Κατσέλη: Οι πολιτικές εξελίξεις το 2019 θα είναι καθοριστικές για την Ευρώπη και την Ελλάδα - Θα επανέλθει ο διπολισμός

Κατσέλη: Οι πολιτικές εξελίξεις το 2019 θα είναι καθοριστικές για την Ευρώπη και την Ελλάδα - Θα επανέλθει ο διπολισμός
Στις εθνικές εκλογές θα διαφανούν τα πρώτα σημάδια του επερχόμενου επανακαθορισμού συμπράξεων και συσχετισμών που θα κυριαρχήσουν τα επόμενα χρόνια
«Οι πολιτικές εξελίξεις το 2019 θα είναι καθοριστικές τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα για μία τουλάχιστον δεκαετία» δηλώνει η επικεφαλής των Ευρωσοσιαλιστών και Δημοκρατών για την Καταπολέμηση των Ανισοτήτων στην Ευρώπη Λούκα Κατσέλη.
Η κα Κατσέλη υπογραμμίζει ακόμη πως το πολιτικό σκηνικό έχει ήδη αρχίσει να αναδιατάσσεται και στις επερχόμενες ευρωεκλογές, αλλά και στις εθνικές εκλογές, θα διαφανούν τα πρώτα σημάδια του επερχόμενου επανακαθορισμού συμπράξεων και συσχετισμών, που θα αποτελέσουν το πρόπλασμα των νέων πολιτικών σχηματισμών που θα κυριαρχήσουν τα επόμενα χρόνια.
«Το 2019 θα αποτελέσει έτος μετάβασης προς έναν νέο διπολισμό που θα μορφοποιηθεί τα επόμενα χρόνια: μιας νέας συντηρητικής συμπαράταξης, αποτελούμενης από δεξιά και νεοφιλελεύθερα άτομα, κινήματα και πολιτικά κόμματα, και μιας νέας προοδευτικής συμπαράταξης, αποτελούμενης από δημοκράτες σοσιαλιστές, οικολόγους και αριστερούς» τονίζει και επισημαίνει πως οι ανακατατάξεις αυτές αφορούν και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα αλλά και στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες.
«Οι ανισότητες έχουν διευρυνθεί επικίνδυνα, πολλές θέσεις εργασίας έχουν χαθεί, το διαθέσιμο εισόδημα πολλών δεν επαρκεί για να καλύψει βασικές ανάγκες, η υπερχρέωση αποτελεί απειλή και οι προοπτικές για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των νέων είναι αρνητικές. Όσο δεν ανατρέπονται οι πολιτικές που προκάλεσαν αυτές τις επιπτώσεις τόσο θα φουντώνει η κοινωνική δυσαρέσκεια, με κίνδυνο τη διεύρυνση της επιρροής ακροδεξιών, αντισυστημικών και ξενοφοβικών αντιλήψεων σε ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας αλλά και την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού».
Ερωτηθείς αν εντάσσεται στις ανακατατάξεις αυτές η νέα στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, μετά και το "διαζύγιο" με τον Πάνο Καμμένο, για τη συγκρότηση ενός ευρύτατου προοδευτικού μετώπου απαντά καταφατικά λέγοντας:
«Ασφαλώς. Οι κοινωνικές διεργασίες και ανακατατάξεις που έλαβαν χώρα ως αποτέλεσμα της κρίσης αναζητούν πολιτική έκφραση μέσα από προοδευτικές συμμαχίες πολιτών, αν όχι κομμάτων, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS