Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η ψήφος στην ευρωπαϊκή ακροδεξιά δεν είναι παιχνίδι

tags :
Η ψήφος στην ευρωπαϊκή ακροδεξιά δεν είναι παιχνίδι
Ακροδεξιοί και ευρωσκεπτικιστές θα αποκτήσουν σημαντικά ενισχυμένο ρόλο μετά τις ευρωεκλογές του Μαϊου 2019
Νομοτελειακή φαντάζει η σημαντική άνοδος της ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές του Μαϊου 2019, την ώρα που μεγάλο μέρος των Ευρωπαίων ψηφοφόρων εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση με τη χαλαρότητα μιας «ψήφου διαμαρτυρίας».
Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική και το διακύβευμα των ευρωεκλογών ιδιαίτερα κρίσιμο.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των πολιτικών αναλυτών, η εθνικιστική/ακροδεξιά συμμαχία της Ευρώπης αναμένεται να συγκεντρώσει 130-140 έδρες στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, απειλώντας να ξεπεράσει την αριστερά.  
Μια τέτοια εξέλιξη θα σημάνει τη θεσμική ενίσχυση της ακροδεξιάς και θα τη φέρει σε θέση να επηρεάζει σημαντικά τις αποφάσεις που θα λαμβάνονται στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.
Με «ηγέτη» των αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης Matteo Salvini, ο οποίος πρωτοστατεί στην προσπάθεια συγκρότησης ενός κοινού μετώπου και στοχεύει στην υποψηφιότητά του για την προεδρία της Κομισιόν,  οι ακροδεξιοί ηγέτες της Ευρώπης (Le Pen, Gaulant, Kachinski), προετοιμάζονται για τη «μάχη των μαχών» αλλά και για την επόμενη μέρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η αρχή έχει γίνει για τους Ευρωπαίους εθνικιστές και αν δεν υπάρξουν πειστικές απαντήσεις από το μέτωπο της σοσιαλδημοκρατίας και της διασπασμένης ευρωπαϊκής αριστεράς, δεν είναι βέβαιο ότι θα μπει «φρένο» στην πορεία τους προς την ηγεμονία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ορίζοντα 5-10 ετών.
Ήδη προετοιμάζεται το έδαφος για μια ιδιότυπη «συνεργασία» του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της ακροδεξιάς συμμαχίας με «γέφυρα» τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Viktor Orban.
Εάν υλοποιηθεί αυτό το σενάριο, θα είναι καταστροφικό για το μέλλον της ΕΕ, εξέλιξη την οποία ενδεχομένως εύχονται οι ψηφοφόροι τους, χωρίς ωστόσο να κατανοούν απολύτως ποιες θα είναι η συνέπειες μιας τέτοιας τεκτονικής αλλαγής στο πολιτικό σκηνικό.
Γεγονός είναι ότι μεγάλο μέρος των Ευρωπαίων απεχθάνεται το αποκαλούμενο «διευθυντήριο των Βρυξελλών» και επιθυμεί διακαώς την επιστροφή στο «έθνος - κράτος», με τη δυσαρέσκεια να αποτυπώνεται εμφατικά στα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών.
Ωστόσο, οι λαοί που επιλέγουν τη στροφή στον εθνικισμό, αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα λαών που απέτυχαν να διδαχθούν από την - πολύ πρόσφατη- ιστορία τους.
Αρκεί μια γρήγορη ανάγνωση σχετικά με τα γεγονότα του Μεσοπολέμου και του Β' Παγκοσμίου Πολέμου για να αντιληφθεί κανείς που θα οδηγηθεί μια Ευρώπη με εγωπαθείς, επιθετικούς, ακροδεξιούς, εθνικιστές ηγέτες.

«Διάβρωση της ΕΕ από μέσα»

«Μακροπρόθεσμα ο Salvini και ο Orban, η Le Pen και ο Gaulant δεν θα μπορέσουν να κρύψουν τα αντικρουόμενα συμφέροντα.
Όσο πιο ισχυροί είναι στην Ε.Ε., τόσο πιο ορατό θα γίνεται το δίλημμα.
Θα υπάρξουν βίαιες συγκρούσεις, επειδή αυτοί οι πολιτικοί είναι ξένοι με την κουλτούρα του συμβιβασμού», όπωςπαρατηρεί εύστοχα η γερμανική εφημερίδα Die Zeit, η οποία προβλέπει ότι «η Ευρώπη των λαϊκιστών θα είναι μια πιο ασταθής Ευρώπη».
Ενδεικτικές είναι και οι προειδοποιήσεις των αναλυτών του Eurasia Group, οι οποίοι εκτιμούν ότι το νέο Ευρωκοινοβούλιο  θα εισέλθει σε κρίση προτού καν αρχίσει το έργο του.
Σύμφωνα με το Eurasia Group στις ευρωεκλογές του Μαϊου οι ευρωσκεπτικιστές θα αποκτήσουν τη μεγαλύτερη επιρροή από ποτέ στο ευρωκοινοβούλιο και την Κομισιόν».
«Αυτή η πρωτοφανής επιρροή θα υπονομεύσει την ικανότητα της Ευρώπης να λειτουργεί.
Η παρουσία των ευρωσκεπτικιστών στις τάξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα υπονομεύσει τη συνοχή και την ικανότητά της να διαχειρίζεται τις καθημερινές υποθέσεις της ΕΕ, καθώς και τη σαφήνεια του μηνύματός της μεταξύ του ευρωπαϊκού πληθυσμου, των επενδυτών και του ευρύτερου κόσμου.
Ο ιστορικά συλλογικός θεσμός θα γίνει πεδίο μάχης.
Στη συνέχεια, με τους λαϊκιστές στο ευρωκοινοβούλιο και στο Ευρωπαικό Συμβούλιο, θα είναι πιο δύσκολο να επιτευχθεί συναίνεση σε βασικά θέματα πολιτικής, όπως η μετανάστευση, το εμπόριο και το κράτος δικαίου.
Επίσης, οι εσωτερικές διαφωνίες θα διαταράξουν την ικανότητα της ΕΕ να αντιδρά γρήγορα σε κρίσεις.
Το 2019 θα είναι η χρονιά που οι ακροδεξιοί λαϊκιστές θα κερδίσουν πραγματική δύναμη στην Ευρώπη, διαβρώνοντας την ΕΕ από μέσα», εκτιμά το think tan, στην ανάλυσή του, η οποία προκαλεί εύλογες ανησυχίες για την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης