Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Περιορισμένος ο αντίκτυπος των προβλημάτων της Banca Carige στις ιταλικές τράπεζες

DBRS: Περιορισμένος ο αντίκτυπος των προβλημάτων της Banca Carige στις ιταλικές τράπεζες
Περιορισμένος ο αντίκτυπος της αναταραχής στην Banca Carige για τις ιταλικές τράπεζες, σύμφωνα με την DBRS
Οι πρόσφατες αναταραχές στην Banca Carige αναμένεται να έχουν περιορισμένο αντίκτυπο για το σύνολο του ιταλικού τραπεζικού συστήματος, αναφέρει σε έκθεσή της η DBRS Ratings.
Όπως σημειώνει ο καναδικός οίκος, η απόφαση της ΕΚΤ να επιβάλει προσωρινή διοίκηση στην Carige βγάζει την τράπεζα από το αδιέξοδο, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν αβεβαιότητες σχετικά με το μέλλον της.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε την απόφαση για επιβολή προσωρινής διοίκησης στην Banca Carige, στις 2 Ιανουαρίου 2019, μετά την παραίτηση της πλειοψηφίας του διοικητικού συμβουλίου που ακολούθησε την έκτακτη συνεδρίαση των μετόχων στις 22 Δεκεμβρίου 2018, όταν δεν εγκρίθηκε η αύξηση κεφαλαίου ύψους 400 εκατ. ευρώ, επισημαίνεται.
Η αύξηση κεφαλαίου ήταν ένας από τους δύο πυλώνες του σχεδίου ενίσχυσης κεφαλαίων που ζήτησε η ΕΚΤ, για την αποκατάσταση της τήρησης των κεφαλαιακών απαιτήσεων.
Ο αποκλεισμός της αύξησης κεφαλαίου οφειλόταν στην οικογένεια Malacalza, τον μεγαλύτερο μέτοχο με 27,6% της Carige που απείχε από την ψηφοφορία, καθώς επιδίωξε μεγαλύτερη σαφήνεια στο επιχειρηματικό σχέδιο της τράπεζας ή επιλογές συγχώνευσης.
«Η Carige είναι μια τράπεζα που ταλανίζεται τα τελευταία χρόνια.
Παρά το κεφάλαιο ύψους 2,2 δισεκ. ευρώ που αντλήθηκε από το 2014, η πιστωτική εικόνα της τράπεζας παρέμεινε ευάλωτη.
Ο συνδυασμός της πολύ χαμηλής κερδοφορίας, των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της αδύναμης κεφαλαιακής θέσης, έχουν σταθμίσει τα θεμελιώδη μεγέθη της Carige.
Τα ζητήματα εταιρικής διακυβέρνησης, με την αντικατάσταση τεσσάρων διαφορετικών διευθυντικών στελεχών από το 2014, κυρίως λόγω εσωτερικών αποκλίσεων με τους μετόχους, εμπόδισαν την έγκαιρη εκτέλεση στρατηγικών ενεργειών.
Η κατάσταση αυτή επηρέασε την εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών, γεγονός που οδήγησε σε εκροές καταθέσεων.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2018, ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Carige ανερχόταν σε 10,9%, χαμηλότερος από τις κεφαλαιακές απαιτήσεις -13,25%- που ορίζει η ΕΚΤ για το 2018. (…)
Η νέα διοίκηση θα διερευνήσει επίσης την πιθανή μετατροπή των σημειώσεων τύπου Core 2, προκειμένου να συνεχιστούν οι δραστηριότητες ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας», σχολιάζει ο καναδικός οίκος.
Τα διαγράμματα της έκθεσης:

Image
Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης