Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Saxo Bank: Ποιοι κίνδυνοι απειλούν αγορές και διεθνή οικονομία στο α’ τρίμηνο 2019

tags :
Saxo Bank: Ποιοι κίνδυνοι απειλούν αγορές και διεθνή οικονομία στο α’ τρίμηνο 2019
Οι εκτιμήσεις της Saxo Bank για μετοχές, συνάλλαγμα και εμπορεύματα
Αντιμέτωπες με αρκετά προβλήματα θα βρεθούν τόσο η διεθνής οικονομία όσο και οι αγορές στο α’ τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με έκθεση της Saxo Bank.
Όπως αναφέρεται σε αυτήν η Ευρώπη διολισθαίνει σε ύφεση, η Κίνα αναβάλει το σχέδιο αναδιάρθρωσης της οικονομίας της και θέτει νέο στόχο για την ολοκλήρωσή του το 2025, στις ΗΠΑ η Fed διατηρεί τη σφιχτή νομισματική πολιτική.
«Φθάσαμε στο μεγάλο φινάλε αυτού που εμείς ονομάζουμε το χειρότερο πείραμα νομισματικής πολιτικής στην ιστορία», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Steen Jakobsen, επικεφαλής οικονομολόγος της Saxo Bank.
Στην έκθεσή της η Saxo Bank εξετάζει την πορεία οικονομιών, αγορών αλλά και εμπορευμάτων.

Μετοχές: Εισαγωγή στην τελευταία πράξη

Το 2018 ήταν ένα θεαματικό έτος, το οποίο ξεκίνησε με απίστευτη ευφορία και κατέληξε με ελεύθερη πτώση των αγορών.
Η Saxo εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι μετοχές πρέπει να αποτελούν μέρος της κατανομής του ενεργητικού των επενδυτών, αλλά με χαμηλό συντελεστή στάθμισης περίπου 30%, ενώ η έκθεση θα πρέπει να αφορά κυρίως αμυντικούς τομείς (βασικά καταναλωτικά αγαθά και υγειονομική περίθαλψη) και μετοχές ελάχιστης μεταβλητότητας.
Ο Peter Garnry, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής τονίζει ότι: «Εξακολουθούμε να είμαστε αμυντικοί σε μετοχές, καθώς η αναλογία κινδύνου-ανταμοιβής για το 2019 φαίνεται κακή.
Βραχυπρόθεσμα, θα μπορούσαμε να δούμε ένα ράλι αν η Κίνα πετύχει την ώθηση της οικονομίας της και η χώρα επιτύχει μια συμφωνία με τις ΗΠΑ για το εμπόριο.
Οι ιαπωνικές μετοχές είναι αυτές που μοιάζουν μία καλύτερη επιλογή.
Οι μετοχές αναδυόμενων αγορών είναι εύθραυστες, με μοναδική εξαίρεση την αγορά της Βραζιλίας.

Αγορά συναλλάγματος: Η Fed υπαναχωρεί και το δολάριο θα εξασθενίσει

Το τελευταίο τρίμηνο του 2018 ήταν σαφώς το χειρότερο τρίμηνο από ό,τι αρκετοί είχαν εκτιμήσει, ενώ ο Δεκέμβριος 2018 ήταν ένας από τους πιο εφιαλτικούς μήνες στην ιστορία των αγορών.
Ο συνδυασμός σφιχτής νομισματικής πολιτικής της Fed και εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας τάραξε τους πάντες και φυσικά τη διεθνή οικονομία.
Ο επικεφαλής της Fed, Jerome Powell, δήλωσε πρόσφατα ότι η τράπεζα «ακούει με προσοχή τα μηνύματα των αγορών», γεγονός που μεταφράστηκε από αρκετούς ως ένδειξη ότι η τράπεζα θα χαλαρώσει τον ρυθμό αύξησης των βασικών επιτοκίων των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον αναλυτή  John Hardy, επικεφαλής της στρατηγικής για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες της Saxo Bank «η Fed προσεγγίζει σιγά-σιγά την πραγματικότητα ότι το δικό της καθεστώς σύσφιγξης και το ισχυρό δολάριο ΗΠΑ είναι όλο και πιο ασυμβίβαστο με τη χρηματοπιστωτική.
Ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί αρκετός χρόνος για να μπορέσει η Fed να πραγματοποιήσει μια πλήρη αναστροφή της αυστηρότερης πορείας της και η έλλειψη φωτεινών σημείων αλλού στην παγκόσμια οικονομία καθώς το έτος ξεκινάει μπορεί να σημαίνει ότι η πορεία προς ένα σταθερά ασθενέστερο δολάριο ΗΠΑ είναι βραχώδης το 2019».

Εμπορεύματα: Ο χρυσός ανακτά το καθεστώς ασφαλούς καταφυγίου

Ο χρυσός, ο οποίος κατέγραψε τον καλύτερο του μήνα σε δύο χρόνια τον Δεκέμβριο 2018, επανεμφανίστηκε ως ασφαλές καταφύγιο εν μέσω της αναταραχής στις υπόλοιπες αγορές.
 Η μείωση των αποδόσεων των δεκαετών ομολόγων των ΗΠΑ σε χαμηλά επίπεδα ενός έτους, οι μειωμένες προσδοκίες για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων, το δολάριο που έχει σταματήσει να ενισχύεται και η αναταραχή στις παγκόσμιες μετοχές υποστήριξαν την ανανεωμένη ζήτηση χρυσού καθώς και ασημένιο, δεδομένης της ιστορικής οικονομίας του σε χρυσό.
Ο Ole Hansen, επικεφαλής της στρατηγικής για τα εμπορεύματα τονίζει ότι θα υπάρξει ενίσχυση της ζήτησης σε χρυσό, καθώς οι επενδυτές αναζητούν για άλλη μια φορά προστασία.

Θετική πορεία για τα ομόλογα

Το 2019 θα είναι έτος σημαντικών αλλαγών, επομένως πιστεύουμε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να λάβουν επείγοντα μέτρα για τη διατήρηση του κεφαλαίου και να προετοιμαστούν για την επερχόμενη ύφεση.
Θα πρέπει να εξετάσουν την αγορά ομολόγων ως έναν τρόπο διαφοροποίησης των χαρτοφυλακίων μετοχών τους και να χρησιμοποιήσουν τα ομόλογα ως ένα buffer ενάντια στην αστάθεια της αγοράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης