Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ιταλία: Χάνει έδαφος το ενδεχόμενο κρατικοποίησης της Banca Carige - Οι αντιδράσεις

Ιταλία: Χάνει έδαφος το ενδεχόμενο κρατικοποίησης της Banca Carige - Οι αντιδράσεις
H EKT έχει θέσει την Carige υπό προσωρινή διοίκηση μετά την αποτυχία της τράπεζας να αντλήσει κεφάλαια από επενδυτές
Η κρατικοποίηση της Banca Carige δεν είναι δυνατή σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, τόνισε σήμερα (12/1/2019) ένας ανώτερος Ιταλός γερουσιαστής, αντίθετος με τις προτάσεις άλλων μελών των δύο κομμάτων του κυβερνώντος συνασπισμού, πως αυτή θα ήταν μια επιλογή για την προβληματική τράπεζα.
Να σημειωθεί ότι, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει θέσει την Carige υπό προσωρινή διοίκηση μετά την αποτυχία της τράπεζας να αντλήσει κεφάλαια από επενδυτές.
Η Ρώμη διαθέτει διάφορες επιλογές για κρατική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης που υποστηρίζεται από το κράτος.
Ο ηγέτης του κυβερνώντος Κινήματος των Πέντε Αστέρων, Luigi Di Maio, δήλωσε ότι η Carige θα κρατικοποιηθεί, αν το κράτος βάλει χρήματα παρά το γεγονός πως ο υπουργός Οικονομίας Giovanni Tria ξεκαθάρισε πως προτιμά μια λύση με όρους αγοράς.
«Δεν νομίζω ότι μια κρατικοποίηση είναι μια εφικτή λύση σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες», δήλωσε ο Alberto Bagnai, επικεφαλής της επιτροπής χρηματοδότησης της γερουσίας και μέλος της Lega, προσθέτοντας πως ο ιταλικός κυβερνητικός συνασπισμός δεν έχει ακόμη φίλους στην Ευρώπη.
Ο Claudio Borghi, ένας άλλος πολιτικός της Lega, ο οποίος και είναι επικεφαλής της επιτροπής προϋπολογισμού της Κάτω Βουλής σημείωσε ότι μια επιλογή θα μπορούσε να ήταν η συγχώνευση της Carige με τη Monte dei Paschi μια τράπεζα που διασώθηκε από το κράτος το 2016.
Τα προβλήματα της Carige οφείλονται σε δεκαετίες κακοδιαχείρισης και υπερβολική έκθεση στην υποβαθμισμένη τοπική οικονομία, όπως αναφέρει το Reuters.
Η ΕΚΤ κάλεσε την Carige να επιδιώξει τη συγχώνευσή της με ένα ισχυρότερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.
Η εύρεση ενός αγοραστή είναι πλέον ένα από τα καθήκοντα των τριών προσωρινών διαχειριστών που έχουν οριστεί για τη δέκατη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας.
Ένας εκ των διαχειριστών έχει τονίσει, πως η κρατικοποίηση της Carige δεν συνιστά επί του παρόντος επιλογή.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης