελθόν μια πρωτοβουλία Καρατζά ήταν σημείο αναφοράς ή του Κωστόπουλου ή του Σάλλα.
Μπορεί να μην ήταν τραπεζίτες με την έννοια των τεχνοκρατών αλλά είχαν συλλογικό όραμα.
Είχαμε τραπεζίτες με συλλογική αντίληψη για τον κλάδο ενώ σήμερα έχουμε καλούς διαχειριστές προβλημάτων.
Βέβαια για να είμαστε ακριβείς ίσως σήμερα να έχουμε ικανότερους τεχνοκράτες στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα σε σχέση με το παρελθόν αλλά απουσιάζει το όραμα.
Κάθε τραπεζίτης θα επιδιώξει να τα πάει καλά στην τράπεζα του να ξεχωρίσει, να λύσει προβλήματα αλλά στόχος του είναι η τράπεζα που διοικεί.
Δεν υπάρχει κάποιος που θα ηγηθεί και θα παρουσιάσει συλλογικές λύσεις, έχουμε θεσμικά πρόσωπα στο banking αλλά ακόμη τουλάχιστον δεν έχει δείξει ηγετικό ρόλο.
Βέβαια στο παρελθόν είχαμε μεγαλύτερες τράπεζες και σήμερα και οι 4 συστημικές είναι περίπου το ίδιο.
Δεν χρειαζόμαστε ηγέτες αλλά ικανούς managers και έχουμε4 ικανούς μας ανέφερε κορυφαίος τραπεζίτης.
Όμως η αλήθεια είναι ότι η απουσία ηγέτη θα φανεί στην πορεία.
Ενδέχεται κάποιος να αναλάβει αυτό τον ρόλο αλλά στην πράξη δεν μπορεί να είναι Πρόεδρος…πρέπει ένας εκ των 4 CEO να ηγηθεί του ελληνικού banking.
Η ιστορία μας διδάσκει ότι η ισοτιμία είναι καλή αλλά η ζωή θέλει ηγεσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης