Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μήνυμα Τσίπρα σε ΝΔ και ΑΝΕΛ - Υπάρχει η πλειοψηφία για τη συμφωνία των Πρεσπών - Υπό διάλυση οι ΑΝΕΛ - Πιθανή συνάντηση Τσίπρα - Καμμένου

Μήνυμα Τσίπρα σε ΝΔ και ΑΝΕΛ - Υπάρχει η πλειοψηφία για τη συμφωνία των Πρεσπών - Υπό διάλυση οι ΑΝΕΛ - Πιθανή συνάντηση Τσίπρα - Καμμένου
Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ συζητήθηκε το ενδεχόμενο συνάντησης Τσίπρα - Καμμένου
Σαφές μήνυμα με αποδέκτες ΑΝΕΛ και ΝΔ έστειλε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας.
Λίγη ώρα μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματεία, παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ διεμήνυαν ότι η κυβέρνηση μπορεί να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία σε κάθε κρίσιμη ψηφοφορία, μεταξύ των οποίων και η Συμφωνία των Πρεσπών.
«Σε κάθε κρίσιμη ψηφοφορία που θα υπάρξει μπροστά μας, τόσο για τις Πρέσπες όσο και για άλλα θέματα η κυβερνητική σταθερότητα δεν κινδυνεύει αφού η κυβέρνηση θα έχει τις απαραίτητες 151 ψήφους» σημειώνουν χαρακτηριστικά πηγές της Κουμουνδούρου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας συζητήθηκε και το ενδεχόμενο συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο, χωρίς ωστόσο να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση μομφής η Αξιωματική Αντιπολίτευση, οι ίδιες κομματικές πηγές δηλώνουν με νόημα: «Ιδου η Ρόδος, ιδού και το πηδημα.
Αν εχει αμφιβολίες να καταθεσει ψήφο δυσπιστίας».
Όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ επισημάνθηκε ότι «πρόκειται για ιστορικη ευθυνη που αφορα σε ολες τις πολιτικές δυνάμεις και ιδιαίτερα σε όσες χειρίστηκαν το ζήτημα.
Και οι βουλευτές στο κοινοβούλιο όμως έχουν ιστορική ευθύνη να υπερψηφιστεί η συμφωνία και να λυθεί το πρόβλημα που επί δεκαετίες ταλάνιζε τη χώρα μας».
Πάντως, ουδείς πλέον δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο οι ΑΝΕΛ να αποχωρήσουν νωρίτερα από την κυβέρνηση.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Θεόδωρος Κατσίκης, επεσήμανε σήμερα (7/1/2019) ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα αποχωρήσουν πριν πάει στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών.

Τριγμοί στη συγκυβέρνηση

Το θερμόμετρο στη συγκυβέρνηση έχει χτυπήσει κόκκινο με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Η είδηση της συνάντησης του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Θανάση Παπαχριστόπουλου με τον Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Πάνου Καμμένου, ο οποίος άρχισε να μιλάει για αποστασία.
Μάλιστα, σήμερα (7/1/2018), ο βουλευτής Θεόδωρος Κατσίκης ερωτηθείς πότε θα φύγουν οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, απάντησε ότι «εμείς θα φύγουμε πριν πάει η Συμφωνία στη Βουλή με την έννοια ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία στα Σκόπια και έφτασε στην Ελλάδα.
Πριν αποφασίσει η διάσκεψη των Προέδρων πότε θα εισαχθεί προς ψήφιση, φεύγουμε».
Όπως υποστήριξε ο ίδιος «από τη στιγμή που θα εγκαταλείψουμε την κυβέρνηση δεν μπορεί να μπει προς ψήφιση η Συμφωνία των Πρεσπών».

Πιθανή συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου

Ακόμα και το ενδεχόμενο συνάντησης Αλέξη Τσίπρα-Πάνου Καμμένου επεξεργάζονται στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να περιοριστούν οι ενστάσεις του υπουργού Άμυνας με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα συζητήθηκε και στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα, χωρίς ωστόσο να θεωρείται κάτι δεδομένο.
Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να αποσαφηνιστεί η στάση που θα κρατήσει ο κ. Καμμένος όσον αφορά την παραμονή του στην κυβέρνηση αλλά και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Μύλος» οι ΑΝΕΛ για τη Συμφωνία των Πρεσπών – Σε δύσκολη θέση ο Καμμένος

Τις διαφορετικές αναγνώσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό των Ανεξάρτητων Ελλήνων αναφορικά με την πολιτική στάση που θα πρέπει να τηρήσουν τόσο απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών όσο και απέναντι στην κυβέρνηση Τσίπρα αλλά και τη δυσχερή θέση, στην οποία έχει περιέλθει ο Πάνος Καμμένος για το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του έρχονται να επιβεβαιώσουν οι σημερινές δηλώσεις βουλευτών και στελεχών των ΑΝΕΛ.
Την ώρα που ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κ. Κατσίκης δήλωνε ότι όταν οι ΑΝΕΛ αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση, τότε αυτή χάνει τη δεδηλωμένη και ότι «από τη στιγμή που θα εγκαταλείψουμε την κυβέρνηση, δεν μπορεί να μπει προς ψήφιση η Συμφωνία των Πρεσπών», η υφυπουργός Εσωτερικών και στέλεχος των ΑΝΕΛ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη διεμήνυε πως η κυβέρνηση αυτή πρέπει να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το έργο και τη θητεία της, τονίζοντας ότι η ίδια δεν αίρει την εμπιστοσύνη της στην κυβέρνηση και πως δεν πρόκειται να φύγει από την θέση της, εφόσον αναγνώσει το κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών και διαπιστώσει ότι αυτή είναι προς το συμφέρον της κυβέρνησης.
«Τι σημαίνει ότι ο κ. Καμμένος θα αποσύρει τους βουλευτές;
Οι βουλευτές δεν είναι αντικείμενα ούτε βαλίτσες για να τις αποσύρουμε και να τις απομακρύνουμε.
Ο κάθε βουλευτής και ο κάθε υπουργός αποφασίζει κατά συνείδηση.
Και εάν έχει πράξει σωστά ή λάθος θα κριθεί στην πορεία και θα αναλάβει την ευθύνης της όποιας επιλογής του...
Σαφέστατα υπάρχει η αντίθεση των ΑΝΕΛ για να συμπεριληφθεί το όνομα Μακεδονία στην ονομασία, δεν είναι όμως μόνο αυτό, είναι πολλά άλλα πράγματα τα οποία πρέπει να υπάρχουν μέσα στη συμφωνία.
Για αυτό θεωρώ εγώ προσωπικά, ότι καλό είναι η συμφωνία αυτή να αξιολογηθεί στο σύνολο της και τότε μόνο θα μπορεί κανείς να κρίνει εάν αυτή η συμφωνία είναι προς το συμφέρον ή όχι της χώρας» υποστήριξε η κα. Χρυσοβελώνη.

Κόλλια - Τσαρουχά: Δεν αποχωρώ από τους ΑΝΕΛ - Είμαι έτοιμη να φύγω από Υφυπουργός - Δεν ψηφίζω πρόταση δυσπιστίας

Η υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά ξεκαθάρισε σήμερα σε συζήτηση που είχε με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες τι στάση θα κρατήσει τις επόμενες μέρες ενόψει και της κρίσιμη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ την Τετάρτη (9/1).
Η κ. Τσαρουχά ανέφερε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να εγκαταλείψει τους ΑΝΕΛ.
«Θα κλείσω τελευταία την πόρτα των ΑΝΕΛ , θα φύγω τελευταία πριν τον Πάνο Καμμένο, δεν πρόκειται να προδώσω τους Ανεξάρτητους Έλληνες» ανέφερε η κ. Τσαρουχά.
Η υφυπουργός πρόσθεσε ακόμα πως είναι έτοιμη να φύγει από την θέση της υφυπουργού της κυβέρνησης και να σταματήσει να στηρίζει την κυβερνητική πλειοψηφία.
Ωστόσο σε ερώτηση δημοσιογράφων αν θα κάνει και το επόμενο βήμα και θα ψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατίας εφόσον αυτή κατατεθεί απάντησε αρνητικά.
«Όχι, πρόταση δυσπιστίας δεν πρόκειται να ψηφίσω».

Παπαχριστόπουλος: Δώρο για μένα η διαγραφή μου από τους ΑΝΕΛ

Τους τριγμούς στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ επιβεβαίωσε άλλωστε και σε σημερινές του δηλώσεις ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Θ. Παπαχριστόπουλος, ο οποίος επανέλαβε τη διαφωνία του με τη «γραμμή» των Ανεξάρτητων Ελλήνων ως προς το Μακεδονικό, τονίζοντας πως θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών μόλις αυτή έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή.
«Δεν πρόκειται να συμβάλλω με κανέναν τρόπο στο να πέσει η παρούσα κυβέρνηση» είπε ο κ. Παπαχριστόπουλος, αναφέροντας πως ακόμα και αν διαγραφεί από τους ΑΝΕΛ, πρώτα θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και στη συνέχεια θα παραδώσει την έδρα του.
«Θα είναι δώρο για μένα η διαγραφή μου από τους ΑΝΕΛ» είπε ο κ.Παπαχριστόπουλος, ο οποίος ερωτηθείς αν στις επόμενες εκλογές θα είναι υποψήφιος με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι δεν έχει τεθεί επ’ ουδενί τέτοιο ζήτημα.
Σε κάθε περίπτωση οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καλούνται την ερχόμενη Τετάρτη 9/1 – κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής – να λάβουν τις οριστικές τους αποφάσεις για το τι θα πράξουν τόσο σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών όσο και με την κυβέρνηση.
Προτού όμως αποσαφηνιστούν οι προθέσεις του κ.Καμμένου, θα πρέπει πρώτα να είναι σίγουρος για το ποιοι από τους 7 βουλευτές του είναι με το μέρος του και τον πολιτικό σχεδιασμό του.

Συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, η συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ την Τετάρτη (9/1/2019) μοιάζει με το χρονικό μίας προαναγγελθείσας αποχώρησης από την κυβέρνηση.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ συγκάλεσε τα κομματικά όργανα για την Τετάρτη, ημέρα κατά την οποία θα ξεκινήσει στα Σκόπια η τελική φάση της συνταγματικής διαδικασίας για τη μετονομασία της FYROM σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
Μπροστά σε έναν σκληρό προεκλογικό αγώνα και με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις να τον φέρουν εκτός Βουλής, ο υπουργός Άμυνας βλέπει το πολιτικό του μέλλον άδηλο, εάν δεν επιδιώξει μία εντυπωσιακή έξοδο από την κυβέρνηση, ειδικά για ένα θέμα που βρίσκεται στην προμετωπίδα της πολιτικής του ατζέντας, όπως το «Μακεδονικό».
Το ενδιαφέρον βέβαια για τις πολιτικές εξελίξεις – ενδεχομένως και για όλους όσοι προβλέπουν βουλευτικές εκλογές ακόμη και πριν από τον Μάιο του 2019 - εντοπίζεται στο πως θα αποχωρήσει ο Πάνος Καμμένος από την κυβέρνηση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Θα αποχωρήσει, συνεχίζοντας να στηρίζει την κυβέρνηση ή θα αιφνιδιάσει το Μέγαρο Μαξίμου αποφασίζοντας να στηρίξει μία πρόταση μομφής της ΝΔ που πάλι χρειάζεται 151 ψήφους;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης