Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Πατριωτικό καθήκον η Συμφωνία των Πρεσπών - Επικίνδυνο παιχνίδι Μητσοτάκη με την ακροδεξιά

Τσίπρας: Πατριωτικό καθήκον η Συμφωνία των Πρεσπών - Επικίνδυνο παιχνίδι Μητσοτάκη με την ακροδεξιά
Ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά ότι οι Πρέσπες θα λειτουργήσουν ως καταλύτης για τη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων στην Ελλάδα
Ως ιστορικό βήμα για τις δύο χώρες χαρακτηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην Αυγή της Κυριακής.
«Με τις Πρέσπες κλείνει μια αντιπαράθεση δεκαετιών, η οποία χρησίμευε για να εκτρέφει τον εθνολαϊκισμό και την πατριδοκαπηλία και από τις δύο πλευρές των συνόρων», τονίζει και προσθέτει ότι η συμφωνία κατοχυρώνει πλήρως τα εθνικά μας συμφέροντα, βάζει οριστικό τέλος στην καπηλεία της Ιστορίας και στον αλυτρωτισμό και ταυτόχρονα σέβεται την αξιοπρέπεια όλων των πλευρών.
«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα ιστορικό βήμα όχι μόνο για τις δύο χώρες και την ευρύτερη περιοχή, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη.
Γιατί εδραιώνει σχέσεις φιλίας, συνεργασίας και σταθερότητας σε μια συγκυρία που ο κόσμος διαρκώς αποσταθεροποιείται», σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα.
Αφού τονίζει ότι, είναι «πατριωτικό καθήκον» η κύρωσή της και μάλιστα εκτιμά ότι η πλειοψηφία της Βουλής θα ανταποκριθεί στο καθήκον αυτό, κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για διγλωσσία και για επικίνδυνο παιχνίδι «με την ακροδεξιά και την πολιτική του μίσους για να κερδίσει κάποιο πρόσκαιρο εκλογικό όφελος».
Ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά ότι οι Πρέσπες θα λειτουργήσουν ως καταλύτης για τη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων στην Ελλάδα και στο ερώτημα της εφημερίδας πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένας προοδευτικός πόλος απαντά:
«Στην Ελλάδα η περιπέτεια των Μνημονίων έχει προκαλέσει τεκτονικές ανακατατάξεις στο πολιτικό σύστημα.
Έτσι σε ένα τμήμα του προοδευτικού μεσαίου χώρου υπάρχει σήμερα κρίση πολιτικής εκπροσώπησης.
Το βάρος της συγκρότησης ενός προοδευτικού πόλου πέφτει εκ των πραγμάτων στην μεγαλύτερη δύναμη, αλλά θέλουμε να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση χωρίς ηγεμονισμούς.
Επιδιώκουμε τον διάλογο με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις πάνω σε κάποιους σταθερούς άξονες: την αντιπαράθεση με την ακροδεξιά, την δίκαιη ανάπτυξη, την ενίσχυση της εργασίας και του εισοδήματος των εργαζομένων, την οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους, τις αναγκαίες τομές για την εμβάθυνση και την ενίσχυση της ποιότητας της δημοκρατίας και των θεσμών.
Αυτές είναι οι βάσεις ενός σχεδίου που μπορεί να συσπειρώσει την μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία της κοινωνίας».
Ο πρωθυπουργός μιλά για την κριτική που του ασκούν η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης, λέγοντας ότι τον ενοχλεί όιτ είναι άδικη, για τη σχέση του με τον Πάνο Καμένο, για τις ευρωεκλογές και το δίλημμα των εθνικών εκλογών τον Οκτώβριο.

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει επιδοθεί σε μια χωρίς προηγούμενο διγλωσσία»


Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα «όλο αυτό τον καιρό, ο κ. Μητσοτάκης έχει επιδοθεί σε μια χωρίς προηγούμενο διγλωσσία.
Στο εσωτερικό της χώρας έχει υιοθετήσει χωρίς προσχήματα την γραμμή της ακροδεξιάς, φτάνοντας στο σημείο να προσφέρει πολιτική κάλυψη ακόμα και σε απαράδεκτες πρακτικές βίας και εκφοβισμού τις οποίες αρνείται να καταδικάσει.
Έχει παραχωρήσει τη διαμόρφωση της πολιτικής γραμμής και την δημόσια εκπροσώπηση του κόμματός του στην ακραία δεξιά πτέρυγα του κ. Σαμαρά.
Και αυτό κάποια στιγμή θα το βρει μπροστά του, αλλά είναι δικό του θέμα.
Την ίδια στιγμή, στους ευρωπαίους συνομιλητές του, ο κ. Μητσοτάκης στέλνει μηνύματα διαλλακτικότητας, όπως είδαμε από τις αποκαλύψεις αξιωματούχων του ΕΛΚ, αλλά και από όσα έγιναν γνωστά για τις επαφές της κας Σπυράκη με τον ίδιο τον Ζάεφ.
Θα θεωρούσα λοιπόν εύλογο να ανησυχεί ο κ. Μητσοτάκης ότι αν κληθεί να διαχειριστεί αυτή την υπόθεση, όλο αυτό το θέατρο που έχει στήσει, θα μετατραπεί σε χάος.
Ευτυχώς δεν θα χρειαστεί».
Κληθείς να σχολιάσει την άρνηση του προέδρου της ΝΔ για τηλεμαχία για τη Συμφωνία των Πρεσπών,  ο πρωθυπουργός είπε ότι «ο  κ. Μητσοτάκης επιλέγει την εύκολο δρόμο των συνθημάτων και των τσιτάτων.
Τον φοβίζει ο απευθείας και ζωντανός διάλογος γιατί αυτός απαιτεί επιχειρήματα που μπορούν να σταθούν.
Είναι προφανές ότι για το Μακεδονικό ούτε έχει, ούτε και πιστεύει αυτά που χρησιμοποιεί.
Επιλέγει την παραδοξολογία απέναντι στο ορθό λόγο.
Τη λαθροχειρία απέναντι στην αλήθεια.
Την πατριδοκαπηλία απέναντι στην πατριωτική ευθύνη.
Πιστεύετε ότι σε μια ζωντανή τηλεμαχία αυτό δε θα γινόταν ορατό;
Για αυτό αρνήθηκε».
Σχετικά με τα επιχειρήματα της ΝΔ για παραχώρηση γλώσσας και εθνότητας, ο κ. Τσίπρας ότι ήταν από την αρχή πρόσχημα, μια συνειδητή λαθροχειρία από τη μεριά του κ. Μητσοτάκη.
Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «η Συμφωνία καθορίζει μόνο ιθαγένεια και όχι εθνότητα.
Παραδέχονται πως η γλώσσα τους είναι σλαβική και η πολιτιστική τους κληρονομιά δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία Μακεδονία.
Όποιος δεν καταλαβαίνει, δεν έχει παρά να διαβάσει την προχθεσινή ανακοίνωση του εθνικιστικού VMRO για τη ρηματική διακοίνωση.
Τελικά VMRO και ΝΔ αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος: της πατριδοκαπηλίας».

Για ψήφο εμπιστοσύνης

Ο κ. Τσίπρας με αφορμή την ψήφο εμπιστοσύνης που εξασφάλισε η κυβέρνηση και όσα ειπώθηκαν από τη η ΝΔ, ανέφερε ότι «αυτό που βλέπω εγώ είναι τη διακαή αγωνία της ΝΔ να πέσει αυτή η κυβέρνηση».
Πρόσθεσε ότι «ήθελαν να πέσει για να μην βγάλει την χώρα από τα μνημόνια, για να μην εφαρμόσει το μεταμνημονιακό κοινωνικό και αναπτυξιακό της πρόγραμμα, για να μην προχωρήσει η συνταγματική αναθεώρηση, για να μην προχωρήσει η διερεύνηση των σκανδάλων.
Χρησιμοποίησαν κάθε μέσον.
Από τα παρακάλια στους θεσμούς να κοπούν οι συντάξεις, μέχρι τα ακροδεξιά παιχνίδια με τις Πρέσπες» και «τις προηγούμενες μέρες επιστράτευσαν ακόμα και λάσπη, πίεση και απειλές.
Δεν κατάφεραν τίποτα από όλα αυτά».
Κατά τον ίδιο, «πολιτικοί τυχοδιώκτες είναι αυτοί που φωνάζουν για Πρέσπες ενώ στο μυαλό τους έχουν μόνο εκλογές.
Αυτοί υπέστησαν μια μεγάλη ήττα.
Τώρα θα πιουν το πικρό ποτήρι μέχρι τέλους.
 Θα έρθουν στην Βουλή να ψηφίσουν ενάντια στη λύση του Μακεδονικού που οι ίδιοι για χρόνια υποστήριζαν.
Μετά θα έρθουν να ψηφίσουν και ενάντια στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.
Και ακολούθως θα έρθουν και θα ψηφίσουν ένα-ένα τα μέτρα που θα φέρουμε και τα οποία έχουν καταγγείλει ως "ανεύθυνη παροχολογία".
Το ψέμα και η πολιτική υποκρισία έχουν κοντά ποδάρια».

«Υπήρξε τίμια πολιτική συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και τον Καμμένο»

«Όλα τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε μια τίμια πολιτική συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος παρά τα όποια προβλήματα και τις αντιφάσεις, που ήταν λογικό, έβαλε πλάτη για να τελειώσει το πρόγραμμα και να φτάσουμε εδώ που είμαστε τώρα», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι η συνεργασία αυτή έκλεισε τον κύκλο της λόγω της διαφωνίας για τις Πρέσπες.
Για τη σχέση του με τον κ. Καμμμένο, σημείωσε ότι θα είναι όπως πάντα ειλικρινή και φιλική.
«Δώσαμε δύσκολες μάχες μαζί.
Ήταν μια έντιμη συνεργασία.
Τα αισθήματά μου θα είναι πάντοτε φιλικά, παρά την πολιτική αντιπαράθεση.
Και πιστεύω ότι σε μια σειρά θεμάτων, όπως για παράδειγμα στην αντιπαράθεση με τη διαπλοκή, θα συνεχίσουμε να δίνουμε μάχες μαζί.
Ωστόσο θεωρώ και του το είπα, έχει κάνει λάθος επιλογή».


Για το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Για το σημερινό συλλαλητήριο ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι πως σε μια δημοκρατική κοινωνία, το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά για τις απόψεις τους, είναι αδιαπραγμάτευτο και πως ο ίδιος διαφωνεί «απόλυτα και κατηγορηματικά με θέσεις που ισχυρίζονται ότι όποιος αντιτίθεται στην Συμφωνία των Πρεσπών είναι φασίστας».
«Θεωρώ όμως ότι είναι υποχρέωση όλων να απομονώσουν τις ακραίες ομάδες που φαντάζομαι θα επιχειρήσουν να χειραγωγήσουν και αυτό το συλλαλητήριο και να απέχουν από εκδηλώσεις και συνθήματα μίσους.
Έχει υπάρξει αρκετό εμφύλιο μίσος στην ιστορία αυτού του τόπου. Φτάνει.
Οι αντιπαραθέσεις πρέπει να γίνονται με επιχειρήματα και διάλογο», προσθέτει ο πρωθυπουργός.
Για τις ς κατηγορίες που επαναφέρουν οι Παμμακεδονικές ενώσεις εναντίον του κ. Κοτζιά, με αφορμή τα όσα είχε υπονοήσει και ο κ. Καμένος, ο πρωθυπουργός σχολιάζει πως «είναι θλιβερό όλο αυτό.
Δε θα μπω καν στο κόπο να σχολιάσω ή να προσπαθήσω να αποδείξω ότι κάποιος δεν είναι ελέφαντας.
Όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο είναι αυτός που οφείλει να έχει αποδείξεις και να τις προσκομίσει στη δικαιοσύνη».

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης