Δημοσκόπηση - Ισπανία: Πρώτοι οι Σοσιαλιστές με 29,9% - Άλμα για το ακροδεξιό VOX στο 6,5%

Δημοσκόπηση - Ισπανία: Πρώτοι οι Σοσιαλιστές με 29,9% - Άλμα για το ακροδεξιό VOX στο 6,5%
Δεν αποκλείονται οι πρόωρες εκλογές στην Ισπανία
Αύξηση των ποσοστών του μέσα σε μόλις ένα μήνα κατέγραψε το ισπανικό ακροδεξιό κόμμα Vox σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση, ενώ το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα εξακολουθεί να έρχεται πρώτο στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας δημοσκόπησης του CIS που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Δεν προβλέπεται διεξαγωγή εκλογών στην Ισπανία έως το 2020, ωστόσο οι κυβερνώντες Σοσιαλιστές ελέγχουν μια μειοψηφία εδρών στο κοινοβούλιο και εικάζεται ευρέως ότι μπορεί να γίνουν πρόωρες εκλογές φέτος.
Η επίσημη δημοσκόπηση του Κέντρου Κοινωνιολογικών Μελετών (CIS) έδειξε ότι οι Σοσιαλιστές θα κέρδιζαν τις εκλογές αν αυτές γίνονταν σήμερα με ποσοστό 29,9%, σημειώνοντας άνοδο από 28,9% που είχαν λάβει στην προηγούμενη δημοσκόπηση του Δεκεμβρίου.
Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι το σχετικά νέο κόμμα Vox θα εξασφάλιζε έως και το 6,5% των ψήφων αν γίνονταν σήμερα εκλογές και θα καταλάμβανε την πέμπτη θέση, ενώ στη δημοσκόπηση του CIS τον Δεκέμβριο το ακροδεξιό αυτό κόμμα συγκέντρωνε την υποστήριξη μόνον του 3,7% των ερωτηθέντων.
Το Vox ιδρύθηκε το 2013 ως ένα αντιμεταναστευτικό κόμμα που αντιτίθεται επίσης στην παραχώρηση μεγαλύτερης αυτονομίας στις περιοχές της Ισπανίας.
Αυτό επωφελήθηκε από την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη, σχολιάζει το Reuters.
Τον Δεκέμβριο προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στην πολιτική σκηνή της Ισπανίας κερδίζοντας 12 έδρες στις εκλογές που έγιναν στην περιοχή της Ανδαλουσίας, καθώς ήταν η πρώτη νίκη που σημείωνε η άκρα δεξιά στην Ισπανία μετά την επάνοδο της δημοκρατίας στη χώρα στα τέλη της δεκαετίας του 1970.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα πάντα με την δημοσκόπηση του CIS, το κεντροδεξιό κόμμα Ciudadanos θα εξασφάλιζε τη δεύτερη θέση με 17,7% αν γίνονταν σήμερα εκλογές, σημειώνοντας ελαφρά πτώση από 17,9% που συγκέντρωνε στην προηγούμενη δημοσκόπηση, και το Podemos θα ακολουθούσε με 15,4%, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με το 14,9% που λάμβανε στην δημοσκόπηση του Δεκεμβρίου.
Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) έχει τέλος, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση, την υποστήριξη του 14,9% του εκλογικού σώματος και έρχεται τέταρτο, υποχωρώντας κι άλλο από το 19,1% που συγκέντρωνε τον Δεκέμβριο.
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε δείγμα σχεδόν 3.000 ερωτηθέντων μεταξύ της 1ης και της 13ης Ιανουαρίου σε όλη την Ισπανία.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS