Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τέσσερα χρόνια μετά την τρομοκρατική επίθεση στο περιοδικό Charlie Hebdo

Τέσσερα χρόνια μετά την τρομοκρατική επίθεση στο περιοδικό Charlie Hebdo
Charlie Hebdo: Τέσσερα χρόνια μετά, «όλα συγχωρούνται»
Τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, 7 Ιανουαρίου 2018, από την αιματηρή επίθεση στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι, που κόστισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους και βύθισε στο πένθος τη συντακτική ομάδα του περιοδικού, τη Γαλλία, αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη.
Η συγκεκριμένη επίθεση άλλαξε μια για πάντα την Ευρώπη, αφού σηματοδότησε επί της ουσίας, την έναρξη των αιματηρών επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους, ISIS, σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Ήταν 7 Ιανουαρίου του 2015 όταν δύο ένοπλοι κουκουλοφόροι, οι τζιχαντιστές Σερίφ και Σεντ Κουασί, εισέβαλαν στα κεντρικά γραφεία του Charlie Hebdo στον αριθμό 10 της οδού Νικολά Απέρ και άνοιξαν πυρ.
Λίγο πριν, οι ένοπλοι άντρες είχαν κάνει ένα μικρό λάθος, αφού είχαν μπει στα γραφεία του αρχείου του Charlie Hebdo στον αριθμό 6 της ίδιας οδού και είχαν ρωτήσει φωνάζοντας αν ήταν εκεί τα γραφεία του περιοδικού.
Όταν τα αδέρφια Κουασί εισέβαλαν στα "σωστά" γραφεία, υποχρέωσαν την σκιτσογράφο Κορίν "Κοκό" Ρεΐ να πληκτρολογήσει τον κωδικό πρόσβασης για την πόρτα και τότε ακούστηκαν οι πρώτοι πυροβολισμοί, που είχαν ως πρώτο θύμα τον εργαζόμενο συντήρησης Φρεντερίκ Μπουασσό που βρισκόταν στην υποδοχή.
Έπειτα ανάγκασαν με την απειλή όπλου τη Ρεΐ να τους οδηγήσει στο γραφείο των συντακτών, όπως και έγινε.
Εκείνη τη μέρα 15 μέλη του προσωπικού είχαν συνέλευση, την πρώτη ετήσια του Charlie Hebdo, σε ένα γραφείο του δευτέρου ορόφου.
Οι δημοσιογράφοι είχαν ακούσει τους πυροβολισμούς, αλλά δεν κατάλαβαν τι είχε συμβεί, μέχρι που οι ένοπλοι εισέβαλαν στο γραφείο και άνοιξαν πυρ εναντίον τους, φωνάζοντας "Αλλάχ Ακμπάρ" (ο θεός είναι μεγάλος), σκοπεύοντας τα κεφάλια τους και εκτελώντας τους.
Οι ένοπλοι είχαν ρωτήσει ποιος είναι ο Σαρμπ και έπειτα άνοιξαν πυρ.
Οι πυροβολισμοί, που είχαν διάρκεια πέντε με δέκα λεπτά, είχαν ως αποτέλεσμα τις δολοφονίες του Διευθυντή Σύνταξης Στεφάν Σαρμπονιέ, γνωστού ως Σαρμπ, του αστυνομικού - σωματοφύλακά του, Φρανκ Μπρινσολάρο, των σκιτσογράφων Καμπού, Τινιούς, Φιλίπ Ονορέ και Τζωρτζ Ουολίνσκι, του οικονομολόγου - αρθρογράφου Μπρνάρ Μαρί, του Μουσταφά Ουράντ, της ψυχαναλύτριας Έλσα Καγιάτ και ενός επισκέπτη που βρισκόταν στη συνεδρίαση, του Μισέλ Ρενό.
Οι δράστες ήξεραν καλά τι έκαναν, αφού φέρεται να φώναζαν τα θύματα με τα ονόματά τους προτού τους εκτελέσουν.
Η Ρεϊ και ο Λορέν Λεγκέρ επέζησαν όταν κρύφτηκαν κάτω από τα γραφεία, παρακολουθώντας τις δολοφονίες των συναδέλφων τους.
Η Σινολίν Βινσόν, επίσης, επέζησε, όταν ο ένας από τους δύο την στόχευσε, αλλά τελικά την άφησε λέγοντάς της ότι δεν τη σκοτώνει γιατί είναι γυναίκα, ενώ της είπε να διαβάσει το Κοράνι.
Άλλοι δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι επέζησαν, όταν έτρεξαν στην ταράτσα στην προσπάθειά τους να σωθούν.
Αφού σκότωσαν και έβαψαν με αίμα τα γραφεία, οι δράστες στην προσπάθειά τους να διαφύγουν με αυτοκίνητο, ήρθαν αντιμέτωποι με περιπολικό της αστυνομίας.
Αφού αντάλλαξαν πυρά, ένας εκ των αστυνομικών, ο Αχμέντ Μεραμπέτ, έπεσε στο έδαφος τραυματισμένος και ο ένας από τους δύο δράστες τον πλησίασε και τον εκτέλεσε εξ επαφής με σφαίρα στο κεφάλι.

Charlie Hebdo: Τέσσερα χρόνια μετά -

Το σημερινό εξώφυλλο: 


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης