Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Oxford Economics: Απειλή για την παγκόσμια οικονομία το πολύ υψηλό εταιρικό χρέος

Oxford Economics: Απειλή για την παγκόσμια οικονομία το πολύ υψηλό εταιρικό χρέος
Η Oxford Economics προειδοποιεί για το τεράστιο εταιρικό χρέος
Η παγκόσμια οικονομία απειλείται με σημαντική επιβράδυνση από το πολύ υψηλό εταιρικό χρέος, αναφέρει σε σημείωμά του ο επικεφαλής οικονομολόγος της Oxford Economics, Adam Slater.
Όπως υπογραμμίζει, πλέον οι κίνδυνοι από την αυξανόμενη συσσώρευση χρέους σε ολόκληρο τον κόσμο είναι υψηλότεροι σε σύγκριση τα προηγούμενα χρόνια, με τις εταιρείες που εκμεταλλεύτηκαν τα χαμηλά επιτόκια για τον δανεισμό τους να βρίσκονται σε χειρότερη μοίρα.
Σαν παράδειγμα, έφερε την επιβράδυνση στις αρχές της χιλιετίας, στην οποία έπαιξαν ρόλο και οι χρεοκοπίες εταιρειών.
Υπενθυμίζεται πως εχθές (21/1) το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποβάθμισε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2019, στο 3,5% έναντι 3,7%, εκτιμώντας παράλληλα ότι η επέκταση το 2018 ανέρχεται σε 3,7%.
«Οι εταιρείες σε κίνδυνο βλάπτουν περαιτέρω την ανάπτυξη.
Η εντατικοποίηση της πρόσφατης επιβράδυνσης της ανάπτυξης και η περαιτέρω υποχώρηση στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων, θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση στις αθετήσεις πληρωμών χρέους.
Πρωταρχικό ρόλο στην άνοδο του παγκόσμιου χρέους έλαβε η αύξηση των εταιρικών χρεών σε χώρες όπως η Κίνα, η Γαλλία και ο Καναδάς, όχι τόσο τα νοικοκυριά.
Τα επίπεδα του παγκόσμιου χρέους των νοικοκυριών παρέμειναν σχετικά σταθερά από το 2008», σχολιάζει ο οικονομολόγος, συμπληρώνοντας πως, σε αντίθετο κλίμα, στις ΗΠΑ φαίνεται να μειώνεται ο αριθμός αθετήσεων από επιχειρήσεις.
Παράλληλα, θέτει ως σημαντικό κίνδυνο τις αθετήσεις εταιρειών σε ταλανιζόμενες αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Τουρκία και η Αργεντινή.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης