Αύξηση του ευρωσκεπτικισμού στη Σερβία – Δημοφιλής ο Putin

Αύξηση του ευρωσκεπτικισμού στη Σερβία – Δημοφιλής ο Putin
Αύξηση του ευρωσκεπτικισμού στη Σερβία
Αύξηση του ευρωσκεπτικισμού και απαισιοδοξία αναφορικά την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρίας Factor plus για λογαριασμό της εφημερίδας POLITIKA του Βελιγραδίου.
Την ίδια στιγμή, οι πολίτες της Σερβίας, από όλους του ηγέτες της υφηλίου, έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.
Ειδικότερα, στη δημοσκόπηση φαίνεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος διατηρεί τα υψηλά ποσοστά δημοτικότητας στην Σερβία.
Στο ερώτημα για τον ξένο ηγέτη που εμπιστεύονται περισσότερο, το 57% των ερωτηθέντων ανέφερε τον Vladimir Putin.
Στην δεύτερη θέση βρέθηκε ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping με 36%, ενώ ακολουθούν η Angela Merkel με 30%, ο Donald Trump με 26% και ο Recep Tayyip Erdogan με 14%.
Πολύ χαμηλά στην εμπιστοσύνη των Σέρβων βρίσκεται ο Emmanuel Macron που φέρεται να έχει την εμπιστοσύνη του 6% των Σέρβων.
Η δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες πριν την εκπνοή του 2018, σε δείγμα 1.250 ατόμων, ασχολήθηκε με πολλά θέματα που απασχολούν τους πολίτες της Σερβίας.
Αναφορικά με την εμπιστοσύνη σε πολιτικά πρόσωπα, στο εσωτερικό, η έρευνα έδειξε ότι ο Aleksandar Vucic συνεχίζει να είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός.
Το 57% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει θετική άποψη για τον πρόεδρο της Σερβίας, ενώ δεύτερος έρχεται ο ηγέτης της αντιπολίτευσης με 7%.
Θετικά εκτιμήθηκε και η πολιτική του Aleksandar Vucic που βαθμολογήθηκε με 4,2 σε κλίμακα βαθμολογίας από το 1 έως το 5.
Σχετικά με την εξωτερική πολιτική της Σερβίας, επικρατέστερη εμφανίστηκε η άποψη που θέλει την χώρα να βρίσκεται με το ένα πόδι στην ανατολή και το άλλο στην δύση.
Το 36% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ αυτής της πολιτικής, το 30% δήλωσε την ανάγκη στροφής προς την δύση ενώ το 21% υποστηρίζει αποκλειστικά την προσέγγιση με την Ρωσία.
Αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση η δημοσκόπηση της POLITIKA δείχνει ότι τα 2/3 των πολιτών πιστεύουν ότι η Σερβία δεν θα ενταχθεί ποτέ στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή ότι αυτό θα συμβεί μετά από το 2030.
Μόλις το 1% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα ενταχθεί το 2025 έτος που ανήγγειλαν κάποιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μεταξύ των οποίων και ο Jean Claude Juncker.
Μειωμένο εμφανίζεται και το ποσοστό όσων υποστηρίζουν την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Έτσι, ενώ πριν από ένα χρόνο σε ανάλογη δημοσκόπηση της ίδιας εφημερίδας το 38% υποστήριζε την ένταξη στην Ε.Ε. σήμερα το ποσοστό αυτό έπεσε στο 34%.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα αποτελέσματα της έρευνας που αφορούν το Κόσοβο.
Το 56% των ερωτηθέντων υποστηρίζει την διατήρηση της «παγωμένης σύγκρουσης» που επικρατεί σήμερα και δεν επιθυμεί λύση.
Το 23% θα αποδεχόταν λύση όπου η Σερβία θα αποσπούσε το βόρειο τμήμα του Κοσόβου, ενώ το 7% τάσσεται υπέρ της ανταλλαγής εδαφών και μόνο το 6% για αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου στα σημερινά του σύνορα.
Ενδιαφέρον στο ζήτημα αυτό παρουσιάζει η στάση των πολιτών σχετικά με τις θυσίες που είναι πρόθυμοι να κάνουν για να υπερασπιστούν την αρχή ότι το Κόσοβο αποτελεί τμήμα της Σερβίας.
Στην ερώτηση «Είστε έτοιμοι να υποστείτε οποιεσδήποτε αρνητικές συνέπειες στην προσωπική σας ζωή για να παραμείνει το Κόσοβο στην κυριαρχία της Σερβίας;» το 48% απάντησε κατηγορηματικά «όχι» το 23% απάντησε «Ναι, αλλά όχι υπερβολικές» και μόνο το 16% απάντησε αποφασιστικά «Ναι».
Στις προτεραιότητες δε, τις κοινής γνώμης, το ζήτημα του Κοσόβου βρίσκεται την τρίτη θέση, ενώ ως σημαντικότερα προβλήματα αναφέρονται πρώτα το επίπεδο διαβίωσης και η ανεργία και δεύτερο η διαφθορά και η εγκληματικότητα.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS