Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Στο 1,7% υποχώρησε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Δεκέμβριο 2018 - Επιβεβαιώθηκαν οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις

Γερμανία: Στο 1,7% υποχώρησε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Δεκέμβριο 2018 - Επιβεβαιώθηκαν οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις
Σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2018, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 0,1%
Περαιτέρω πτώση σημείωσε ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία για τον Δεκέμβριο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά (16/1) στοιχεία της Ομοσπονδιακή Στατιστικής Υπηρεσίας, τα οποία επιβεβαίωσαν τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις οι οποίες είχαν δημοσιευθεί το προηγούμενο διάστημα.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 1,7% σε ετήσια βάση, έναντι προκατακρτικών εκτιμήσεων επίσης στο 1,7% ενώ σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ο ΔΤΚ κατέγραψε άνοδο της τάξεως του 0,1%.
Παράλληλα, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος παρακολουθείται στενά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αυξήθηκε επίσης κατά 1,7% σε ετήσια βάση, την ίδια στιγμή που καταγράφηκε επιτάχυνση σε μηνιαία βάση, και συγκεκριμένα στο 0,3% έναντι 0,1% προηγουμένως.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Destatis, η μεγαλύτερη συνεισφορά προήλθε από τον τομέα της ενέργειας, όπου οι τιμές αυξήθηκαν κατά 4,9% σε ετήσια βάση, την ίδια στιγμή που τον Δεκέμβριο του 2017 η ετήσια άνοδος είχε διαμορφωθεί στο 4,8%.
Επιπλέον, αξιοσημείωτη ήταν η ετήσια άνοδος και στις τιμές τροφίμων, και συγκεκριμένα στο 2,5% την ίδια στιγμή που οι τιμές αγαθών κατέγραψαν ετήσια αύξηση της τάξεως του 2,2%.
Μάλιστα, εφόσον εξαιρεθούν οι τιμές ενέργειας και τροφίμων, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 1,5% σε ετήσια βάση, ενώ η μηνιαία άνοδος διαμορφώθηκε στο 0,6%.
Τα παραπάνω στοιχεία έρχονται να ενισχύσουν τους προβληματισμούς που υπάρχουν αναφορικά με την πορεία της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρωζώνη, καθώς η Γερμανία κατέγραψε τους ασθενέσθερους ρυθμούς ανάπτυξης των τελευταίων πέντε ετών, ενώ η εγχώρια βιομηχανική παραγωγή σημείωσε τη δεύτερη συνεχόμενη μηνιαία πτώση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης