Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παππάς: Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο στη δίκαιη ανάπτυξη

Παππάς: Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο στη δίκαιη ανάπτυξη
"Δήμοι και Περιφέρειες εξοπλίζονται σύντομα με ένα ψηφιακό εργαλείο διαχείρισης εργασιών, όπως θα συμβεί για 21 χιλιάδες ακόμη φορείς του Δημοσίου", τονίζει ο Ν. Παππάς

«Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο στη δίκαιη ανάπτυξη.
Και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο πιο κοντινός στην κοινωνία θεσμός, καλείται να συμβάλει με έναν κρίσιμο ρόλο: να σηκώσει ένα ιδιαίτερο φορτίο υπέρ των τοπικών κοινωνιών», αναφέρει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Ν. Παππάς, σε άρθρο του στην εφημερίδα "Αυγή της Κυριακής".
Όπως σημειώνει «αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα, αλλά πολύ περισσότερο μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, είναι δήμοι και Περιφέρειες σε εγρήγορση, δημοτικές παρατάξεις με πρόγραμμα, έτοιμες να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που δίνουν οι νέες τεχνολογίες και η δίκαιη και ισόρροπη διάχυσή τους στην κοινωνία». «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι αριστερές και προοδευτικές διοικήσεις, που αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της διάχυσης των νέων τεχνολογιών προς όλους. Διοικήσεις που θα μπορέσουν να φέρουν το αύριο, σήμερα για όλους», συμπηρώνει.
Ο υπουργός υπογραμμίζει ότι «οι νέες τεχνολογίες δίνουν εξαιρετικές δυνατότητες για αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας και της αποτελεσματικότητας του κράτους», «ο τρόπος με τον οποίο διαχέονται στην κοινωνία και την οικονομία θα κρίνει αν αυτές οι τεχνολογίες θα αποτελέσουν εργαλείο σύγκλισης ή μήτρα νέων ανισοτήτων.
Η δίκαιη διάχυσή τους είναι όρος δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης».
Οι νέες τεχνολογίες, όπως σημειώνει, «αποτελούν μέσο για να αναβαθμίσουμε τον τρόπο ζωής στις πόλεις αλλά και τις εργασιακές συνθήκες», να ενισχύσουμε τις δημοκρατικές διαδικασίες και να εξοικονομήσουμε πόρους, όμως για να γίνει κατορθωτός αυτός ο στόχος, «πέρα από την κυβερνητική αποφασιστικότητα, χρειάζονται η κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών και η ενεργοποίηση των ζωντανών προοδευτικών αυτοδιοικητικών δυνάμεων».
Δηλώνει ότι η στήριξη προς την τοπική αυτοδιοίκηση είναι δεδομένη και αναφέρει ότι «δήμοι και Περιφέρειες εξοπλίζονται σύντομα με ένα ψηφιακό εργαλείο διαχείρισης εργασιών, όπως θα συμβεί για 21 χιλιάδες ακόμη φορείς του Δημοσίου».
«Με το έργο της ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων δίνουμε σάρκα και οστά στο μεγάλο όραμα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και επιτυγχάνουμε την ταχύτερη και ασφαλέστερη ανταλλαγή εγγράφων, ενώ θα εξοικονομούμε ετησίως 380 εκατ. ευρώ», συνεχίζει και υπογραμμίζει ότι «καμία υπόθεση δεν θα μπορεί να χάνεται.
Το ηλεκτρονικό πρωτόκολλο δίνει τη δυνατότητα της διαρκούς παρακολούθησης κάθε υπόθεσης που κατατίθεται από τους πολίτες έως τη διεκπεραίωσή της.
Τα γκρίζα σημεία στην εξυπηρέτηση παύουν να υφίστανται, όλοι αντιμετωπίζονται με ισότητα».
Προσθέτει ότι «με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων, αναπτύσσουμε την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη.
Έναν κόμβο διαλειτουργικότητας μέσω του οποίου θα αιτούμαστε και θα λαμβάνουμε από το Δημόσιο, τους δήμους και τις Περιφέρειες τα έγγραφα που χρειαζόμαστε, ενώ θα εξουσιοδοτούμε τη διοίκηση να αναζητά έγγραφα από διάφορες αρχές ώστε να διευκολύνεται η συμμετοχή σε διαγωνισμούς ή άλλες διαδικασίες του Δημοσίου», αλλά και πως στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης «σχεδιάζουμε την πιλοτική εφαρμογή ενός προγράμματος έξυπνης στάθμευσης για 20.000 θέσεις σε διάφορους δήμους της χώρας».
Επιπλέον, αναφέρει ότι επιχειρήσεις αποτελούν πυλώνες για αρκετές τοπικές κοινωνίες και δήμους και «με το Ψηφιακό ΓΕΜΗ που σχεδιάζουμε, διευκολύνουμε το έργο τους, αυτοματοποιούμε την παροχή δικαιολογητικών και τους παρέχουμε δωρεάν 130.000 ψηφιακές υπογραφές για την ηλεκτρονική υποβολή των ισολογισμών τους».
Ακόμη, ο κ.Παππάς σημειώνει αναφερόμενος στα δίκτυα νέας γενιάς υπογραμμίζει πως «σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, σχεδιάζουμε την αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών της χώρας.
Ολοκληρώνουμε το έργο Rural Broadband, υλοποιούμε τη δράση Super Fast Broadband, προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ ετησίως, μέσω της οποίας επιδοτούμε την απόκτηση γραμμών υπερυψηλών ταχυτήτων Ίντερνετ.
Ετοιμάζουμε -σε σύντομο χρόνο- την προκήρυξη του διαγωνισμού για το έργο Ultra Fast Broadband, το οποίο -με προϋπολογισμό 700 εκατ. ευρώ- αποτελεί το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ στα ευρυζωνικά δίκτυα στην Ευρώπη και το οποίο θα δώσει πρόσβαση σε 2,5 εκατ. πολίτες στο Διαδίκτυο με ταχύτητες τουλάχιστον 100 Mbps έως το 2023».
«Η Ελλάδα προχωρά στην επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η Ε.Ε. με ταχύτατους ρυθμούς», τονίζει ο υπουργός και αναφέρει ότι «ήδη βρισκόμαστε σε συνεργασία με δήμους για την ανάπτυξη δικτύων 5G, που θα αλλάξουν ολοκληρωτικά την καθημερινότητά μας και θα επηρεάσουν θετικά σειρά τομέων μέσω της ανάπτυξης πρωτοπόρων εφαρμογών».
«Τεχνολογίες χωρίς ανθρώπους που δεν μπορούν να τις χειρίζονται και να επωφελούνται από αυτές καταλήγουν άχρηστες τεχνολογίες», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «έχουμε εκκινήσει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών.
Είτε μέσω της δημιουργίας Πρότυπων Ψηφιακών Κέντρων, που στοχεύουν στην ατομική βιωματική ανάπτυξη δεξιοτήτων, σε διάφορους δήμους, είτε με το σχεδιασμό προγραμμάτων για την εκπαίδευση 250.000 Ελλήνων σε συνεργασία με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης