Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Σε χαμηλά 4 ετών υποχώρησε η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Δεκέμβριο 2018 - Στις 51,1 μονάδες ο PMI

Ευρωζώνη: Σε χαμηλά 4 ετών υποχώρησε η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Δεκέμβριο 2018 - Στις 51,1 μονάδες ο PMI
Τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη αποδείχθηκαν κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών
Περαιτέρω πτώση σημείωσε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη για τον Δεκέμβριο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά (4/1) στοιχεία της Markit, τα οποία αποδείχθηκαν κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI υποχώρησε στις 51,1 μονάδες, έναντι 52,7 μονάδων τον Νοέμβριο του 2018, πλησιάζοντας ακόμα περισσότερο στη ζώνη των 50 μονάδων, η οποία διαχωρίζει την επέκταση από συρρίκνωση.
Παράλληλα, ο δείκτης υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η πτώση του δείκτη θα περιοριστεί στις 51,3 μονάδες.
Σύμφωνα με τη Markit, η επιβράδυνση της δραστηριότητας οφείλεται εν μέρει στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο μήνα στη Γαλλία, καθώς δείκτης υποχώρησε για πρώτη γορά μετά από δύο χρόνια.
Παρόμοια τάση παρατηρήθηκε και στην περιοχή της Γερμανίας, με τον κλάδο υπηρεσιών να υποχωρεί σε χαμηλά 27 μηνών και τις 51,8 μονάδες, ενώ σταθερή παρέμεινε η δραστηριότηα την περιοχή της Ιταλίας.
Τόσο ο κλάδος υπηρεσιών όσο και ο μεταποιητικός κλάδος σημείωσαν παρόμοια ποσοστά ανόδου, την ίδια στιγμή που οι νέες παραγγελίες του δεύτερου υποχώρησαν με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων τεσσάρων ετών.
Σχολιάζοντας τα παραπάνω στοιχεία, ο οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson, δήλωσε ότι «η οικονομία της Ευρωζώνης υποχώρησε ξανά κατά το τέλος του 2018, με την ανάπτυξη να βρίσκεται σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με τα αυξημένα επίπεδα στην αρχή του έτους».
«Ο Δεκέμβριος είδε την ανάτπυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στα ασθενέσθερα επίπεδα από τα τέλη του 2014, καθώς οι εισροές των νέων επιχειρήσεων σημείωσαν οριακή άνοδο», πρόσθεσε ο Chris Williamson, ο οποίος καταλήγει λέγοντας ότι «τα επίπεδα ανολοκλήρωτων εργασιών υποχωρούν πλεόν για πρώτη φορά μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια, καθώς οι προηγούμενες παραγγελίες δεν έχουν αντικατασταθεί πλήρως από νέες εργασίες».



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης