Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θεοδωράκης: Με τη συμφωνία των Πρεσπών παύει η μονοπώληση της Μακεδονίας από τους γείτονές μας

Θεοδωράκης: Με τη συμφωνία των Πρεσπών παύει η μονοπώληση της Μακεδονίας από τους γείτονές μας
«Η συμφωνία δεν είναι τέλεια αλλά λύνει πολλά θέματα», υποστήριξε ο κ. Θεοδωράκης
Τους λόγους για τους οποίους τάσσεται υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών ανέλυσε στην ομιλία του στη Βουλή, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.
Ο κ. Θεοδωράκης υποστήριξε ότι με αυτήν τη συμφωνία σταματά η μονοπώληση του ονόματος «Μακεδονία» από το γειτονικό κράτος.
Παραδέχθηκε ότι η συμφωνία δεν είναι τέλεια, αλλά «το μεγάλο κέρδος είναι ότι η Ελλάδα επιβάλλει στους γείτονές μας τη σύνθετη ονομασία.
Βρείτε μου έναν κορυφαίο διεθνή αναλυτή που να λέει ότι χαμένοι είναι οι Έλληνες.
Η συμφωνία υποχρεώνει τους γείτονές μας να αλλάξουν τα σχολικά τους βιβλία, να αλλάξουν ονομασίες δημόσιων οργανισμών, να πάψουν να σφετερίζονται την ελληνική ιστορία και παράδοση».
Υποστήριξε, επίσης, ότι εάν η τρέχουσα Βουλή δεν ψηφίσει τη συμφωνία θα υπάρξει πρόβλημα, ενώ απευθυνόμενος στη ΝΔ υποστήριξε ότι είναι ψέμμα θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας, καθώς κάτι τέτοιο έχει αποκλειστεί απ' όλες τις πλευρές.
Πρόσθεσε ότι «όταν αυτή η χώρα αλλάξει όνομα και αυτό θα γίνει σύντομα και ονομαστεί Βόρεια Μακεδονία, η πρώτη σκέψη θα είναι ότι υπάρχει και η Κεντρική Μακεδονία και η Νότια Μακεδονία και η Ανατολική Μακεδονία και η Δυτική Μακεδονία. Και όλα αυτά είναι Ελλάδα και είναι στο δικό μας χέρι να δώσουμε νέα δύναμη σε αυτές τις περιοχές».
Σημείωσε ότι η Συμφωνία δεν δίνει τα πάντα, υπογραμμίζοντας ότι, αν η χώρα είχε ένα συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας ή αν η κυβέρνηση καλούσε όλα τα κόμματα γύρω από ένα τραπέζι, θα είχαμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα.
Ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε πως «το μεγάλο κέρδος είναι ότι η Ελλάδα επιβάλλει στους γείτονές μας σύνθετη ονομασία» και «υποχρεώνει τους γείτονές μας να αλλάξουν τα σχολικά τους βιβλία.
Η επόμενη γενιά δεν θα ανατρέφεται με τις ιδέες του αλυτρωτισμού.
Η Συμφωνία υποχρεώνει να αλλάξουν ονομασίες δημόσιων οργανισμών, να ξηλώσουν αγάλματα του Μ. Αλεξάνδρου, να πάψουν να σφετερίζονται την ελληνική ιστορία και την αρχαία Μακεδονική παράδοση και όλα αυτά με τροποποίηση του Συντάγματος».
Αναφερόμενος στο τι θα γίνει αν η Συμφωνία δεν ψηφιστεί είπε ότι «τότε, θα πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε με ένα κράτος που θα το λένε Μακεδονία παντού και πάντα» και συμπλήρωσε ότι δεν απέδωσαν τα εμπάργκο, οι αποκλεισμοί και τα βέτο και τα συλλαλητήρια του 1990. «Όχι μόνο δεν απέδωσαν αλλά η χώρα έχασε. Η επιδίωξη ενός συμβιβασμού έπρεπε να είναι ο μεγάλος πατριωτικός στόχος», τόνισε.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού υποστήριξε ότι «σε περίπτωση απόρριψης της Συμφωνίας η χώρα θα απομονωθεί διεθνώς, θα συγκρουστούμε με την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Δεν μας προβληματίσει ότι όλοι οι σύμμαχοί μας θα είναι απέναντι στην Ελλάδα αν αρνηθούμε αυτή τη Συμφωνία και οι μόνοι που θα χαίρονται είναι οι Τούρκοι και οι Ρώσοι».
«Για το Ποτάμι είναι προτεραιότητα η ασφάλεια της χώρας και αυτό σημαίνει στέρεες σχέσεις με τους δυτικούς συμμάχους μας» είπε.
Μιλώντας για το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης της Συμφωνίας που λένε αρκετά στελέχη της ΝΔ, είπε ότι «είναι το ίδιο με αυτό που έλεγε ο κ. Τσίπρας το 2014. Θα έσκιζε τα μνημόνια και οι ξένοι θα κλαίνε, θα βαράει τα νταούλια και οι αγορές θα χορεύουν. Η αλήθεια είναι ότι δεν θα υπάρξει άλλη βελτιωμένη Συμφωνία».
Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε: «Την εθνική συνεννόηση τη θυμούνται όλοι στην πτώση τους, δεν είναι ο κ. Τσίπρας εξαίρεση. Το Ποτάμι δεν επενδύει στους εμφυλίους, στις καθημερινές συγκρούσεις που απορροφούν όλη την ενέργεια της κοινωνίας». Και πρόσθεσε: «Τα ισοπεδώσατε όλα για να έρθετε στην εξουσία και η επίθεση χωρίς όρια σε θεσμούς από της ΕΕ μέχρι την επιχειρηματικότητα είχε σαν αποτέλεσμα να θεωρούνται όλα ύποπτα, όλα βρώμικα».
«Αφού η Δημοκρατία είχε ξεπουλήσει τη χώρα, όπως λέγατε, γιατί σήμερα κάποιοι να μην λένε ότι η Δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία;» πρόσθεσε.
«Ό,τι φωνάζετε το έχει φωνάξει και ο ΣΥΡΙΖΑ στα χρόνια του αντιμνημονιακού αγώνα. Φτάσατε στο σημείο να καταγγέλλεται τους αστυνομικούς που προσπάθησαν να προστατεύσουν τις εισόδους της βουλής από την επίθεση φασιστικών ομάδων», είπε απευθυνόμενος στη ΝΔ.
Προσβλητική για τον εκσυγχρονιστικό κόσμο χαρακτήρισε τη στάση του ΚΙΝΑΛ και ζήτησε την ξεκάθαρη τοποθέτηση του Γιώργου Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης κατέληξε λέγοντας ότι «υπάρχουν πολλοί που μας σφίγγουν το χέρι και κοιτούν για πρώτη φορά το Ποτάμι, επιστρέφουν στελέχη που είχαμε χάσει. Σημασία έχει να μη χάνεις την ψυχή σου, τον προσανατολισμός σου στην πολιτική, να μην γίνεσαι άδικος, να μην τυφλώνεσαι και κυρίως να μην ξεχνάς γιατί πολεμάς και για ποιους πολεμάς. Το Ποτάμι αυτόν τον άνισο πόλεμο δεν θα τον χάσει. Μπορεί να έχασε την ΚΟ, αλλά δεν θα χάσει το κέντρο του, δεν θα χάσει τον προσανατολισμό του, δεν θα χάσει την πυξίδα του και γι' αυτό είμαστε περήφανοι». Και δήλωσε ότι «την επόμενη εβδομάδα θα απαντήσει με στοιχεία ποιος σκότωσε την ΚΟ του Ποταμιού γιατί ο ελληνικός λαός και οι 222.000 του Ποταμιού πρέπει να μάθουν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης