Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fed: Αμετάβλητο παραμένει το εύρος επιτοκίων, στο 2,25% - 2,50%

Fed: Αμετάβλητο παραμένει το εύρος επιτοκίων, στο 2,25% - 2,50%
Αμετάβλητο διατήρησε το εύρος επιτοκίων η Fed, όπως αναμενόταν
Στο 2,25%-2,50% διατήρησε το εύρος επιτοκίων η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve, Fed) των Ηνωμένων Πολιτειών, έπειτα από απόφαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (FOMC) που επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις αναλυτών και αγορών.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Τράπεζας, τα στοιχεία του Δεκεμβρίου 2018 (όταν αυξήθηκε το εύρος επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης) αποδεικνύουν ότι η αγορά εργασίας συνεχίζει να ενισχύεται και, επίσης, ότι η οικονομική δραστηριότητα αυξάνεται με σταθερό ρυθμό.
Η αύξηση στις θέσεις εργασίας ήταν ισχυρή τους τελευταίους μήνες, ενώ το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε χαμηλό.
Οι δαπάνες των νοικοκυριών συνέχισαν να αυξάνονται με έντονο ρυθμό, ωστόσο η αύξηση των επιχειρηματικών επενδύσεων περιορίστηκε σε σύγκριση με πέρυσι.
Σε δωδεκάμηνη βάση, τόσο ο γενικός όσο και ο δομικός πληθωρισμός κυμαίνονται κοντά στο 2%.
«Η Επιτροπή εξακολουθεί να αναμένει διαρκή επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας, έντονες συνθήκες της αγοράς εργασίας και πληθωρισμό κοντά στον στόχο του 2%.
Υπό το φως των παγκόσμιων οικονομικών-χρηματοπιστωτικών εξελίξεων και των περιορισμένων πιέσεων στον πληθωρισμό, η Επιτροπή θα είναι υπομονετική καθώς καθορίζει ποιες μελλοντικές προσαρμογές στο στόχο για το ποσοστό των ομοσπονδιακών κεφαλαίων μπορεί να είναι κατάλληλες για την υποστήριξη αυτών των αποτελεσμάτων», σχολιάζεται.

Powell: Η Fed πράττει με βάση τα οικονομικά δεδομένα – Λιγότερο ευνοϊκές οι συνθήκες στις αγορές

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve, Fed) πράττει μόνο με βάση τα οικονομικά στοιχεία, ξεκαθάρισε (χωρίς να κατονομάσει) ο επικεφαλής της Fed, Jerome Powell, με αφορμή προηγούμενες πιέσεις που έχει δεχθεί από τον Πρόεδρο Donald Trump για μη περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων.
«Η επόμενη αύξηση των επιτοκίων θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από τα οικονομικά δεδομένα.
Ο πληθωρισμός θα παίξει σημαντικό ρόλο», είπε.
Τούτου λεχθέντος, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής, σχολίασε πως η γενικότερη εικόνα σχετικά με τα παραπάνω «παραμένει σχεδόν αντίθετη».
Επίσης, σημείωσε πως οι συνθήκες στις αγορές είναι «λιγότερο ευνοϊκές» σε σύγκριση με το περασμένο έτος, συμπληρώνοντας πως η οικονομική ανάπτυξη σε Ευρώπη και Κίνα επιβραδύνεται.
Σε ό,τι αφορά στις ΗΠΑ, η οικονομία «είναι σε καλή κατάσταση» και αναμένεται να επεκταθεί «με σταθερό ρυθμό» το 2019, με τον πληθωρισμό να παραμένει κοντά στον στόχο του 2%.
Ο κ. Powell ανέφερε πως η Τράπεζα δεν θα χρησιμοποιήσει τον ισολογισμό της ως «εργαλείο» νομισματικής πολιτικής, γνωστοποιώντας πως στις επόμενες συναντήσεις της Επιτροπής θα παρθούν οι οριστικές αποφάσεις περί αυτού.
«Το μέγεθος του ισολογισμού θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση για κεφαλαιακά αποθέματα, συν ένα buffer».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης