Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Αναβαθμίζονται σε «B3» Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική - Θετικό το outlook

Moody's: Αναβαθμίζονται σε «B3» Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική - Θετικό το outlook
Νέες αναβαθμίσεις για τις κυπριακές τράπεζες 
Στην αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας (με εγγύηση τις καταθέσεις) της Τράπεζας Κύπρου και Ελληνικής Τράπεζας προχώρησε η Moody's Investors Service, από «Caa1» σε «B3», διατηρώντας, μάλιστα, σε θετικές τις προοπτικές (outlook).
Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, η αναβάθμιση της Τράπεζας Κύπρου οφείλεται στις αλλαγές στη δομή της τράπεζας, στην έκδοση πρόσθετων τίτλων της Κατηγορίας 1 (AT1) ύψους 220 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2018, που ενισχύουν τα διαθέσιμα αποθέματα για την προστασία των καταθετών.
Την ίδια στιγμή, η αναβάθμιση της Ελληνικής αντικατοπτρίζει το ενισχυμένο franchise, την ποιότητα του ενεργητικού και το κεφάλαιό της, μετά και την ενσωμάτωση 9,3 δισ. ευρώ περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων, κυρίως καταθέσεων, που αποκτήθηκαν το καλοκαίρι από την Συνεργατική Τράπεζα.
Επίσης, αφορά την αύξηση κεφαλαίου ύψους 150 εκατ. ευρώ, για την οποία η τράπεζα έχει ήδη αναλάβει δεσμεύσεις.
Και για τις δύο τράπεζες, οι θετικές προοπτικές αντικατοπτρίζουν τις προσδοκίες της Moody's για περαιτέρω βελτιώσεις των χρηματοοικονομικών μεγεθών, κυρίως στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων τους επόμενους 12-18 μήνες, στο πλαίσιο ενός βελτιωμένου λειτουργικού περιβάλλοντος στην Κύπρο.
Ο οίκος αναμένει ισχυρή ανάπτυξη, κατά 3,7% για το 2019, ποσοστό πολύ υψηλότερο από το μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης.

Ελληνική Τράπεζα: Στα 295,9 εκατ. ευρώ τα κέρδη στο 9μηνο 2018, λόγω Συνεργατικής

Στα 295,9 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα κέρδη της Ελληνικής Τράπεζα στο εννεάμηνο του 2018, έναντι ζημιών 17,8 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2017.
Τα αποτελέσματα 9μήνου είναι τα πρώτα που περιλαμβάνουν την επίδραση της απορρόφησης του «καλού» ενεργητικού της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, όπως υπογραμμίζει το Stockwatch.
Το κέρδος συμπεριλαμβάνει την αρνητική υπεραξία ύψους €297,9 εκ. που προκύπτουν από την απόκτηση, η οποία αποτελείται από τη διαφορά μεταξύ της καθαρής αξίας της αποκτηθείσας περιμέτρου ύψους €247 εκ. και του αντιτίμου ύψους €74,2 εκ. που η Ελληνική Τράπεζα συμφώνησε να καταβάλει στην πρώην Συνεργατικής Τράπεζας και την εφαρμογή λογιστικών προτύπων βάσει των οποίων αναγνωρίζεται άμεσα η αξία των μελλοντικών εσόδων, εξαιρουμένων των χρεώσεων, που μπορεί να προκύψουν από το σχέδιο προστασίας περιουσιακών στοιχείων (ΣΠΠΣ).
Παράλληλα σημειώνεται ότι μετά την απόκτηση, αυξήθηκε η αξία των κυπριακών κυβερνητικών ομολόγων (ΚΚΟ) που έχουν αγοραστεί. Σημειώνεται ότι η Ελληνική Τράπεζα είναι ο μεγαλύτερος κάτοχος ΚΚΟ, κατέχοντας €4,6 δισ., δηλαδή περίπου το 20% του χρέους της κυπριακής κυβέρνησης.
Σε ότι αφορά άλλα μεγέθη σημειώνεται ότι ο ενδεικτικός δείκτης κεφαλαίου κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 (CET1) βρίσκεται στο 18,2%, ενώ ο ενδεικτικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας στο 20,9%, λαμβάνοντας υπόψη την πλήρως εξασφαλισμένη αύξηση κεφαλαίου, ύψους €150 εκατ. η οποία υπολογίζεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2019.
Η Ελληνική Τράπεζα, κατέχει μερίδιο αγοράς καταθέσεων σε νοικοκυριά στο 39% και μερίδιο αγοράς δανείων και χορηγήσεων σε νοικοκυριά στο 30%.
Σε σχέση με το προηγούμενo τρίμηνo ο δείκτης ΜΕΧ μειώθηκε από 51,6% στο 25,6%3, ενώ οι καθαρές ΜΕΧ προς περιουσιακά στοιχεία μειώθηκαν από 12% στο 4%.

Τράπεζα Κύπρου: Ζημιές 37 εκατ. ευρώ στο 9μηνο 2018

Ζημιές ύψους 37 εκατ. ευρώ κατέγραψε η Τράπεζα Κύπρου στο 9μηνο του 2018.
Ειδικότερα, τα συνολικά έσοδα ανήλθαν σε €586 εκ., σε σύγκριση με €660 εκ. πέρσι, σημειώνοντας μείωση 11% σε ετήσια βάση.
Τα καθαρά έσοδα από τόκους και το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο για το εννεάμηνο 2018 ανήλθαν σε €340 εκ. και 2.51% αντίστοιχα.
Τα καθαρά έσοδα από τόκους μειώθηκαν κατά 20% σε σχέση με πέρσι.
Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο είναι μειωμένο κατά 76 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με πέρσι.
Τα συνολικά έξοδα για το εννεάμηνο του 2019 είναι αυξημένα κατά 1% στα €291 εκ. από €287 εκ.
Ο δείκτης κόστος προς έσοδα ανήλθε σε 50%, σε σύγκριση με 43% πέρσι.
Οι προβλέψεις για το εννεάμηνο του 2018 μειώθηκαν σε €150 εκ.,σε σύγκριση με €836 εκ. πέρσι.
Οι συνολικές καταθέσεις πελατών του Συγκροτήματος μειώθηκαν κατά 6% και ανήλθαν σε €16,850 εκ.
Τα μεικτά δάνεια του Συγκροτήματος ανήλθαν σε €16,201 εκ. με ετήσια πτώση 14%.
Σε δήλωση του ο διευθύνων σύμβουλος του συγκροτήματος John Hourican αναφέρει ότι τα αποτελέσματα αντανακλούν τη συνέχιση της προσπάθειας για εξυγίανση των ισολογισμών. «Αυτό επιταχύνθηκε μέσω της συμφωνίας για την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο Project Helix.
Το Helix αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου για την αποκατάσταση του ισολογισμού μας και τη σταθεροποίηση του κεφαλαίου μας Αναμένουμε την εκτέλεση κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019, με τη λήψη της κανονιστικής έγκρισης από την ΕΚΤ», σημειώνει.
«Αυτή η πώληση χαρτοφυλακίου συμπληρώνει τη μείωση της οργανικής έκθεσής μας (NPE). Κατά το τρίτο τρίμηνο, μειώσαμε τα ΜΕΔ κατά €224 εκ.
Αυτό είναι το δέκατο τέταρτο συνεχές τρίμηνο των ουσιαστικών μειώσεων των ΜΕΔ και είναι σύμφωνο με την καθοδήγησή μας μετά το Helix».
«Από την κορυφή το 2014, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης του χαρτοφυλακίου Helix, μειώσαμε τώρα το απόθεμα ΜΕΔ κατά 67% ή κατά €10 δισ.
Στις 30 Σεπτεμβρίου 2018 (συμπεριλαμβανομένου του οφέλους του Helix) έχουμε υπόλοιπα €5 δισ. και καλύπτονται από πρόβλεψη 49%.
Παραμένουμε δεσμευμένοι να σημειώσουμε περαιτέρω ουσιαστική πρόοδο τα επόμενα τρίμηνα και να επιστρέψουμε στην επιχειρηματική δραστηριότητα της στήριξης της κυπριακής οικονομίας».
«Τον Νοέμβριο ολοκληρώσαμε την πώληση της βρετανικής θυγατρικής μας.
Η πώληση προσθέτει 70 μονάδες βάσης σε δείκτες κεφαλαίου, εκ των οποίων οι 60 μονάδες βάσης καταγράφηκαν το τρίτο τρίμηνο και είναι γενικά ουδέτεροι από τον λογαριασμό αποτελεσμάτων.
Επιπλέον, τον Αύγουστο, χρεώσαμε €220 εκ. πρόσθετα Αξιόγραφα Κεφαλαίου Κατηγορίας 1 (AT1) και αναμένουμε ότι θα εκδοθούν πριν από το τέλος του έτους.
«Τα επίπεδα κεφαλαίου μας παραμένουν επαρκή στο τέταρτο τρίμηνο.
Στις 30 Σεπτεμβρίου 2018, ο δείκτης CET1 της Τράπεζας (μεταβατικός) ήταν 11,9% και ο Συνολικός Κεφαλαιουχικός Δείκτης ήταν 13,4%, υπερβαίνοντας τις κανονιστικές απαιτήσεις».
«Έχουμε μια σαφή στρατηγική για τη συνέχιση της βελτίωσης της θέσης της Τράπεζας στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων και την περαιτέρω αντιμετώπιση του υπολειπόμενου ποσού των μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους € 5 δισ.
Εξακολουθούμε να είμαστε τόσο επικεντρωμένοι στο να συνεχίζουμε να επιδιώκουμε λύσεις, τόσο οργανικές όσο και μη οργανικές για να κάνουμε την Τράπεζα πιο ισχυρή, ασφαλέστερη, επικεντρωμένη στην Κύπρο, ικανή να στηρίξει την τοπική οικονομία », τονίζει.

Διαβάστε: Moody's: Αναβαθμίζεται σε «Ba2» η Κύπρος, σε σταθερό μεταβάλλεται το outlook

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης