Τελευταία Νέα
Διεθνή

ING: Η ΕΚΤ πρέπει να υποβαθμίσει σημαντικά τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το 2019

ING: Η ΕΚΤ πρέπει να υποβαθμίσει σημαντικά τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το 2019
Η ολλανδική τράπεζα τονίζει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης ολοκλήρωσε το 2018 «σε πολύ αδύναμο σημείο»
Στο γεγονός ότι η οικονομία της Ευρωζώνης ολοκλήρωσε το προηγούμενο έτος όντας «σε πολύ αδύναμο σημείο» αναφέρθηκε σήμερα (8/1) η ING, μέσω σημειώματος του επικεφαλής οικονομολόγου για το Βέλγιο και την Ευρωζώνη, Peter Vanden Houte, ο οποίος τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να υποβαθμίσει «σημαντικά» τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της ενιαίας νομισματικής ένωσης το 2019.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING, «όποιος ψάχνει για πυροτεχνήματα στα σημερινά οικονομικά στοιχεία της Ευρωζώνης, θα πρέπει να ψάξει αλλού», καθώς «ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Κομισιόν υποχώρησε στις 107,3 μονάδες τον Δεκέμβριο του 2018, με το αποτέλεσμα να είναι χειρότερο απ' ότι αναμενόταν».
Παράλληλα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η Γαλλία κατέγραψε σημαντική πτώση, αλλά μεταξύ των μεγαλύτερων χωρών, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία και ειδικά η Ισπανία σημείωσαν όλες πτώση της εμπιστοσύνης», τονίζοντας ότι η αδυναμία διευρύνθηκε σε όλους τους τομείς.
«Το μόνο φωτεινό σημείο ήταν η μικρή ανοδική τάση της εμπιστοσύνης στο λιανικό εμπόριο, αλλά αυτό αφορά μόνο την παρούσα κατάσταση, καθώς οι προσδοκίες έγιναν λιγότερο αισιόδοξες», αναφέρει ο κ. Vanden Houte, ο οποίος προσθέτει ότι «τα ανησυχητικά νέα είναι το γεγονός ότι οι πιο προοδευτικοί δείκτες, όπως είναι οι παραγγελίες και οι προθέσεις προσλήψεων, έχουν επίσης χάσει τη δυναμική τους, υποδεικνύοντας ότι η επιβράδυνση μπορεί να συνεχιστεί στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Όσον αφορά τις προσδοκίες για την πληθωρισμό, η ING αναφέρει ότι η εικόνα είναι «μικτή», καθώς οι προσδοκίες για τιμές πώλησης αυξήθηκαν, αλλά οι προσδοκίες για τις τιμές καταναλωτή υποχώρησαν, σχολιάζοντας ότι «έχουμε αμφιβολίες σχετικά με το αν η επιβράδυνση της ζήτησης και το ισχυρό ευρώ θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να αυξήσει τις τιμές», καθώς και ότι «δεν αναμένουμε υψηλή δυναμική του πληθωρισμού φέτος».
Μάλιστα, η ολλανδική τράπεζα χαρακτήρισε ως «κακή» τη μηνιαία έκθεση της Κομισόν, αναφέροντας ότι «σηματοδοτεί ένα αδύναμο τέταρτο τρίμηνο και δεν υπόσχεται πολλά για το πρώτο τρίμηνο του 2019».
«Αυτά τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την άποψή μας ότι οι προβλέψεις που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μόλις πριν από μερικές εβδομάδες για την ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2019 (1,7%) θα πρέπει να υποβαθμιστούν σημαντικά», τονίζει η ING, σχολιάζοντας παράλληλα ότι η παραπάνω εξέλιξη «μειώνει σημαντικά την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων φέτος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης