Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τρ. Αλεξιάδης: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η έξοδος στις αγορές

Τρ. Αλεξιάδης: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η έξοδος στις αγορές
Λάθος η σύγκριση αυτής της έκδοσης με την αντίστοιχη που πραγματοποιήθηκε από τη ΝΔ, υποστήριξε ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ
Ως επιτυχημένη χαρακτήρισε την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, ο Τρύφων Αλεξιάδης, υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».
«Η έξοδος στις αγορές είχε επιτυχία και μας ανοίγει τον δρόμο και για άλλες εκδόσεις ομολόγων ή εξόδους με άλλο τρόπο, αλλά και για αντίστοιχες κινήσεις από τον ιδιωτικό τομέα» ανέφερε και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι οι συγκρίσεις με ανόμοιες καταστάσεις που υιοθετεί από κάποια ΜΜΕ την οδηγούν από τη μία «πατάτα» στην επόμενη.
«Συγκρίνουν ανόμοια πράγματα» σημείωσε ο κ. Αλεξιάδης για αυτά που γράφονται σχετικά με υψηλότερο κόστος δανεισμού σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ, από την πρώτη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος.
«Τα στοιχεία είναι συγκεκριμένα: Η χώρα βγήκε να δανειστεί με στόχο τα 2,5 δισ. ευρώ.
Οι προσφορές υπερκάλυψαν τέσσερις φορές το ποσό και ξεπέρασαν τα 10 δισ. ευρώ.
Αποδεικνύεται έτσι το επενδυτικό ενδιαφέρον και είναι η βάση για μελλοντικές εκδόσεις» τόνισε.
«Η συμμετοχή των hedge fund, κερδοσκοπικών κεφαλαίων που κυνηγούν μεγάλες αποδόσεις σε ομόλογα υψηλού ρίσκου, ήταν μόνο 8%, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό ήταν από θεσμικούς επενδυτές, τράπεζες, ασφαλιστικές, επενδυτικούς οίκους, ασφαλιστικά ταμεία.
Η αντίδραση, συνολικά, της αγοράς ήταν θετική, καθώς η απόδοση του 10ετούς ελληνικού τίτλου έχει υποχωρήσει για πρώτη φορά κάτω από το 4% αυτό το εξάμηνο και του 5ετούς κάτω από το 3%» πρόσθεσε ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Αυτοί λοιπόν που αναφέρονται σε υψηλότερο κόστος, συγκρίνουν την πρώτη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές χωρίς την "ομπρέλα" με ανόμοιες καταστάσεις, χώρες που έχουν βγει πολύ προηγούμενα από τα μνημόνια και τα χαρακτηριστικά της εκεί οικονομικής κρίσης ήταν τελείως διαφορετικά όπως διαφορετικά είναι και τα μεγέθη των οικονομικών» επισήμανε ο ίδιος.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Αλεξιάδης υπογράμμισε ότι «οι δανειακές ανάγκες του Δημοσίου είναι καλυμμένες με το λεγόμενο "μαξιλαράκι" που έχουμε για τα επόμενα χρόνια.
Αυτό το "μαξιλαράκι" είναι και διαπραγματευτικό όπλο στις εξόδους που κάναμε και θα κάνουμε στις αγορές.
Με τα 2,5 δισ. ευρώ (σ.σ. από το 5ετές ομόλογο) έχουμε καλύψει ήδη το 36% των δανειακών αναγκών του Δημοσίου για το 2019».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να προσπαθήσει με κάθε δυνατότητα ώστε η περίοδος αυτής της Βουλής να φτάσει το συνταγματικό της όριο για συγκεκριμένους λόγους.
Την πολιτική αξιοπιστία, ως η πρώτη κυβέρνηση από το 1974 που σε τόσο δύσκολες συνθήκες και ως κυβέρνηση για πρώτη φορά εξαντλεί τη συνταγματική της θητεία, τα πολλά θετικά μέτρα που απομένει να υλοποιηθούν και τέλος, το αποτέλεσμά τους θα γίνει κατανοητό στον πολίτη αργότερα, όπως π.χ. η μείωση του ΕΝΦΙΑ στα εκκαθαριστικά του 2019.
Άρα, όσο πιο αργά οι εκλογές, τόσο καλύτερα για εμάς» κατέληξε ο κ. Αλεξιάδης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης