Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Οι οικονομικοί «πονοκέφαλοι» της κυβέρνησης - Οι ημερομηνίες ορόσημα

tags :
Οι οικονομικοί «πονοκέφαλοι» της κυβέρνησης - Οι ημερομηνίες ορόσημα
Τα «κόκκινα δάνεια» αποτελούν τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο για το ΥΠΟΙΚ το οποίο δεν έχει αποστείλει ακόμη την αναλυτική πρόταση στους θεσμούς
Άλυτα και δύσκολα παραμένουν πολλά θέματα για τα οποία είχαν χτυπήσει το καμπανάκι οι θεσμοί στην πρώτη μεταμημονιακή έκθεση.
Το πολιτικό σκηνικό φαίνεται να αλλάζει  στην Ευρώπη το 2019,με τους θεσμούς να   κρατούν ήδη  χαμηλούς τόνους ενόψει Ευρωεκλογών.
Όπως αναφέρει μάλιστα  η Goldaman Schacs σε έκθεση της, οι μεταρρυθμίσεις πατούν φρένο καθιστώντας όπως αναφέρει αβέβαιη την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Στο εσωτερικό πάλι οι πολιτικές αναταράξεις λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών και το κάδρο των εκλογών του 2019 φαίνεται πως μπαρουτιάζουν το οικονομικό κλίμα.
Η οικονομική ατζέντα της Ελλάδας πάντως συνεχίζει να περιέχει δυσκολίες.
Τα «κόκκινα δάνεια» αποτελούν τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο για το ΥΠΟΙΚ το οποίο δεν έχει αποστείλει ακόμη την αναλυτική πρόταση στους θεσμούς.
Τον Δεκέμβριο να υπενθυμίσουμε πως ο Ευκλείδης Τσακαλωτος από την Νέα Υόρκη παρουσίασε τον βασικό πυλώνα του σχεδίου το οποίο ομοιάζει με το ιταλικό μοντέλο και βασίζεται σε κρατικές εγγυήσεις.
Άλλωστε η ενεργοποίηση του εν λόγω σχεδίου συνδέεται άρρηκτα με την ανάρρωση του τραπεζικού συστήματος.
Η όποια καθυστέρηση καθιστά σαφές πως οι τράπεζες θα καθυστερήσουν περαιτέρω  να πιάσουν τον στόχο για την απομείωση των κόκκινων δανείων
Ο κατώτατος μισθός είναι ένα ακόμη ανοιχτό μέτωπο.     
Με Υπουργική απόφαση στα μέσα Ιανουάριου το θέμα του κατωτάτου φαίνεται πως θα έχει λήξει.
Βέβαια οι θεσμοί στην πρώτη έκθεση μετα την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα έκρουσαν το κώδωνα του κινδύνου πως μια επικείμενη  αύξηση στο κατώτατο θα φέρει αλυσιδωτά και απώλεια θέσεων εργασίας.
Οι ιδιωτικοποιήσεις στο Δημόσιο είναι άλλη μια πληγή που θα πρέπει να κλείσει και μάλιστα πριν τη δεύτερη αξιολόγηση.
Καινούριος πονοκέφαλος όμως έχει προστεθεί στην οικονομική ατζέντα και αυτός είναι ο δημοσιονομικός κίνδυνος που ελλοχεύει ένεκα  των δικαστικών αποφάσεων για τα αναδρομικά που θα μπορούσαν να επιφέρουν ξήλωμα όλου του νόμου Κατρούγκαλου.
Πάντως το 3ο Δεκαήμερο του Ιανουάριου αναμένονται στην Αθήνα και οι επικεφαλής των θεσμών για την 2η αξιολόγηση μετά το πρόγραμμα.
Η εν λόγω έκθεση αναμένεται στις 27 Φεβρουάριου και πρόκειται να βρεθεί στο τραπέζι του Eurogroup τον Μάρτιο.
Η δεύτερη αξιολόγηση θα είναι αυτή αυτή που θα ξεκλειδώσει την απόδοση των  600 εκατ. από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων.
Κοντά στο πυρετό το Ευρωεκλογών θα κλείνει και το εαρινό εξάμηνο κατά το οποίο θα γίνουν και οι όποιες συστάσεις για τους μεσοπρόθεσμους Προϋπολογισμούς για τα κράτη μέλη.  

Ακρίβου Αθανασία
akribouathnasia@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης