Νέα παρέμβαση Pyatt (πρέσβης ΗΠΑ) υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών - «Ενθαρρυντικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη»

Νέα παρέμβαση Pyatt (πρέσβης ΗΠΑ) υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών - «Ενθαρρυντικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη»
Κατά την ομιλία του στο ενεργειακό συνέδριο Athens Energy Forum 2019, υπογράμμισε τον ρόλο της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι η χώρα αναδεικνύεται σε πόλο σταθερότητας για την περιοχή
Για σημαντική συμβολή της Συμφωνίας των Πρεσπών στην ευημερία, την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την πρόοδο της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων, έκανε λόγο ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt.
Κατά την ομιλία του στο ενεργειακό συνέδριο Athens Energy Forum 2019, υπογράμμισε τον ρόλο της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι η χώρα αναδεικνύεται σε πόλο σταθερότητας για την περιοχή.
Ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος όπως τόνισε ο Pyatt, δήλωσε ότι παρά τη διαφωνία του η Συμφωνία θα προχωρήσει, αφού κυρώθηκε από την ελληνική Βουλή.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη, η Συμφωνία των Πρεσπών θα οδηγήσει σε αναβάθμιση του ρόλου της Θεσσαλονίκης στην περιοχή των Βαλκανίων.
Ο Pyatt χαρακτήρισε στρατηγικό τον ρόλο της Ελλάδας στο ενεργειακό τοπίο, υπογραμμίζοντας τη σημασία του αγωγού TAP.
Ο αγωγός TAP  θα είναι η πρώτη υποδομή που θα διαφοροποιεί τις πηγές προμήθειας στην περιοχή.
Σύμφωνα με τον πρέσβη των ΗΠΑ, οι νέες υποδομές (IGB, FSRU Αλεξανδρούπολης, κάθετος διάδρομος) μαζί με τις παλιές (Ρεβυθούσα) στερούν από τη Ρωσία τη δυνατότητα να καθορίζει τις τιμές.
Οι σχέσεις ΗΠΑ - Ελλάδας έχουν ενισχυθεί σημαντικά, τόνισε ο Pyatt.
Σύμφωνα με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, όπως η Tesla που όπως είναι γνωστό επιδιώκει να εφαρμόσει καινοτομίες για την απεξάρτηση ελληνικών μη διασυνδεδεμένων νησιών από τα ορυκτά καύσιμα), και άλλες αμερικανικές εταιρείες ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη χώρα μας σε ενεργειακούς τομείς όπως οι ΑΠΕ και η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας.
Από το Athens Energy Forum, o Pyatt επισήμανε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα οι σχέσεις ΗΠΑ και Ελλάδας έχουν ενισχυθεί σημαντικά στον ενεργειακό τομέα, όπως για παράδειγμα με την έλευση αμερικανικού LNG στη Ρεβυθούσα από τη ΔΕΠΑ και τη Μυτιληναίος.
Επίσης, εκτίμησε πως αυτό το κλίμα θα διατηρηθεί.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον ρόλο της Ελλάδας ως hub της ευρύτερης περιοχής, με σκοπό τη διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, πέρα από τη Ρεβυθούσα, σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει ο ΤΑΡ, το ελληνικό τμήμα του οποίου είναι κατά 99% ολοκληρωμένο.
Ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος για την έναρξη κατασκευής του IGB καθώς και την υλοποίηση του FSRU στην Αλεξανδρούπολη, ενώ χαρακτήρισε στρατηγικό έργο τον αγωγό EastMed, συμπληρώνοντας πάντως ότι η αγορά θα κρίνει κατά πόσο είναι βιώσιμη η κατασκευή του.
Σε κάθε περίπτωση, όπως επανέλαβε, οι ΗΠΑ στηρίζουν σθεναρά τη συνεργασία των εμπλεκόμενων κρατών, καθώς και την πρόσφατη δημιουργία του «Φόρουμ για το Φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο» (East Med Gas Forum).
Σύμφωνα με τον κ. Pyatt, το αμερικανικό σχιστολιθικό φυσικό αέριο φέρνει μείωση των τιμών και εμποδίζει τη Ρωσία να επιβάλει τις τιμές φυσικού αερίου, ως αποκλειστικός προμηθευτής.
Στον αντίποδα, όπως πρόσθεσε, έργα όπως ο Turkish Stream και ο Nord Stream II εμβαθύνουν την εξάρτηση από τη Ρωσία, λόγος για τον οποίο οι ΗΠΑ είναι αντίθετες.
Τέλος, ο πρέσβης των ΗΠΑ επανέλαβε την πάγια αμερικανική θέση για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, σημειώνοντας πως η Κύπρος έχει το δικαίωμα να αναζητά ορυκτό πλούτο στη γεωγραφική της επικράτεια.
Επίσης, δήλωσε ενθουσιασμό για τη συμμετοχή της ExxonMobil στις έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης, εκφράζοντας αισιοδοξία για τα αποτελέσματα.

www.bankingnews

bankingnews.gr

BREAKING NEWS