Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το μεγαλόπνοο σχέδιο του Salvini για να αντικαταστήσει τη Merkel στο «τιμόνι» της ΕΕ

Το μεγαλόπνοο σχέδιο του Salvini για να αντικαταστήσει τη Merkel στο «τιμόνι» της ΕΕ
O αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης M. Salvini προωθεί την εκστρατεία του για την ανανέωση της ΕE αλλά σε πιο εθνικιστικές γραμμές
Η μεγάλη φιλοδοξία του Matteo Salvini του Ιταλού εθνικιστή είναι να αντικαταστήσει την Angela Merkel (Γερμανίδα Καγκελάριος) ως τον ακρογωνιαίο λίθο της ευρωπαϊκής πολιτικής και βλέπει ως «όχημα» τις Ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019.
Μετά την άνοδό του στην εξουσία το 2018 ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης προωθεί την εκστρατεία του για την ανανέωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά σε πιο εθνικιστικές γραμμές, σύμφωνα με τον Guglielmo Picchi, πρώην τραπεζίτη της Barclays και νυν υφυπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας.
O Salvini θεωρεί ότι, εάν οι εθνικιστές της Ευρώπης καταγράψουν καλές επιδόσεις στις Ευρωεκλογές και η Lega εξασφαλίσει ένα ποσοστό άνω του 30%, τότε θα έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει τη δική του ατζέντα στην Ευρώπη, είπε σε συνέντευξή του ο Picchi, όπως γράφει το Bloomberg.
Αυτό προϋποθέτει σχεδόν το διπλασιασμό του ποσοστού των ψήφων που κέρδισε το κόμμα του στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου 2018.
«Τότε, ακριβώς όπως η Merkel ήταν ο οδηγός της Ευρώπης για πολλά χρόνια, τώρα θα είναι ο Salvini», συνέχισε ο Picchi.
«Όλοι θα πρέπει να συνεννοούνται με τον Salvini. Η ηγεσία του δεν θα είναι πλέον μόνο ιταλική, αλλά και ευρωπαϊκή», τόνισε ο Ιταλός υφυπουργός Εξωτερικών.
Εξάλλου οι νέοι ευρωβουλευτές θα πλέον λόγο στη διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του εκτελεστικού βραχίονα της ΕΕ, επηρεάζοντας την ασκούμενη πολιτική, πράγμα που εξυπηρετεί τα σχέδια του 45χρονου ηγέτη της Lega.
Τα εμπόδια, που θα συναντήσει μπροστά του ο Salvini, περιλαμβάνουν τη σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ των εθνικιστικών κομμάτων της Ευρώπης αλλά και την τεράστια οικονομική επιρροή της Γερμανίας, αλλά αυτό δεν φαίνεται να πτοεί τον Salvini.
Μιλώντας σε συγκέντρωση στη Σικελία και με αφορμή την εισαγγελική έρευνα για την άρνησή του να επιτρέψει την προσέγγιση πλοίου με μετανάστες σε ιταλικό λιμάνι τόνισε: 
«Μπορούν να με προσβάλουν, να με απειλήσουν, να με βάλουν υπό καθεστώς έρευνας και να με συλλάβουν, αλλά εγώ θα προχωρήσω ευθεία θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι τα σύνορα αυτής της χώρας».
Ο Ιταλός αντιπρόεδρος και υπουργός Εσωτερικών έχει βρει κοινό βηματισμό με την ηγέτιδα των Γάλλων εθνικιστών Marine Le Pen, με τον επικεφαλής του ισχυρότερου κόμματος στην  Πολωνία, Jaroslaw Kaczynski.
Επίσης προσεγγίζει την Alice Weidel, τον επικεφαλής της Eναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), τον επικεφαλής της Σουηδικής δημοκρατίας Jimmie Akesson και τον Geert Wilders στην Ολλανδία.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του Salvini κινείται σταθερά πάνω από το 32%, το οποίο συγκρινόμενο με το 17,4% που έλαβε στις τελευταίες εκλογές, ξεπερνά το όριο το οποίο έθεσε
ο Picchi.
Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα εθνικιστικά - λαϊκιστικά κόμματα σε ολόκληρη την ΕΕ θα κερδίσουν πιθανώς λιγότερο από το ένα τρίτο των εδρών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκτιμά ο οικονομολόγος της JPMorgan David Mackie.
«Λόγω της διαφορετικής φύσης των πολιτικών κομμάτων, της έλλειψης κοινής ατζέντας και της φύσης της εξουσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπάρχει ένα όριο σε ό, τι μπορούν να επιτύχουν», συμπλήρωσε ο Mackie.
Για τον Salvini οι ευρωεκλογές θα είναι η «μητέρα των μαχών» στην εκστρατεία κατά «των γραφειοκρατών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, μιας αποτυχημένης φιλελεύθερης ηγεσίας και του γαλλο-γερμανικού άξονα».
Οποιοδήποτε ποσοστό πάνω από 30% θα είναι μία τεράστια επιτυχία  για τη Lega, δήλωσε ο Picchi.
Αν ο Salvini επιτύχει τον Μάιο, θα έχει μπροστά του μία πλούσια ατζέντα με αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης μιας τιτάνιας προσπάθειας για την άμβλυνση των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωζώνης προς όφελος της Ιταλίας.
«Δεν θα εγκαταλείψουμε το ευρώ, αλλά θέλουμε να αναθεωρήσουμε τις συνθήκες, θέλουμε νέους κανόνες για τους προϋπολογισμούς των χωρών και τα όρια του ελλείμματος», τόνισε ο Picchi.
«Εάν είστε σε ύφεση, θα πρέπει να επιτρέψετε έναν επεκτατικό προϋπολογισμό», σημείωσε με νόημα ο πρώην τραπεζίτης της Barclays.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης