Τελευταία Νέα
Δελτία Τύπου

Η πολιτική καριέρα και η κοινωνική προσφορά του Ανδρέα Συγγρού, στη «Μηχανή του Χρόνου»

tags :
Η πολιτική καριέρα και η κοινωνική προσφορά του Ανδρέα Συγγρού, στη «Μηχανή του Χρόνου»
Η «Μηχανή του Χρόνου» προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00, στο COSMOTE HISTORY HD
Την πολιτική καριέρα, τις προσπάθειες για δημιουργία τραπεζών, αλλά και τις ευεργεσίες του Ανδρέα Συγγρού παρουσιάζει το δεύτερο και τελευταίο μέρος του αφιερώματος της «Μηχανής του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο στο COSMOTE HISTORY HD, τη Δευτέρα 14/1, στις 21.00.
Η έρευνα της εκπομπής «ρίχνει φως» στα προνόμια που απέκτησε ο Ανδρέας Συγγρός το 1881, όταν λόγω της μεγάλης πολιτικής του επιρροής, κατάφερε να εκδίδει χρήμα μέσω της τράπεζάς του, ένα προνόμιο που ανήκε ως τότε αποκλειστικά στην Εθνική Τράπεζα.
Παράλληλα, κατάφερε να εκλεγεί πολλές φορές βουλευτής, ενώ εξελέγη και μία φορά Δήμαρχος Αθηνών, χωρίς να βρίσκεται καν στην Αθήνα.
Παράλληλα, η οικονομική του δύναμη, τον έφερε στην πρώτη γραμμή των διαπραγματεύσεων με τους ξένους δανειστές για το ελληνικό χρέος.
Μεγάλη έμφαση δίνεται στην υλοποίηση σημαντικότατων έργων υποδομής, τα οποία τον έχρισαν «εθνικό ευεργέτη».
Μεταξύ αυτών είναι τα σιδηροδρομικά δίκτυα, η διώρυγα της Κορίνθου, αλλά και η ανέγερση νοσοκομείου, πτωχοκομείου και θεάτρου.
Μετά το θάνατό του το 1899, η σύζυγός του, Ιφιγένεια Μαυροκορδάτου ανέλαβε τη συνέχιση του έργου του.
Στην εκπομπή μιλούν οι: Κώστας Κόλμερ – Δημοσιογράφος, Συγγραφέας, Ελευθέριος Σκιαδάς - Δημοσιογράφος, Ιστορικός Ερευνητής, Μαρία - Χριστίνα Χατζηιωάννου - Διευθύντρια Τμήματος Νεοελληνικών Ερευνών, ΕΙΕ, Νίκος Βασιλάτος – Δικηγόρος, Συγγραφέας, Ανδρέας Κακριδής - Επιστημονικός Υπεύθυνος του Ιστορικού Αρχείου της Τράπεζας της Ελλάδος, Γεράσιμος Νοταράς - Επικεφαλής του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας, Παντελής Αθανασιάδης - Δημοσιογράφος, Άννα – Μαρία Γιάντση - Πρόεδρος Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών, Βασιλική Θεοδώρου - Αν. Καθηγήτρια Ιστορίας, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Σάββας Καράμπελας - Ερευνητής Ιστορικό Αρχείο Εθνικής Τράπεζας, Δρ. Γεώργιος Μπαλωτής - Προϊστάμενος Διεύθυνσης ΙΓΕ, Πέγκυ Μοσχονά - Φιλόλογος, τ. Διευθύντρια Συλλογών και Αναγνωστηρίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδος, Ευάγγελος Πρόντζας - Καθηγητής Κοινωνιολογίας της Οικονομίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δημήτριος Ρηγόπουλος - Καθηγητής Δερματολογίας Αφροδισιολογίας, Διοικητής Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός», Θωμάς Σιταράς - Συγγραφέας του Βιβλίου "Ξεφυλλίζοντας Παλιές Εφημερίδες".
Η «Μηχανή του Χρόνου» προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00, στο COSMOTE HISTORY HD.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης