Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το παρασκήνιο της επίσκεψης Merkel στην Ελλάδα - Τι προσδοκά η ελληνική κυβέρνηση

tags :
Το παρασκήνιο της επίσκεψης Merkel στην Ελλάδα - Τι προσδοκά η ελληνική κυβέρνηση
Το παρασκήνιο της επίσκεψης Merkel στην Ελλάδα - Τι προσδοκά η ελληνική κυβέρνηση
(upd) Στην επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel στην Αθήνα εστιάζει το ενδιαφέρον του το Μέγαρο Μαξίμου και ενώ «τρέχουν» οι εξελίξεις για το Μακεδονικό.
Τις ημέρες που θα ψηφίζεται στη Βουλή της FYROM η συνταγματική αναθεώρηση που προβλέπει η συμφωνια των Πρεσπών, όπως ανακοινώθηκε κι επισήμως, η Γερμανίδα καγκελάριος A. Merkel θα βρίσκεται στην Αθηνα.
Η τελευταία επίσκεψη της κ. Merkel στην Ελλάδα ήταν το 2014 ενώ είχε προηγηθεί άλλη μία το 2012.
Πάντως, η επίσκεψη αυτή της Γερμανίδας καγκελαρίου εκκρεμούσε από τα τέλη Οκτωβρίου με αφορμή την τότε ελληνογερμανική συνέλευση στο λιμένα Χερσονήσου στο Ηράκλειο Κρήτης.
Ωστόσο, το εν λόγω δεν πραγματοποιήθηκε μετά τις απανωτές ήττες του αδερφού χριστιανοκοινωνικού κόμματος στη Βαυαρία αλλά και των ίδιων των Χριστιανοδημοκρατών στην Έσση.
Εκλογές που είχαν θέσει σε αμφιβολία την παραμονή της κ. Merkel στην καγκελαρία αλλά και ως επικεφαλής του κόμματός της.
Κάτι βεβαίως που τελικά συνέβη καθώς παραιτήθηκε από αρχηγός των Χριστιανοδημοκρατών.
Η επίσκεψη ωστόσο της Γερμανίδας καγκελαρίου, τουλάχιστον σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δεν θα αφορά μόνο το Σκοπιανό.
Η κ. Merkel αναμένεται να εξαγγείλει και γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα ενώ η Αθήνα περιμένει και θετικά λόγια για την πρωθυπουργία Τσίπρα και την «μεταμνημονιακή» Ελλάδα.
Ωστόσο,για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων η απάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου αναμένεται να είναι ένα ευγενέστατο όχι.
Ήδη η εκπρόσωπός της, ξεκαθάρισε ότι τα θέματα γερμανικών επανορθώσεων έχουν νομικά και πολιτικά διευθετηθεί οριστικά.

Στην τελική ευθεία οι συνταγματικές αλλαγές στη FYROM

Στην τελική ευθεία έχουν εισέλθει οι συνταγματικές αλλαγες στη FYROM και ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα για την τρίτη και τελευταία ψηφοφορία στη Βουλή της γειτονικής χώρας.
Ο πρωθυπουργος της FYROM δηλώνει αισιόδοξος για την κύρωση της συμφωνίας σε FYROM και ΕΛλαδα και εκφράζει την εμπιστοσύνη του στον Αλέξη Τσίπρα ενώ αφήνει αιχμές για τη στάση της ΝΔ υποστηρίζοντας ότι ταυτίζεται με τη στάση που κρατά στη χώρα του η η αντιπολίτευση του VMRO.
Μάλιστα ο Z. Zaev απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη του ζητά να πει, ναι, στην είσοδο της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκφράζουν την ικανοποίησή τους με τη συνέντευξη Zaev καθώς θεωρούν πως αποδομεί την επιχειρηματολογία της ΝΔ εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών.
Την ίδια ώρα και μόλις δέκα μέρες πριν την τελική κύρωση των συνταγματικών αλλαγών που αλλάζει το όνομα της γειτονικής χώρας σε δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, η είδηση περί αγοράς 240.000 διαβατηρίων με τον τίτλο Δημοκρατία της Μακεδονίας που μετέδωσε Σκοπιανό κανάλι, σήμανε συναγερμό στην Αθήνα.
Πάντως, πληροφορίες από τα Σκόπια αναφέρουν ότι ο αριθμός 240.000, αφορά στα έντυπα αιτήσεως έκδοσης διαβατηρίων και όχι στην προμήθεια των ίδιων των εγγράφων.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης