Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αντίστροφη μέτρηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών – Αρχίζει αύριο 9/1 η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ

tags :
Αντίστροφη μέτρηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών – Αρχίζει αύριο 9/1 η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ
Επί τάπητος οι τελικές τροπολογίες άρθρων του Συντάγματος
Από αύριο Τετάρτη 9 Ιανουαρίου αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών καθώς εισάγονται προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή της ΠΓΔΜ οι τελικές τροπολογίες άρθρων του Συντάγματος που κατέθεσε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Zoran Zaev βάσει της συμφωνίας.
Οι Σκοπιανοί βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν και επί ορισμένων ακόμα τροπολογιών επί του εφαρμοστικού νόμου του Συντάγματος, όπως αυτές εγκρίθηκαν από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές το προηγούμενο διάστημα.
Συγκεκριμένα, οι τελικές τροπολογίες του Συντάγματος αφορούν την αλλαγή του ονόματος της χώρας, το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της ΠΓΔΜ.
Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στις τροπολογίες επί του εφαρμοστικού Νόμου του Συντάγματος, διευκρινίζεται, μεταξύ άλλων, ότι από τη στιγμή που τεθεί σε ισχύ η αλλαγή της ονομασίας της χώρας Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας «η υπηκοότητα θα είναι μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, το οποίο δεν προσδιορίζει ούτε προκαθορίζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες».
Η συζήτηση για κάθε μια από τις τροπολογίες μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις ημέρες.
Ωστόσο, λόγω της απόφασης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του VMRO-DPMNE να μη συμμετάσχει στη συζήτηση και στην ψηφοφορία, εκτιμάται πως η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί συντομότερο, ενδεχομένως έως και το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.
Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη είναι οι προσπάθειες του πρωθυπουργού Zoran Zaev να εξασφαλίσει τον μαγικό αριθμό των 80 βουλευτών που απαιτείται για να εγκριθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, τη στιγμή που εκτιμάται ότι διαθέτει τουλάχιστον 76 βουλευτές.
Ήδη είναι σε διαπραγμάτευση με τους ηγέτες δύο αλβανικών κομμάτων της αντιπολίτευσης (BESA, Συμμαχία για τους Αλβανούς) που διαθέτουν συνολικά τέσσερις βουλευτές, οι οποίοι ζητούν να ενσωματωθούν στο Σύνταγμα διατάξεις σχετικά με την βελτίωση των δικαιωμάτων των Αλβανών της πΓΔΜ, οι οποίοι αποτελούν το 25% του πληθυσμού της χώρας.
Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στην ολομέλεια της Βουλής θα ακολουθήσει η ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος και για τον σχετικό εφαρμοστικό νόμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης