Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Φέγγος (VERSAL): Το …παραγωγικό μοντέλο της χώρας είναι ο δανεισμός και εσχάτως οι φόροι...

Φέγγος (VERSAL): Το …παραγωγικό μοντέλο της χώρας είναι ο δανεισμός και εσχάτως οι φόροι...
Άρθρο Κωνσταντίνου Φέγγου, Προέδρου  VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ.
Όλη την περασμένη βδομάδα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε  μεταξύ των  612 με 637 μονάδων χωρίς να μπορεί ούτε να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα και να δώσει μια πνοή αισιοδοξίας στους καταπονημένους επενδυτές αλλά ούτε και να πέσει, δίνοντας την χαριστική βολή σε όσους παραμένουν πιστοί στο Ελληνικό χρηματιστήριο.  
Σε αυτή την πορεία, σημαντικό ρόλο  ανέλαβαν οι τράπεζες, που συνεχίζουν την καταστροφική τους πορεία, όσον αφορά τις αποτιμήσεις τους.
Τι έχει συμβεί.  Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε συνεχή κρίση για πάνω από 8 χρόνια, η ηγεσία της χώρας δεν έχει αποφασίσει ποια είναι η χρησιμότητα της Ελλάδας στην Διεθνή Οικονομία. Δηλαδή, όπως λέγεται συνήθως, ποιο είναι το Παραγωγικό Μοντέλο που πρέπει να υιοθετήσει η χώρα.
Κάθε χώρα πρέπει να παράγει κάτι που είναι χρήσιμο στην διεθνή οικονομία και να το πουλάει για να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών της. Αυτό μπορεί είτε να είναι υπηρεσία, όπως ο τουρισμός ή η τεχνολογία, είτε πραγματικό αγαθό όπως γεωργικά προϊόντα, βιομηχανικά προϊόντα κλπ.
Προ της κρίσης, το παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας ήταν δανεισμός και κατανάλωση.
Το ίδιο παραμένει και σήμερα, παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες.
Οι κυβερνώντες υιοθετούν ένα πολύ συγκαταβατικό προφίλ στις παρουσιάσεις τους στο εξωτερικό, ενώ ένα σκληροπυρηνικό και ιδεοληπτικό προφίλ στο εσωτερικό της χώρας.
Αυτό επιτρέπει τη συντήρηση καλών εντυπώσεων στο εξωτερικό και τη συνέχιση του δανεισμού της χώρας στα ασφυκτικά πλαίσια που έχουν υιοθετηθεί από τους δανειστές.
Όποιος όμως πείθεται να έρθει στη χώρα και να επενδύσει, ανακαλύπτει τη σκληρή αλήθεια της υπερφορολόγησης και της αναβλητικότητας.
Αποτέλεσμα είναι η χώρα να έχει απομονωθεί από τις αγορές και να βασίζει τη συνέχιση της νιρβάνας που επικρατεί, στο μαξιλαράκι ρευστότητας που έχει εξασφαλίσει με δανεισμό η κυβέρνηση.
Αυτή η κατάσταση κάνει περισσότερο ευάλωτες τις τράπεζες που εδώ και χρόνια αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία. Η ανυπαρξία χρηματοδότησης, απαξιώνει συνεχώς οτιδήποτε βρίσκεται στον Ελληνικό χώρο και δεν μπορεί να βρει απευθείας εξωτερική χρηματοδότηση.  Δεν είναι τυχαία άλλωστε η συνεχής φυγή εταιρειών από την Ελλάδα, ώστε να εξασφαλίσουν καλύτερη χρηματοδότηση.
Το έντονα προεκλογικό κλίμα και η κλιμάκωση των πολιτικών αντιπαραθέσεων, επιδεινώνει το ήδη εύθραυστο κλίμα και τίποτε δεν κινείται.  Ο ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, δεν φαίνεται να έπεισε κανέναν, καθώς οι αγορές δεν αμφισβητούν τη σταθερότητα της κυβέρνησης, αλλά την παραγωγικότητα της κυβέρνησης στα εκκρεμή θέματα της οικονομίας.
Είναι προφανές ότι κάτι πρέπει να γίνει πολύ γρήγορα, αλλιώς οι επιπτώσεις της ακινησίας θα γίνουν πάλι εμφανείς σε κάθε Έλληνα, όπως συνέβη το 2010.
Είτε πρέπει να επιταχυνθούν δραματικά οι εξελίξεις όσον αφορά τα εκκρεμή θέματα της οικονομίας, είτε η κατάσταση να εκτονωθεί με πολιτικές εξελίξεις, δηλαδή με εκλογές. Τα εκκρεμή οικονομικά θέματα παραμένουν τα ίδια και είναι ο αναπτυξιακός νόμος, οι αποκρατικοποιήσεις και η επίλυση των κόκκινων δανείων.
Όσο η πολιτική ατζέντα παραμένει στη σκανδαλολογία και το Σκοπιανό, η οικονομία θα επιδεινώνεται.
Τεχνικά τα παραπάνω επίπεδα των 612 και 637 μονάδων του Γενικού Δείκτη, παραμένουν σημαντικά για την περαιτέρω πορεία. Όμως όσο παραμένουμε σε αυτό το διάστημα χωρίς να προσφέρουμε κάποια αισιοδοξία στους επενδυτές, αυξάνονται οι πιθανότητες να κινηθούμε χαμηλότερα.

Κων. Φέγγος
Πρόεδρος VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης