Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Αναβαθμίζεται σε Α (high) η Ιαπωνία, σταθερό το trend

DBRS: Αναβαθμίζεται σε Α (high) η Ιαπωνία, σταθερό το trend
Αναβαθμίζεται η Ιαπωνία από τη DBRS, παρά το χρέος-μαμούθ
Στην αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας για την Ιαπωνία προχώρησε η DBRS, από «Α» σε «A (high)» (από R-1 (low) σε R-1 (middle) η βραχυπρόθεσμη), ορίζοντας σε σταθερές τις προοπτικές (trend) για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Όπως αναφέρει ο καναδικός οίκος, η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει την άποψη ότι οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις σε συνδυασμό με τη δυναμική ανάπτυξη και τις ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες, έχουν μειώσει τους κινδύνους που συνδέονται με τα χρόνια ελλείμματα και το υψηλό δημόσιο χρέος.
Από την τελευταία ανασκόπηση της DBRS τον Ιούνιο του 2018, ο νόμος για τον έλεγχο της μετανάστευσης τον Δεκέμβριο και η δέσμευση της κυβέρνησης για δημοσιονομική εξυγίανση, αποδεικνύουν τη συνεχή πρόοδο στην επίτευξη σταθερής ανάπτυξης και της σταθεροποίηση του χρέους.
Η Ιαπωνία αποτελεί μια από τις πλουσιότερες και πιο διαφοροποιημένες οικονομίες.
Η χώρα απολαμβάνει εξαιρετικά χαμηλό κόστος χρηματοδότησης λόγω των υψηλών επιπέδων διακυβέρνησής της, της υψηλής ιδιωτικής αποταμίευσης, της μεγάλης βάσης εγχώριων επενδυτών και των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ).
Το υψηλό πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αντικατοπτρίζει τις υψηλές αποταμιεύσεις του ιδιωτικού τομέα, ενώ η θέση του καθαρού πιστωτή -η υψηλότερη στις προηγμένες οικονομίες- δημιουργεί μεγάλες ροές εσόδων από το εξωτερικό.
Ωστόσο, οι αξιολογήσεις της Ιαπωνίας παραμένουν περιορισμένες από τις διαρθρωτικές πιστωτικές προκλήσεις.
Τα δημόσια οικονομικά παραμένουν στην κεντρική πιστωτική αδυναμία της Ιαπωνίας.
Τα επίμονα ελλείμματα συνέβαλαν στο ακαθάριστο δημόσιο χρέος, ήτοι 237,6% του ΑΕΠ, το υψηλότερο ποσοστό παγκοσμίως.
Ο γηράσκων πληθυσμός, η συρρίκνωση του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας και ο αργός ρυθμός των εγχώριων επενδύσεων, επηρεάζουν τη δυναμική ανάπτυξης του ΑΕΠ και τις πληθωριστικές πιέσεις, επισημαίνεται.
Ο οίκος αναμένει το χρέος να υποχωρήσει σε 236,6% το 2019, από 238,2% πέρυσι, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα θα περιοριστεί στο 2,8% -από 3,7% το 2018.
Τέλος, η οικονομική ανάπτυξη υπολογίζεται σε μόλις 0,9% το τρέχον έτος, από 1,1% και 1,9% τα έτη 2018 και 2019, αντίστοιχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης