Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κορκίδης: Έντονες οι ανησυχίες των ελληνικών ΜμΕ για ενδεχόμενο Brexit χωρίς συμφωνία με ΕΕ

Κορκίδης: Έντονες οι ανησυχίες των ελληνικών ΜμΕ για ενδεχόμενο Brexit χωρίς συμφωνία με ΕΕ
Τι εκτίμησε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά
Οι ελληνικές ΜμΕ ανησυχούν για την απόρριψη της βρετανικής Βουλής της συμφωνίας ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit.
Αυτό αναφέρει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης σε ερώτημα της EuroCommerce (της εργοδοτική οργάνωση που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων λιανικού, χονδρικού και διεθνούς εμπορίου σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης) σχετικά με την άρνηση της συμφωνίας "Brexit".
Ο κ. Κορκίδης στην απάντησή του επισημαίνει τα εξής: Μη συμφωνία για το Brexit θα αποτελούσε καταστροφή για όλες τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και θα πρέπει να αποφευχθεί.
Οι ελληνικές ΜμΕ επίσης ανησυχούν ιδιαίτερα για την απόρριψη της βρετανικής Βουλής της συμφωνίας ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit.
Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας αυξάνουν τις ανησυχίες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σχετικά με την έλλειψη συμφωνίας του Brexit, με την πιθανότητα ότι το αποτέλεσμα θα είναι πολύ χειρότερο για όλους με αυτήν την απόφαση.
Σύμφωνα με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Πειραιά, το Brexit χωρίς συντεταγμένη συμφωνία δεν θα είναι απλώς μια καταστροφή για τις ΜμΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά θα δημιουργήσει επίσης σημαντικά προβλήματα στις ΜμΕ στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση και βεβαίως την Ελλάδα.
Η EuroCommerce πρέπει λοιπόν να εντείνει τις προσπάθειές της για λύσεις σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία.
Βεβαίως μετά τις εξελίξεις αναμένεται μια γρήγορη αντίδραση από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία θα πρέπει να αποσαφηνίσει πώς μπορεί να επιτευχθεί μια νέα συμφωνία Brexit.
Σαν μια πρώτη αντίδραση στην Ελλάδα, στην διπλή ψηφοφορία του βρετανικού κοινοβουλίου σχετικά με τη συμφωνία Brexit και τη πρόταση μομφής, θα λέγαμε ότι λυπούμαστε για την απόρριψη της συμφωνίας που αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ της ΕΕ-27 και της βρετανικής κυβέρνησης, καθώς θα θέσει σε κίνδυνο τις μελλοντικές οικονομικές προοπτικές των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.
Οι 432 ψήφοι κατά, αυξάνουν την πιθανότητα να μην υπάρξει τελικά συμφωνία για συντεταγμένο "Brexit" με σοβαρές ζημίες για τις εταιρείες, όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας κυρίως λόγω της συνεργασίας μας στον ναυτιλιακό και τουριστικό τομέα.
Φαίνεται πάντως να έγινε αντιληπτό ότι είναι προς το συμφέρον της πλειοψηφίας των Βρετανών πολιτικών το γεγονός ότι 325 βουλευτές ψήφισαν κατά της πρότασης δυσπιστίας της αντιπολίτευσης και 305 υπέρ.
Η ψήφος εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου είναι προς την κατεύθυνση να αποφευχθεί ένα καταστροφικό σενάριο και να δοθεί χρόνος στον Mέι να αναζητήσει συναίνεση από τα άλλα κόμματα.
Ως εκ τούτου, τώρα όλοι αναμένουν ότι η βρετανική κυβέρνηση θα έρθει επειγόντως με ένα σχέδιο Β για να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Ελπίζω να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μέχρι τις ‪29 Μαρτίου‬, δεδομένου ότι η Ευρωπαική Επιτροπή έχει ήδη υποβάλει στο Συμβούλιο δέσμη 14 έκτακτων μέτρων σε περίπτωση σοβαρών εμποδίων που αφορούν τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τα τελωνεία, τις μεταφορές και το εμπόριο.
Η επιθυμία μας είναι να βρεθεί τρόπος και από τις δύο πλευρές, ώστε η Μ. Βρετανία να παραμείνει στην ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης