Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Περαιτέρω πτώση σημείωσε ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Κομισιόν για τον Δεκέμβριο 2018, στις 107,3 μονάδες

Ευρωζώνη: Περαιτέρω πτώση σημείωσε ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Κομισιόν για τον Δεκέμβριο 2018, στις 107,3 μονάδες
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Κομισιόν για την Ευρωζώνη υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2017
Περαιτέρω επιδείνωση κατέγραψε το οικονομικό κλίμα της Ευρωζώνης για τον Δεκέμβριο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά (8/1) στοιχείας της Κομισιόν, ολοκληρώνοντας ένα έτος συνεχούς πτώσης του δείκτη.
Ειδικότερα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Κομισιόν υποχώρησε στις 107,3 μονάδες, έναντι 109,5 μονάδων τον Νοέμβριο, γεγονός που αποτέλεσε τη δωδέκατη συνεχόμενη μηνιαία πτώση.
Παράλληλα, ο δείκτης υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2017, ενώ τα στοιχεία αποδείχθηκαν κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στις 108,2 μονάδες.
Τα παραπάνω στοιχεία αντικατοπτρίζουν την πτωτική τάση που παρατηρείται και στον μεταποιητικό κλάδο της Γερμανίας, όπου η παραγωγή υποχώρησε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Νοέμβριο του 2018.
Ο υποδείκτης που αφορά το κλίμα του μεταποιητικού κλάδου για τον Δεκέμβριο υποχώρησε στις 1,1 μονάδες, έναντι 3,4 μονάδων τον προηγούμενο μήνα και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στις 2,9 μονάδες.
Παράλληλα, ο υποδείκτους του καταναλωτικού κλίματος κατέγραψε σημαντική πτώση στις -6,2 μονάδες, έναντι -3,9 μονάδων τον Νοέμβριο, γεγονός ωστόσο που δεν εμπόδισε τους καταναλωτές από το να προχωρήσουν σε αγορές περισσότερων αγαθών, καθώς ο κλάδος λιανικών πωλήσεων σημείωσε άνοδο τον Νοέμβριο.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η αισιοδοξία στον κλάδο λιανικού εμπορίου να αυξηθεί κατά 0,5 μονάδες σε μηνιαία βάση, χωρίς ωστόσο να καταφέρνει να αντισταθμίσει το γενικότεο κλίμα, ενώ αντίθετα το κλίμα που αφορά τον κλάδο υπηρεσιών υποχώρησε κατά 1,4 μονάδες.
Επιπλέον, ο υποδείκτης που αφορά το επιχειρηματικό κλίμα, ο οποίος καταδεικνύει τη φάση στην οποία βρίσκεται ο επιχειρηματικός κύκλος, κατέγραψε επίσης πτώση τον Δεκέμβριο 2018, υποχωρώντας στις 0,82 μονάδες, έναντι 1,04 μονάδων τον Νοέμβριο και έναντι εκτιμήσεων στις 0,99 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης