Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ernst & Young: Στα 204,8 δισ. δολ. τα έσοδα από αρχικές δημόσιες εγγραφές το 2018

Ernst & Young: Στα 204,8 δισ. δολ. τα έσοδα από αρχικές δημόσιες εγγραφές το 2018
Κατά το 2018 έγιναν 1.359 δημόσιες εγγραφές παγκοσμίως
Σημαντική αύξηση σημείωσαν τα έσοδα από αρχικέ δημόσιες εγγραφές (IPOs) το 2018, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ernst & Young.
Σε έκθεσή της η εταιρεία συμβούλων τονίζει ότι έως τις αρχές Δεκεμβρίου 2018, είχαν πραγματοποιηθεί 1.359 δημόσιες εγγραφές, με έσοδα 204,8 δισ. δολ., καταγράφοντας αύξηση κατά 6% ως προς τα αντληθέντα κεφάλαια, παρά τη μείωση κατά 21% του αριθμού των εγγραφών.
Η αύξηση των δημοσίων εγγραφών σχετικών με unicorns (startups με αξία που υπερβαίνει το ένα δισ. δολ.) και megadeals, αποτέλεσε βασικό παράγοντα στην αύξηση των αντληθέντων κεφαλαίων, τα οποία ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2017.
Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και το 2019, καθώς παρατηρείται μια συσσώρευση εταιρειών που προετοιμάζονται για δημόσια εγγραφή και αυξάνεται η διαθεσιμότητα κεφαλαίων.
Με βάση τον αριθμό των δημοσίων εγγραφών, η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού εξακολουθεί να κυριαρχεί, παρότι κατέγραψε κάμψη, ενώ η Αμερικανική Ήπειρος και η ΕΜΕΙΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ινδία και Αφρική) αύξησαν τη συμμετοχή τους στον συνολικό αριθμό των συναλλαγών.
Οι κλάδοι της τεχνολογίας, της μεταποίησης και της υγείας ήταν οι πιο παραγωγικοί από πλευράς αριθμού συναλλαγών το 2018, καταγράφοντας συνολικά 652 δημόσιες εγγραφές (48% του παγκόσμιου αριθμού δημοσίων εγγραφών), οι οποίες συγκέντρωσαν συνολικά 84,2 δισ. δολ. (41% των παγκοσμίων εσόδων).
Η δραστηριότητα το δ’ τρίμηνο (326 δημόσιες εγγραφές και 53,7 δισ. δολ. αντληθέντα κεφάλαια) παρουσίασε μείωση κατά 34%, ως προς τον αριθμό των συναλλαγών, και 10%, ως προς τα αντληθέντα κεφάλαια σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017.
Η μεταβλητότητα της αγοράς και η συνεχιζόμενη γεωπολιτική αβεβαιότητα συνέβαλαν στη σημαντική μείωση των δημοσίων εγγραφών σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές κατά το δ’ τρίμηνο του 2018, σηματοδοτώντας μια διστακτική εκκίνηση για το 2019.
Στις χώρες της EMEIA (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ινδία, Αφρική), ο αριθμός των δημοσίων εγγραφών (432), αλλά και τα έσοδα (47,7 δισ. δολ.) το 2018 μειώθηκαν κατά 16% και 26% αντίστοιχα, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις είχαν έναν σαφή αντίκτυπο στη συνολική δραστηριότητα.
Ωστόσο, η περιοχή εξακολουθεί να κατέχει το δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο των δημοσίων εγγραφών παγκοσμίως, ενώ δύο από τα πέντε κορυφαία megadeals του 2018 και τέσσερις δημόσιες εγγραφές εταιρειών unicorn, οι οποίες συγκέντρωσαν 2,7 δισ. δολ., πραγματοποιήθηκαν στα χρηματιστήρια της ΕΜΕΙΑ.
Η περιοχή αύξησε το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά δημοσίων εγγραφών, φτάνοντας το 32% των συναλλαγών και το 23% των αντληθέντων κεφαλαίων το 2018.
Επιπλέον, τρία χρηματιστήρια της ΕΜΕΙΑ (Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, και Ινδία) ήταν μεταξύ των δέκα κορυφαίων χρηματιστηρίων με βάση τα αντληθέντα κεφάλαια, και δύο (Ινδία και NASDAQ OMX) με βάση τον αριθμό των δημοσίων εγγραφών.
Οι δημόσιες εγγραφές που πραγματοποιήθηκαν στις βασικές αγορές της ΕΜΕΙΑ κατέγραψαν αποδόσεις πρώτης ημέρας της τάξεως του σχεδόν 10% και ξεπέρασαν σε αποδόσεις τους περισσότερους δείκτες της αγοράς το 2018, παγιώνοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην αγορά των δημοσίων εγγραφών της περιοχής.
Σημειώνεται ότι το ελληνικό Χρηματιστήριο απουσιάζει από την έρευνα σε ό,τι αφορά στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.
Ωστόσο, η δημόσια εγγραφή της ελληνικής εταιρείας Energean Oil & Gas plc στο χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE) τον Μάρτιο του 2018 με ελεγκτή την ΕΥ, η οποία συγκέντρωσε 461 εκατομμύρια δολάρια, συγκαταλέγεται μεταξύ των δέκα κορυφαίων δημοσίων εγγραφών σε χρηματιστήρια του Ηνωμένου Βασιλείου.
Με 261 δημόσιες εγγραφές, οι οποίες συγκέντρωσαν 60 δισ. δολ., ο αριθμός των συναλλαγών και τα αντληθέντα κεφάλαια στην Αμερικανική Ήπειρο ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2017, καταγράφοντας αύξηση κατά 14% και 16% αντίστοιχα.
Οι ΗΠΑ παρέμειναν στο επίκεντρο το 2018, αντιπροσωπεύοντας το 79% του αριθμού των δημοσίων εγγραφών της Αμερικανικής Ηπείρου και το 88% των εσόδων.
Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού συνέχισε να κυριαρχεί στην παγκόσμια δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών, καθώς έξι από τις δέκα κορυφαίες χρηματιστηριακές αγορές παγκοσμίως ως προς τον αριθμό συναλλαγών, και πέντε ως προς τα έσοδα, βρίσκονται στην περιοχή.
Ωστόσο, ο αριθμός των συναλλαγών του 2018 (666) ήταν μειωμένος κατά 31% σε σχέση με το 2017, ενώ τα έσοδα (97,1 δισ. δολ.) αυξήθηκαν κατά 28%, λόγω ενός αριθμού δημοσίων εγγραφών megadeals στην περιοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης