Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fed: Πιο ήπια η νομισματική σύσφιξη – Σε εμπόριο και παγκόσμια ανάπτυξη οφείλεται η διόρθωση της Wall Street

Fed: Πιο ήπια η νομισματική σύσφιξη – Σε εμπόριο και παγκόσμια ανάπτυξη οφείλεται η διόρθωση της Wall Street
Τα πρακτικά της Federal Reserve για τη συνεδρίαση 18-19 Δεκεμβρίου 2018
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve, Fed) «μπορεί να αντέξει» έναν βραδύτερο ρυθμό σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής λόγω των πληθωριστικών πιέσεων στην αμερικανική οικονομία, σημειώνεται στα πρακτικά της συνεδρίασης που διεξήχθη μεταξύ των μελών της FOMC, στις 18-19 Δεκεμβρίου 2018, κατά την οποία αποφασίστηκε η αύξηση του εύρους επιτοκίων -κατά 25 μονάδες βάσης- στο 2,25%-2,50%.
Όπως σημειώνεται, επίσης, «σχεδόν όλα» τα μέλη της Νομισματικής Επιτροπής υποστήριξαν την αύξηση των επιτοκίων.
Παράλληλα, συζητήθηκαν τα «κοινωνικά οφέλη» των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης στη μετά-κρίσης περίοδο, με αφορμή το σχέδιο για συρρίκνωση του ισολογισμού -ύψους περίπου 4 τρισεκ. δολαρίων- που έχει βάλει εμπρός η Fed.
Η Τράπεζα ανέφερε επίσης πως η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ κατά τους τελευταίους μήνες, όπως και οι καταναλωτικές δαπάνες μεταξύ άλλων, ήταν «ισχυρή», ενώ ο πληθωρισμός κινήθηκε γύρω από τον στόχο του 2%.
Σε ό,τι αφορά στην πρόσφατη διόρθωση που έλαβε χώρα στη Wall Street (έως τις 19 Δεκεμβρίου που διεξήχθη η συνάντηση, ωστόσο η πτώση συνεχίστηκε), οι αξιωματούχοι της Τράπεζας την αποδίδουν στις εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ και Κίνας, τις προοπτικές για ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη παγκοσμίως, αλλά και την πεποίθηση ότι τα εταιρικά κέρδη στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κορυφωθεί.
Για το τέταρτο τρίμηνο 2018, για το οποίο δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί στοιχεία, η Fed αναμένει «ισχυρή» ανάπτυξη για την αμερικανική οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης