Τελευταία Νέα
Διεθνή

SZ: Η επιδίωξη ΝΑΤΟ – ΕΕ να περιορίσουν τη ρωσική επιρροή στα Βαλκάνια, κάμπτει τις «πατριωτικές ανησυχίες» σε Ελλάδα - FYROM

SZ: Η επιδίωξη ΝΑΤΟ – ΕΕ να περιορίσουν τη ρωσική επιρροή στα Βαλκάνια, κάμπτει τις «πατριωτικές ανησυχίες» σε Ελλάδα - FYROM
H FYROM είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος για την οικονομία της Ελλάδας, όπως και η «Μακεδονία» βασίζεται στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, γράφει η γερμανική εφημερίδα
Δεξιά κόμματα και εθνικιστικές οργανώσεις διαμαρτυρήθηκαν την Κυριακή (20/1) στην Αθήνα σε ένα μαζικό συλλαλητήριο για την αλλαγή του ονόματος της «Μακεδονίας» σε «Βόρεια Μακεδονία», αναφέρει σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.
H συμφωνία του  Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρας με τον ομόλογό του από το Σκόπια θα πρέπει να εγκριθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα, σημειώνει το δημοσίευμα.
Η διαμάχη για το όνομα της χώρας διαρκεί εδώ και 30 χρόνια από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.
«Και οι δύο γειτονικές χώρες διεκδικούν την πολιτιστική κληρονομιά της  παλιάς περιοχής της Μακεδονίας», υποστηρίζει η Süddeutsche Zeitung.
Περισσότεροι από 100.000 ίσως και 150.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με τα ελληνικά ΜΜΕ, συμμετείχαν σε συλλαλητήριο ενάντια στη Συμφωνία που πρέπει να επικυρωθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.
Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει τους διαδηλωτές.
Είχαν ταξιδέψει από όλη τη χώρα στην κεντρική πλατεία της Αθήνας μπροστά από το Κοινοβούλιο να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους με τη Συμφωνία.
Περίπου 100 εξτρεμιστές, κυρίως αναρχικοί και χούλιγκαν σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, προσπάθησαν να κινηθούν προς το Κοινοβούλιο.
Πέταξαν πέτρες σε αστυνομικούς, οι οποίοι αντέδρασαν με χημικά και σπρέι πιπεριού.
Περίπου δέκα αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά, ανέφεραν ελληνικά ΜΜΕ.
Στη Γερμανία, λίγοι μπορούν να αντιληφθούν τη δυσκολία της Αθήνας να δεχθεί εδώ και 30 χρόνια το όνομα «Μακεδονία» για τη βαλκανική αυτή χώρα.
Σε διεθνές επίπεδο όμως αναγνωρίζεται με την ονομασία «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», επειδή η Αθήνα αρνείται να αναγνωρίσει το όνομα Μακεδονία από την κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας.
Έκτοτε, η Ελλάδα έθεσε βέτο στην εισδοχή της FYROM σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.
«Στην πραγματικότητα, η γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας περιλαμβάνει τόσο την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας όσο και την περιοχή της Μακεδονίας στη βόρεια Ελλάδα», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.
Μέχρι τώρα υπερίσχυαν οι πατριωτικές ανησυχίες για εδαφικές αξιώσεις αλλά τώρα παραμερίστηκαν από απτά οικονομικά και διεθνή πολιτικά συμφέροντα, επισημαίνει η Süddeutsche Zeitung.
Τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η ΕΕ επιθυμούν τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και θα καλωσόριζαν μια μελλοντική προσχώρηση της Μακεδονίας, καθώς δεν επιθυμούν η Ρωσία να ασκεί επιρροή στην περιοχή.
H FYROM είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος για την οικονομία της Ελλάδας, όπως και η «Μακεδονία» βασίζεται στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης