Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Σε πολλά «μέτωπα» στραμμένα τα βλέμματα των επενδυτών – Η τάση, το ομόλογο και οι εταιρικές ανακοινώσεις

Σε πολλά «μέτωπα» στραμμένα τα βλέμματα των επενδυτών – Η τάση, το ομόλογο και οι εταιρικές ανακοινώσεις
Αν και έχουν συμπληρωθεί έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις η υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων δεν έχει τιμολογηθεί λόγω των ανησυχιών για τις τράπεζες
Αν και η περίοδος που έχουμε διανύσει έχει σημαδευτεί από την εξαιρετικά φτωχή ειδησεογραφία, σήμερα (28/1) οι επενδυτές αναμένεται να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους σε πολλά «μέτωπα».
Το κυριότερο είναι η έκδοση του πενταετούς ομόλογου με κάποιες πληροφορίες να έχουν κάνει το γύρο της αγοράς το Σαββατοκύριακο, αναφέροντας πως σήμερα γίνεται το premarketing και η χώρα βγαίνει στις αγορές.
Η χρονική συγκυρία είναι καλή λόγω της μεγάλης πίεσης που έχει ασκηθεί στις τιμές των ομολόγων, τονίζουν στελέχη της αγοράς, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για κάλυψη της έκδοσης.
Η υποχώρηση των αποδόσεων πάντως, δεν έχει τιμολογηθεί από την αγορά, λόγω των ανησυχιών για τον τραπεζικό κλάδο.
Η αγορά πάντως έχει καταγράψει έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με συνολική απόδοση 2,65%.
Όμως στο ίδιο διάστημα αν και ο τραπεζικός δείκτης έχει ενισχυθεί κατά 2,43% η Τράπεζα Πειραιώς καταγράφει απώλειες 13,24% και οριακή είναι η άνοδος για Εθνική Τράπεζα και Eurobank.
Σημειώνεται πως μέσα στον Ιανουάριο ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει απώλειες 11,8%.
Ουσιαστικά η άνοδος του τραπεζικού δείκτη οφείλεται στην άνοδο της Alpha Bank κατά 7% στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις, αφού πρώτα η μετοχή κατέγραψε χαμηλό στα 0,8825 ευρώ στη συνεδρίαση της 18ης Ιανουαρίου.
Εκτός από την έκδοση ομολόγου η αγορά έχει σήμερα (28/1) στραμμένο το βλέμμα της στην ολοκλήρωση της υποβολής των προσφορών για την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων για το χαρτοφυλάκιο Pillar ύψους 2 δισ. ευρώ.
Το χαρτοφυλάκιο υπενθυμίζεται πως ανήκει στη Eurobank και αποτελείται από 44 χιλιάδες στεγαστικά δάνεια.
Παράλληλα σήμερα αναμένονται και τα αποτελέσματα της δημόσιας πρότασης για ανταλλαγή των μετοχών (κοινών και προνομιούχων) της Τιτάν και την παράλληλη εισαγωγή τους στα χρηματιστήρια Βρυξελλών, Παρισιού και Αθήνας.  
Τέλος σήμερα θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα των δημόσιων προτάσεων των Nexans και Druckfarben, με την πρώτη να έχει περισσότερο ενδιαφέρον αφού οι τελευταίες αγορές έδειξαν πως βρίσκεται οριακά χαμηλότερα από το 90% και αναμένονται τα αποτελέσματα των αγορών εκτός ταμπλό.
Η δημόσια πρόταση της Druckfarben έχει ήδη ξεπεράσει το 90% και θεωρείται τυπική η δημοσίευση των αποτελεσμάτων της εν λόγω πρότασης.

Η τεχνική εικόνα του ΧΑ

Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος του τμήματος αναλύσεων της Beta ΑΧΕΠΕΥ, Μάνος Χατζηδάκης, τεχνικά η αγορά βρίσκεται εντός του γνώριμου εύρους διακύμανσης χωρίς να διαταράσσει τα όρια που σηματοδοτούν την εικόνα συσσώρευσης των τελευταίων 4 μηνών.
Οι αγοραστές κέρδισαν χρόνο ώθησαν το Γενικό Δείκτη προς τα υψηλά του 2019 και η προσπάθεια τους αυτή ανταμείφθηκε με ένα φρέσκο σήμα αγορών από τον MACD στην συνεδρίαση της Τρίτης.
Παράλληλα είχαμε ταυτόχρονη διάσπαση των κινητών μέσων των 30 και 50 ημερών οι οποίοι πλέον εφάπτονται λόγω της πολύμηνης συσσώρευσης αλλά και του συρρικνωμένου εύρους διαπραγμάτευσης το οποίο προοδευτικά σφίγγει όλο και περισσότερο γύρω από μια νέα κεντρική τιμή.
Σε επίπεδα αδιαφορίας οι ταλαντωτές δεν υποδηλώνουν κάποια αποφασιστική διαφοροποίηση ως προς την κατεύθυνση της τάσης.
Για την εβδομάδα που ξεκινάει η συσσώρευση δεν αφήνει πολλά περιθώρια αμφισβήτησης καθώς οι συναλλαγές είναι ακόμα ανώριμες για να υποστηρίξουν κάτι διαφορετικό προς την μία ή άλλη κατεύθυνση, σημειώνει ο κ.Χατζηδάκης.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης