Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Σταθερό το outlook για τη Λατινική Αμερική – Αυξημένο το πολιτικό ρίσκο

Moody's: Σταθερό το outlook για τη Λατινική Αμερική – Αυξημένο το πολιτικό ρίσκο
Σταθερές οι προοπτικές για τη Λατινική Αμερική, σύμφωνα με τη Moody's 
Σε σταθερές έθεσε τις προοπτικές (outlook, επόμενοι 12 μήνες) για τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής η Moody's Investors Service, επικαλούμενη το αυξημένο πολιτικό ρίσκο που στερεί το θετικό outlook.
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, οι σταθερές προοπτικές αντικατοπτρίζουν την οικονομική ανάπτυξη, τις βελτιωμένες δομές χρέους που μετριάζουν τους κινδύνους ρευστότητας, αλλά και τους μικρούς κινδύνους στο ισοζύγιο πληρωμών.
«Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τις προοπτικές προέρχονται από εγχώριες προκλήσεις που σχετίζονται με τις οικονομικές πολιτικές.
Το 2019, οι εγχώριοι παράγοντες θα αποδειχθούν σημαντικότεροι για τις προοπτικές πιστωτικής ποιότητας της Λατινικής Αμερικής από την εξασθένηση της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Η Moody's αναμένει οι συνθήκες εγχώριας ανάπτυξης να παραμείνουν αξιόλογες, με υψηλότερη οικονομική ανάπτυξη το 2019 σε σύγκριση με το 2018.
Η ευπάθεια στις αυστηρότερες συνθήκες εξωτερικής χρηματοδότησης περιορίζεται λόγω των βελτιωμένων δομών χρέους της περιοχής και της σχετικά χαμηλής εξάρτησης από τις εισροές κεφαλαίων», προσθέτει ο οίκος.
Ένα μήνα νωρίτερα, η Moody's Investors Service όρισε σε σταθερές τις προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook) των τραπεζών της Λατινικής Αμερικής, επικαλούμενη την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, η οποία θα επιδράσει θετικά στο λειτουργικό περιβάλλον, εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας.
«Η σταθερή οικονομική ανάπτυξη θα συμβάλει στη στήριξη του λειτουργικού περιβάλλοντος των τραπεζών της Λατινικής Αμερικής.
Η αύξηση του δανεισμού θα υποστηρίξει την κερδοφορία και το κεφάλαιο.
Η αύξηση του ΑΕΠ στην περιοχή θα βελτιώσει την απασχόληση, την εταιρική δραστηριότητα και την εσωτερική ζήτηση και, συνεπώς, την αυξανόμενη ζήτηση για εταιρικά και καταναλωτικά δάνεια.
Η οικονομική ανάκαμψη της Βραζιλίας θα συνεχιστεί, τη στιγμή που η ανάπτυξη παραμένει σταθερή σε άλλες χώρες.
Ωστόσο, η οικονομία της Αργεντινής ταλανίζεται από την ύφεση», σημειώνεται.
Νωρίτερα μέσα στο έτος, ο αμερικανικός οίκος ανέφερε πως οι χώρες της Λατινικής Αμερικής θα συνεχίσουν να βλέπουν επιδείνωση των δημοσιονομικών τους προοπτικών τα επόμενα δύο χρόνια μετά από αρκετές κρίσεις που έλαβαν χώρα την περίοδο 2015-16, οι οποίες υποβάθμισαν τις προοπτικές ανάπτυξης και επιδείνωσαν τις μετρήσεις του δημόσιου χρέους σε ολόκληρη την περιοχή.
Η επιδείνωση του χρέους και των επιβαρύνσεων των τόκων θα περιορίσει την ικανότητα των χωρών της Λατινικής Αμερικής να ανταποκριθούν σε πιθανές νέες κρίσεις καθώς χάνουν δημοσιονομικό χώρο.
Παράλληλα, προβλέπει ότι τα επίπεδα του χρέους θα είναι κατά μέσο όρο 9% του ΑΕΠ υψηλότερα το 2018-19 από ό,τι το 2013-14, ενώ οι πληρωμές τόκων θα καταναλώσουν επιπλέον ποσοστό της τάξης του 2% των κρατικών εσόδων.
Οι χώρες που θα βιώσουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις του δημόσιου χρέους τους μέχρι το 2019 είναι η Βραζιλία, ο Ισημερινός και η Αργεντινή.
Οι χώρες που θα έχουν την μεγαλύτερη άνοδο των τοκοχρεολυσίων τους είναι η Κολομβία, η Αργεντινή και ο Ισημερινός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης