Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

O Τσίπρας θυσιάζει την Μακεδονία με αντάλλαγμα… να "διασωθεί πολιτικά", στοχεύοντας σε ήττα 7-8 μονάδων από την ΝΔ

O Τσίπρας θυσιάζει την Μακεδονία με αντάλλαγμα… να
Το βασικό σενάριο - με συντριπτικές πιθανότητες επιβεβαίωσης - πάντως είναι ότι η ΝΔ θα κερδίσει με διαφορές του 7% έως 8% τον ΣΥΡΙΖΑ και ανάλογα με το εάν είναι 5κομματική ή 6κομματική η βουλή θα επιτύχει ή όχι κοινοβουλευτική αυτοδυναμία.
Ο Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ με τους 145 βουλευτές και όσοι αυτοπροσδιορίζονται αριστεροί έχουν αποδεχθεί την Συμφωνία των Πρεσπών και στηρίζουν την μετονομασία της FYROM σε Βόρεια Μακεδονία.
Ως διεθνιστές με χαμηλά πατριωτικά αντανακλαστικά δέχθηκαν το όνομα Βόρεια Μακεδονία.
Όμως ο διεθνισμός δεν επαρκεί για να εξηγήσει το πολιτικό ρίσκο που παίρνει ο Τσίπρας ως πρωθυπουργός και αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στην πλειοψηφία του λαού.
Όταν γνωρίζει ότι θα υποστεί 3πλή ήττα και στις 3 εκλογικές αναμετρήσεις πρέπει να έχει ισχυρά κίνητρα, κίνητρα πολιτικά και κίνητρα οικονομία.
Ο Τσίπρας κατάφερε να διεμβολίσει τα μικρά κόμματα τα οποία κατέρχονται στις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις διαλυμένα.
Το Ποτάμι έχει καταρρεύσει, το ΚΙΝΑΛ έχει υποστεί ισχυρό σοκ και ουσιαστικά δεν υφίσταται συνεργασία με τις υπόλοιπες αριστερές παραφυάδες, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν καταδικαστεί ενώ και η Ένωση Κεντρώων έχει υποστεί ισχυρή εκλογική πίεση.
Μέσω της διάλυσης των μικρών ο Τσίπρας εμφανίζεται ως ο αρχηγός των κεντροαριστερών δυνάμεων και βραχυπρόθεσμα εμφανίζεται κερδισμένος αφού και ψήφο εμπιστοσύνης πήρε και η Συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει με 153 βουλευτές.
Βέβαια η διάλυση των μικρών, όπως έχει αναλυθεί ευνοεί στρατηγικά και τον Μητσοτάκη της ΝΔ αφού αυξάνει τις πιθανότητες να αποκτήσει αυτοδυναμία ενώ στους κερδισμένους και η Χρυσή Αυγή που θα αυξήσει την κοινοβουλευτική της δύναμη.
Άρα στο εσωτερικό μέτωπο, ο Τσίπρας εμφανίζεται ως ο νέος πόλος της κεντροαριστεράς με αμφίβολα αποτελέσματα όμως εκλογικά καθώς οι διαφορές με την ΝΔ παραμένουν στις 8 μονάδες.

Όμως είναι προφανές ότι ο Τσίπρας και η κυβέρνηση του έχουν πάρει ανταλλάγματα, οικονομικού χαρακτήρα, επιμένοντας στην συμφωνία των Πρεσπών για το Μακεδονικό.
Ποια είναι αυτά τα ανταλλάγματα και πως αυτά θα μπορούσαν να επιδράσουν στο εκλογικό αποτέλεσμα;
Φαίνεται ότι από τις επαφές με τους δανειστές αλλά και από αναφορές διεθνών επενδυτικών οίκων ότι

1)Η Ελλάδα θα υποστηριχθεί στην προσπάθεια της να φέρει δύο μοντέλα επίλυσης των κόκκινων δανείων στις τράπεζες.
Το Ιταλικό μοντέλο ή APS με τιτλοποιήσεις και κρατικές εγγυήσεις δεν θα έχει επίδραση στο εκλογικό σώμα καθώς αφορά τις τράπεζες.
Το Ιταλικό μοντέλο μπορεί να παρουσιαστεί και επίσημα ως πρόταση της Ελλάδος έως τις 28 Ιανουαρίου 2019.
Όμως η κυβέρνηση έχει λάβει υποστήριξη να προχωρήσει και με το κυπριακό μοντέλο όπου το κράτος συμμετέχει με 33% στην δόση ενός δανείου που από κόκκινο γίνεται ενήμερο.
Προφανώς και αυτό το μέτρο είναι φιλολαϊκό θα έχει κάποια επίδραση στην κοινωνία αν και εκτιμάται ότι θα είναι περιορισμένου εύρους.
Λίγοι θέλουν να πληρώσουν στις τράπεζες.
Όμως η κυβέρνηση με το κυπριακό μοντέλο θα εμφανιστεί με μια φιλολαϊκή πρόταση ψηφοθηρικού χαρακτήρα.  

2)Η Ελλάδα θα βγει στις αγορές με 5ετές ομόλογο θα συγκεντρώσει 2,5 δισεκ. με επιτόκιο 3,65% από 4,95% της εποχής Σαμαρά και 4,625% το πρώτο 5ετές της διακυβέρνησης Τσίπρα.
Η έκδοση 5ετούς ομολόγου, η έξοδος στις αγορές, όπως έχει αναλυθεί θα θεωρηθεί non event γιατί όλοι κατανοούν ότι η Ελλάδα βγαίνει με 5ετές εκ του ασφαλούς, αδυνατεί να εκδώσει 10ετές ή πιο μακροπρόθεσμο χρέος.
Η έξοδος στις αγορές είναι κίνητρο με όρους πολιτικής αλλά με περιορισμένο αντίκτυπο στην κοινωνία.

3)Η μερική αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ έως 3 δισεκ. έχει συμβολική σημασία, για τους πολίτες έχει ελάχιστη σημασία εάν το ΔΝΤ έχει 9,8 δισεκ. δάνειο ή 6,8 δισεκ. προς την Ελλάδα.

4)Θα υπάρξει αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης.
Ο συνδυασμός έξοδος στις αγορές και ιταλικό μοντέλο APS για τα κόκκινα δάνεια NPLs και NPEs θα μπορούσε να επισπεύσει τις αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας.
Το αργότερο όμως στο δεύτερο κύμα αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας θα υπάρξει αναβάθμιση.
Στις 18 Ιανουαρίου όπως είχε ορθώς αναφέρει το bankingnews δεν υπήρξε αναβάθμιση από την Standard and Poor’s αλλά επιβεβαίωση του Β+.
Στις 8 Φεβρουαρίου έρχεται η σειρά της Fitch και επίσης δεν αναμένεται αναβάθμιση – ήδη η Ελλάδα βρίσκεται στο ΒΒ- -
Την 1η Μαρτίου με την Moody’s αναμένεται αναβάθμιση 1 κλίμακα σε Β2 από Β3.
Αυτό είναι το πρώτο κύμα αξιολογήσεων.
Στο δεύτερο κύμα αξιολογήσεων
26 Απριλίου 2019 από Standard and Poor’s
2 Αυγούστου 2019 από Fitch
23 Αυγούστου 2019 από Moody’s αναμένεται αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.
Η αναβάθμιση θα έχει επίδραση στα ομόλογα και στο χρηματιστήριο οπότε μπορεί να υπάρξει κάποιο επενδυτικό ενδιαφέρον.

5)Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να φέρει εμπροσθοβαρώς – και εφόσον οι εκλογές διεξαχθούν Οκτώβριο 2019 – κάποια μέτρα κοινωνικής προστασίας ώστε να υφαρπάξει κάποιες ψήφους.

Με όλα αυτά στόχος του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ είναι να χάσουν με διαφορές της τάξης του 7% με 8% να μην θεωρηθεί βαριά ήττα αλλά λελογισμένη ήττα.
Το βασικό σενάριο - με συντριπτικές πιθανότητες επιβεβαίωσης - πάντως είναι ότι η ΝΔ θα κερδίσει με διαφορές του 7% έως 8% τον ΣΥΡΙΖΑ και ανάλογα με το εάν είναι 5κομματική ή 6κομματική η βουλή θα επιτύχει ή όχι κοινοβουλευτική αυτοδυναμία.
Η ΝΔ κερδίζει κάτω από οποιαδήποτε σενάριο αλλά ο Τσίπρας δεν καταστρέφεται εκλογικά παραμένει ζωντανός στο πολιτικό παιχνίδι για τον επόμενο γύρο σε λίγα χρόνια.
Η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας δεν αποτελεί εμπόδιο για την ΝΔ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης