Τελευταία Νέα
Πολιτική

Λυκούδης: Θα ψηφίσω «ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών – Εκλογές μπορεί να γίνουν ανά πάσα στιγμή

Λυκούδης: Θα ψηφίσω «ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών – Εκλογές μπορεί να γίνουν ανά πάσα στιγμή
Το «ναι» δεν είναι εκτός Ποταμιού, σύμφωνα με τον Σπ. Λυκούδη
«Θα ψηφίσω “ναι” στη Συµφωνία των Πρεσπών» , δηλώνει ο αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής Α' Αθήνας  με Το Ποτάμι, και επικεφαλής της πολιτικής κίνησης "ΜΕΤΑρρυθμιστές της Αριστεράς", Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος εκτιμά ότι εκλογές μπορεί να γίνουν ανά πάσα στιγμή.
Ο κ. Λυκούδης σε. συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής», αναφέρει ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει ποιες αρχές του Ποταµιού παραβιάζει κάποιος που καταψηφίζει τη Συµφωνία και προσθέτει «εγώ ως γνωστόν θα υπερψηφίσω τη Συµφωνία µετά και την απόφαση των Μεταρρυθµιστών της Αριστεράς».
Υπενθυμίζει ότι «η δική µου πορεία δεν συναρτάται µε την εκλογική επιλογή του Ποταµιού.
Ηµουν και είµαι συνεργαζόµενος µε το Ποτάµι», συμπληρώνοντας ότι «δεν καθορίζω ούτε και συνδιαµορφώνω τις δικές του επιλογές.
∆υστυχώς, µετά την αποτυχία ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς, στόχο για τον οποίο διέθεσα όλες µου τις δυνάµεις, δεν υπάρχει ο πολιτικός χώρος που θα εξέφραζε τη ∆ηµοκρατική, Μεταρρυθµιστική Αριστερά που έχω εγώ στη σκέψη µου και στην καρδιά µου. ∆ιατηρώ όµως τις ελπίδες µου, επιµένω και αγωνίζοµαι».
Περαιτέρω, ο κ. Λυκούδης µιλά για την κατάσταση στο Ποτάµι και για τη λύπη του που δικαιώνεται δηµοσκοπικά η πρόβλεψή του ότι το Ποτάµι έχει κλείσει τον κύκλο του.
Όπως σημειώνει, «λυπάµαι που δικαιώνοµαι, αν αληθεύουν οι δηµοσκοπήσεις. Εύχοµαι ειλικρινά το Ποτάµι να ανακάµψει και να βρει κάποιον νέο ρόλο, χρήσιµο για το πολιτικό σύστηµα και τη χώρα.
Η ποιότητα των ανθρώπων του είναι δεδοµένη».
Ο ίδιος αφήνει αιχµές κατά της κυβέρνησης, δηλώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κεντροαριστερό κόµµα και δεν αυτοπροσδιορίζεται ως τέτοιο , ούτε μπορεί να εξελιχθεί όντας στην κυβέρνηση.
Κατά τον ίδιο, ο ΣΥΡΙΖΑ «ακόμα και όταν βρεθεί στην αντιπολίτευση θα χρειαστούν σοβαρές πολιτικές και ιδεολογικές τοµές, ανατρεπτικές θα έλεγα, για να µετεξελιχθεί, πράγµα καθόλου βέβαιο.
Σήµερα απλώς προσπαθεί να διευρύνει την πολιτική του επιρροή για να δώσει την εκλογική µάχη από καλύτερες θέσεις, πράγµα βεβαίως απολύτως θεµιτό.
Αλλά είναι άλλο αυτό και άλλο η αναδιάταξη του χώρου της Κεντροαριστεράς.
Να έχουµε ένα µέτρο».
Κληθείς να εξηγήσει γιατί δεν έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση απαντά ότι «όταν µια κυβέρνηση ζητά ψήφο εµπιστοσύνης, ζητά έγκριση για τα πεπραγµένα της και λευκή κάρτα για τη µελλοντική πορεία της.
Ψήφος εµπιστοσύνης ad hoc δεν υφίσταται.
Εφόσον κρίνω το έργο της κυβέρνησης στο σύνολό του αρνητικό, ήταν απόλυτα φυσιολογικό να την καταψηφίσω».
Υπογραμμίζει ότι εκλογές µπορούν να γίνουν ανά πάσα στιγµή και πως «ο σεβασµός των δηµοκρατικών κοινοβουλευτικών θεσµών επιβάλλει πλέον την προσφυγή στις κάλπες το ταχύτερο δυνατόν µετά την κύρωση της Συµφωνίας των Πρεσπών».
Για το αν η κύρωση της συµφωνίας µε λιγότερο από 151 βουλευτές είναι  αποδεκτό σενάριο, απαντά «τυπικά αποδεκτό», συμπληρώνοντας ότι «δεν είναι βεβαίως αυτή η κυβερνητική επιθυµία, γιατί µέσω της Συµφωνίας όπως και µε την ψήφο εµπιστοσύνης επιδιώκεται η πολιτική κυριαρχία.
Γι’ αυτό και οι αγωνιώδεις προσπάθειες για να επιτύχει πάση θυσία τον «µαγικό» αυτό αριθµό».
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι βουλευτές δέχονται πιέσεις και απειλές για να µην ψηφίσουν τη Συµφωνία, τονίζει πως «οι πιέσεις εκ µέρους των εκλογέων, οργανωµένων φορέων κ.τ.λ. για διάφορα θέµατα, πόσω µάλλον για ένα κορυφαίο θέµα όπως η Συµφωνία των Πρεσπών, είναι θεµιτές και σύµφυτες µε την αρχή της αντιπροσώπευσης.
Οι απειλές όµως, οι ύβρεις, οι στοχοποιήσεις, οι προπηλακισµοί κ.τ.λ., από όπου κι αν προέρχονται, όπως και να εκδηλώνονται, είναι ελεεινές, άθλιες και εξ ορισµού καταδικαστέες απ’ όλους, άνευ εξαιρέσεων ή προσχηµάτων».
Δηλώνει ότι ο ίδιος δεν έχει δεχτεί καµιά πίεση από καµιά πλευρά, συμπληρώνοντας πως «οιοσδήποτε αποτολµούσε να το σκεφτεί και να το επιχειρήσει, θα έχανε απλώς τον χρόνο του».
Αναφερόμενος στο μέτωπο της οικονομίας, σημειώνει ότι «παρά τις προσπάθειες ωραιοποίησης εκ µέρους της κυβέρνησης, δεν είναι σε καλή κατάσταση και αυτό µαζί µε άλλες εξελίξεις αποτελεί, τουλάχιστον για µένα, πηγή ανησυχιών για την πορεία της χώρας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης